28.4 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalGradina Zoologica, la un pas de desfiintare

Gradina Zoologica, la un pas de desfiintare

Craiovenii ar putea in acest an sa vada pentru ultima data animalele din Gradina Zoologica, daca municipalitatea nu va gasi resurse pentru modernizarea ei. In cazul in care vor fi identificate sumele necesare, aceasta isi va schimba amplasamentul in Parcul „Lunca Jiului“.


Gradina Zoologica din Parcul „Nicolae Romanescu“ va trebui reamenajata la standarde moderne, cel târziu anul viitor, potrivit cerintelor impuse de Uniunea Europeana. Daca autoritatile locale nu vor reusi sa gaseasca resurse financiare pentru implementarea unui astfel de proiect, animalele vor fi gazduite temporar in alte gradini zoologice din tara.


„Conditiile impuse de UE sunt drastice si nu ne mai permit sa functionam ca pâna in prezent. Pentru a mentine deschisa gradina zoologica, va trebui fie sa extindem actualul amplasament, pentru a crea conditii mai bune animalelor, fie sa o mutam“, a precizat viceprimarul Gheorghe Nedelescu. Desi initial administratia publica locala se gândise la zona Lacul Tanchistilor pentru noul amplasament, in urma discutiilor cu specialistii primariei s-a apelat la Parcul „Lunca Jiului“. Municipalitatea nu stie inca de câti bani are nevoie, deoarece in prezent se pregateste abia licitatia pentru realizarea studiului de fezabilitate, in urma careia se va stabili valoarea reala. Edilii mai au o varianta, respectiv sa pastreze gradina zoologica in Parcul „Nicolae Romanescu“ si sa o extinda. In acest caz sumele investite ar fi mult mai mici, dar terenul din parc nu ar permite extinderea la standardele impuse de UE.


UE il vrea pe Biju la suprafata


Banii pentru reorganizarea Gradinii Zoologice ar trebui insa prinsi in bugetul pe 2007, in asa fel incât la inceputul anului lucrarile sa fie demarate. Deoarece toate directiile din primariei se bat sa obtina o suma cât mai mare din vistieria locala, acest proiect ar putea sa nu fie considerat o prioritate. „Nu stim inca daca putem directiona bani spre acest proiect. Noi vom face tot posibilul pentru ca gradina sa nu fie inchisa“, a concluzionat vicele Nedelescu. Dupa ce au analizat toate posibilitatile, functionarii din cadrul Directiei Tehnic, Investitii si Gospodarire Comunala au descoperit ca pot face apel si la fonduri externe nerambursabile. Aceasta idee a fost insa abandonata deoarece realizarea proiectului pentru obtinerea unor astfel de sume s-ar putea intinde pe o perioada mai mare. Nici reprezentantii Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public si Fondului Locativ (RAADPFL), care are in grija gradina, nu stiu ce se va intâmpla cu aceasta dupa integrare.


„Noile norme impun ca spatiile in care sunt cazate animalele sa fie mult mai mari, pentru ca acestea sa se simta in largul lor. Tot regulile UE ne obliga sa il mutam pe Biju din grota, pentru ca, din cauza amplasamentului si pentru ca tot timpul trebuie sa se uite in sus, este foarte stresat. Ii vom amenaja in saptamânile urmatoare o cusca la suprafata alaturi de celelalte animale“, a declarat Viorel Nicolae, director adjunct al regiei. Nicolae a mai spus ca lunar se cheltuiesc 300 de milioane de lei pentru hrana si curatenia animalelor.


Primaria Craiova, pasibila de amenda


In cazul in care nu va gasi nicaieri o mâna intinsa, municipalitatea doreste sa trimita animalele la alte gradini zoologice din tara. Ideea acesteia nu pare sa aiba prea mult succes deoarece reprezentantii Federatiei Române pentru Protectia si Controlul Animalelor (FRPCA) sustin ca toate locasurile de acest gen sunt aproape in aceeasi situatie, neindeplinind normele europene.


„O primarie din judetul Hunedoara a luat o amenda de 500 de milioane de lei, deoarece nu indeplinea conditiile de intretinere a gradinii zoologice. Toate autoritatile locale au primit avertizari din partea Ministerului Agriculturii si Ministerului Mediului in legatura cu conditiile in care sunt tinute animalele“, a spus Mircea Serbanoiu, presedintele (FRPCA). Reprezentantii fundatiei sunt dispusi insa sa ajute Primaria Craiova pentru obtinerea de fonduri pentru protejarea animalelor si amenajarea chiar a unei rezervatii naturale in Banie, daca acest lucru le va fi cerut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII