32.8 C
Craiova
vineri, 7 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalMedicii vor avea certificate de onorabilitate

Medicii vor avea certificate de onorabilitate

Onorabilitatea si profesionalismul in exercitarea profesiei de medic vor putea fi dovedite cu Certificatul Profesional Curent, un document absolut necesar pentru libera circulatie a medicilor in Europa. Documentul va fi eliberat insa de aceleasi organizatii profesionale care pâna in acest moment nu au gasit nici un cusur medicilor.


Exercitarea profesiei medicale doar pe baza acreditarii de catre organizatia profesionala din care acesta face parte nu va mai fi de ajuns. Medicii va trebui sa faca dovada onorabilitatii, moralitatii si competentiei profesionale printr-un certificat care va fi eliberat de asemenea de Colegiul Medicilor. Certificatul Profesional Curent este un act pe care medicul va trebui sa-l obtina la schimbarea locului de munca, la angajare, la deschiderea unui cabinet, atunci când participa la un examen sau daca doreste sa se angajeze intr-o tara din Uniunea Europeana. Documentul, valabil trei luni de la data eliberarii, va cuprinde, in afara de datele de identificare (nume, prenume, cetatenie, cod numeric personal, numar de identificare profesionala, sex, data nasterii), descrierea calificarii primare in profesie, date cu privire la formele de invatamânt postuniversitar absolvite, adresa locului de munca, date privind dreptul de exercitare a profesiei. In cazurile de suspendare sau de interdictie a dreptului de exercitare a profesiei, se mentioneaza durata si motivele care au condus la aplicarea masurilor respective.


Normele pentru intocmirea, emiterea si utilizarea dovezilor de onorabilitate si moralitate, pe baza carora se elibereaza Certificatul Profesional Curent, se refera la medici, dentisti si farmacisti si au fost aprobate deja printr-o hotarâre de guvern.


Certificat de buna purtare


Multi medici craioveni nu au auzit pâna acum de certificatul de onorabilitate. Exista insa si persoane informate. Unele dintre acestea au caracterizat drept exces de zel dorinta guvernului de a reglementa un set de norme care existau si pâna acum.


„Atâta timp cât avem un certificat de libera practica pe care il poate elibera orice Colegiu al Medicilor din aceasta tara, nu vad rostul infiintarii unui nou document care sa ateste acelasi lucru“, a declarat dr. Marian Munteanu, seful Comisiei de etica a Colegiului Medicilor Dolj.


Alti medici sunt de parere ca avizarea practicata pâna acum de Colegiul Medicilor nu era suficienta, altfel s-ar fi ajuns deja la eliminarea unor aspecte mai putin morale din relatia medic-pacient, cum ar fi comportamentul indiferent sau nepoliticos al medicilor sau mita pe care unii medici o primesc cu nonsalanta, iar bolnavii o dau chiar daca stiu ca este ilegal.


„Acreditarea medicilor se facea si pâna acum, din cinci in cinci ani. Aceasta nu inseamna ca medicul nu poate obtine si un certificat de buna purtare atunci când este nevoie. Este un lucru bun pâna la urma pentru ca trebuie atrasa atentia personalului medical ca trebuie sa-si revizuiasca anumite comportamente“, a precizat dr. Cristina Calangiu, managerul Spitalului de Urgenta Craiova.


Pentru dovedirea profesionalismului si conduitei morale a medicilor, in vederea acreditarii, Colegiul Medicilor solicita pâna acum o „declaratie pe proprie raspundere privind inexistenta unei situatii de nedemnitate si incompatibilitate cu exercitarea profesiei de medic“ si asigurarea de raspundere civila – malpraxis – valabila pentru anul in curs. Unele cadre medicale sunt insa de parere ca aceeasi organizatie profesionala care nu a putut dovedi pâna acum nici un caz de malpraxis din cele reclamate de pacienti – cel putin aceasta este situatia in cazul Colegiului Medicilor Dolj – nu ar trebui sa se ocupe de eliberarea certificatelor de onorabilitate.


Europa isi protejeaza cetatenii de neprofesionisti


Dincolo de discutiile legate de existenta unor criterii similare de acreditare, Certificatul Profesional Curent este pâna la urma un document fara de care nici un medic din România nu va putea profesa in afara granitelor tarii. „Practic, in România nu aveam nevoie de un asemenea document, dar daca este o cerinta a Uniunii Europene este necesar. Pentru noi va fi probabil ceva de forma, asa cum preschimbarea carnetului de conducere nu presupune sa mai dam inca o data examen“, a precizat prof. dr. Dan Gabriel Mogos, directorul executiv al Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Dolj.


Certificatul Profesional Curent va fi de altfel un document pe baza caruia se va elibera Certificatul European de Status Profesional Curent. Acest document este emis de autoritatile competente din fiecare stat membru al Uniunii Europene care doresc ca in felul acesta sa-si protejeze propriii cetateni fata de medicii care, prin exercitarea activitatilor profesionale, le-ar putea periclita sanatatea.


E valabil si pentru straini


Autoritatile române solicita deja medicilor straini care doresc sa profeseze temporar in România dovada emisa de statul membru de origine prin care sa li se ateste onorabilitatea si moralitatea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII