19.5 C
Craiova
sâmbătă, 8 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalProgramul de diabet, bolnav din fasa

Programul de diabet, bolnav din fasa

Lipsa unui sistem eficient de distributie a facut ca in ultimele zile anumite medicamente antidiabetice sa fie mai greu de gasit pe rafturile farmaciilor. Asta in timp ce medicii de familie se declara total nepregatiti pentru preluarea, peste doua luni, a responsabilitatii ingrijirii diabeticilor.


De vreo câteva zile, farmaciile doljene au inceput sa duca lipsa de medicamente antidiabetice. Mai intâi au fost probleme cu Amarilul, acum cu Diaprelul. Majoritatea farmaciilor doljene au anuntat deja ca au terminat Diaprelul. O explicatie a fost gasita repede. Aceeasi cantitate de medicamente care inainte era distribuita prin cele sapte farmacii cu circuit inchis (din cadrul spitalelor) este distribuita acum prin 150 de unitati farmaceutice de pe raza intregului judet. Ca sa fie rezolvata aceasta problema, ar trebui ca farmaciile sa-si faca stocuri. Cum Diaprelul este un medicament considerat scump (aproximativ 300.000 de lei / 60 de tablete), distribuitorii au grija cu cine incheie contracte.


Principalul distribuitor de Diaprel din judetul Dolj refuza, de exemplu, sa aiba de a face cu anumite farmacii pe care le considera rau-platnice, de teama ca nu va primi banii pe medicamentele livrate, preferând sa lucreze cu partenerii de incredere, nu mai mult de zece farmacii si lanturi de farmacii.


Culmea este insa ca nici farmaciile „de incredere“ nu au medicamentul, unele invocând anumite probleme de distributie intre ele si depozit, care tin de domeniul confidentialitatii. In plus, desi importul de Diaprel s-a dublat in ultima perioada, a trecut prea putin timp de la efectuarea comenzilor, astfel incât medicamentele nu au ajuns inca pe rafturi.


Alternativa – schimbarea medicatiei


In acest moment, bolnavii alearga nauciti de la o farmacie la alta pentru a face rost de Diaprel. Coordonatorii programului de diabet incearca sa linisteasca spiritele spunând ca este o problema temporara. „Masurile de descentralizare a programului de diabet ar fi trebuit luate de mult. Insa pâna acum nu a existat vointa politica. Fiind vorba de schimbari profunde, este normal sa apara probleme cum sunt cele legate de aprovizionarea cu medicamente. Consider insa ca aceste disfunctionalitati se vor rezolva in maximum doua – trei luni de la implementarea programului“, a declarat conf. dr. Maria Mota, coordonator medical in cadrul Unitatii Judetene de Implementare a Programului de Diabet.


In judetul Dolj sunt in prezent 7.411 bolnavi pe antidiabetice orale. Dintre acestia, 300 – 400 folosesc Diaprel, cu care trebuie sa se aprovizioneze o data la doua luni din farmaciile cu circuit deschis.


Bolnavii care se plictisesc sa se tot intrebe prin farmacii de medicament mai au o alternativa, sa schimbe medicatia. Varianta se dovedeste insa la fel, daca nu chiar mai complicata. Bolnavul trebuie sa se intoarca la medicul specialist diabetolog ca sa i se prescrie o noua reteta, dupa care incepe alergatura de la o farmacie la alta dupa medicamente.


Medicii, prea saraci ca sa-si cumpere calculatoare


Alta problema care ii va afecta pe bolnavii de diabet din luna decembrie este dotarea cabinetelor medicilor de familie. Desi va trebui sa preia bolnavii in evidenta din luna noiembrie, medicii de familie sunt nepregatiti. Potrivit Autoritatii de Sanatate Publica, mai putin de 8% dintre cabinetele de medicina generala au in dotare un calculator, absolut obligatoriu pentru a tine evidenta bolnavilor. In perioada urmatoare, medicii de familie vor primi o discheta cu programul de la Ministerul Sanatatii Publice care va trebui descarcat pe calculator. Cei care nu vor avea calculator nu vor putea sa faca fata si va trebui sa-si inchida cabinetele. „Va fi nenorocire! Multi dintre colegii mei se gândesc sa angajeze un specialist in soft, ca nu au alta varianta. Eu, personal, imi voi aduce calculatorul de acasa“, a sustinut dr. Cristian Sandulescu, medic de familie si vicepresedinte al Colegiului Medicilor Dolj.


In replica la acuzele venite din afara, cum ca n-ar fi fost in stare sa se doteze cu un calculator in atâtia ani de profesie, medicii de familie dau vina pe finantarea insuficienta primita de la Casa de Asigurari de Sanatate. „Eu nu pot sa ma plâng. Insa am colegi cu mai putin de 1.000 de persoane inscrise pe lista care nu reusesc sa se descurce. Primesc in jur de 20 de milioane de lei pe luna, din care trebuie sa plateasca asistenta, utilitatile, materialele sanitare, impozitele, iar valoarea punctului, in functie de care suntem platiti, a ramas de doi ani la 17.000 de lei. Din pacate, guvernul nu a sprijinit cu nimic pâna acum medicii de familie“, a spus dr. Sandulescu.


Un nou cabinet de diabet


Pentru a usura viata bolnavilor care trebuie sa astepte ore intregi ca sa li se prescrie reteta, in policlinica Spitalului de Urgenta Craiova s-a mai deschis un cabinet de diabet. Bolnavii au acum la dispozitie trei cabinete unde se pot adresa: cabinetele 21, 33 (functioneaza doar dimineata) si 34.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS