15.6 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalEmotii de copii fara parinti

Emotii de copii fara parinti

Nu le ureaza parintii bafta la examen si nimeni nu le tine pumnii, pe lânga portile scolilor, la primul lor examen important din viata. Sunt copiii parasiti de mici prin centrele de plasament sau lasati, din cauza saraciei sau a problemelor familiale, in grija statului.


Opt copii institutionalizati, aflati in apartamentele de tip familial ale Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Dolj, au sustinut si ei, in aceste zile, Testele Nationale, alaturi de colegii lor – copiii care au avut alaturi parintii si bunicii. Sunt la fel de frumosi si de sensibili, inteligenti; isi doresc doar sa termine o scoala, sa isi gaseasca un serviciu si sa câstige bani. In afara de angajatele care se ocupa de supravegherea lor, „mamicile“ lor – cum le numesc majoritatea copiilor, si de cei patru – cinci colegi de apartament, aflati in aceeasi situatie, nimeni nu ii asteapta acasa, ingrijorati sa afle ce au facut la examen…


Desi au fost parasiti de familii, nu stiu ce inseamna ura


Daniel, Iulian, Ionut sunt doar trei dintre adolescentii care in aceasta saptamâna au avut primul lor examen, hotarâtor pentru viitor. Sunt timizi, copii deosebiti, care, desi au fost parasiti de familii, nu stiu ce inseamna ura, nu ii condamna. Dimpotriva, ii inteleg pe cei care le-au dat viata, sunt convinsi ca „parintii nu au avut alta solutie, ca sunt saraci, fara servicii“.


Pe multi dintre ei nu i-a mai vizitat nimeni de ani buni, pe altii de câteva luni. Copiii se afla in apartamentele de tip familial „Luceafarul“ si „Lacrimi de Serafim“. „Pe 21, cred ca aprilie sau mai, a venit mama sa ma vada. De atunci, n-a mai venit nimeni. Este saraca, lucreaza cu ziua pe la oamenii din sat, in Dranic, unde locuieste. I-am spus ca o sa am examen si mi-a zis sa invat, sa am grija de mine. Cele opt clase le-am facut in Scoala nr. 36 din Craiova, am terminat cu media 6,83 clasa a VIII-a. La Testele Nationale, la româna am facut, la matematica am mai gresit, a fost foarte greu. Azi (joi – n.r.), la geografie, mi s-a parut greu subiectul cu Podisul Moldovei, in rest a fost usor. Cred ca o sa iau peste 6. Mi-as dori foarte mult sa intru la Colegiul National de Arte si Meserii «Constantin Brâncusi». Mi se pare o scoala buna, in care am auzit ca pot invata o meserie“, a povestit Ion B., unul dintre adolescentii din apartamentele de tip familial. Nu a scos nimeni bani din buzunar pentru a-i pregati suplimentar, ci au avut parte de câteva ore de meditatie, datorita asistentilor sociali ai diferitelor ONG-uri, angajatilor Mitropoliei sau voluntarilor de la Liceul „Charles Laugier“ care i-au ajutat la matematica, franceza si limba româna.


Masa festiva


Dupa ultima proba de examen, adolescentii intorsi de la examen au avut pregatita o masa deosebita, dar si un program special recreativ. Masa a fost compusa din cartofi natur, pulpe de pui, clatite cu gem. Dupa-amiaza, o parte dintre adolescenti au putut merge la fotbal, iar restul, alaturi de colegii si prietenii lor, au vizionat filme.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS