20.6 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProfesorii doljeni, la un pas de greva

Profesorii doljeni, la un pas de greva

Dascalii doljeni ameninta ca vor boicota sfârsitul anului scolar si nu vor participa la organizarea examenelor nationale. Membrii Sindicatului Liber din Invatamânt (SIP) Dolj semneaza, in aceasta saptamâna, pentru declansarea actiunilor revendicative.


De ieri, in toate unitatile scolare din Dolj, afiliate la SIP, a inceput sa circule un referendum care va decide forma de protest a dascalilor: greva de avertisment, neincheierea situatiei scolare a elevilor, boicotarea examenelor nationale (teste nationale si bacalaureat), boicotarea inceperii viitorului an scolar sau greva generala.


„Pentru ca ministerul nu a tratat cu seriozitate problemele oamenilor de la catedra, dascalii se simt tradati si redeschid conflictul de munca. Sa nu uitam totusi ca, de fapt, greva generala din 2005 a fost suspendata, nicidecum incheiata. Daca se va pune problema unei greve in educatie va fi doar decizia oamenilor de la catedra. Profesorii inca semneaza referendumul de greva si-i cer demisia ministrului Hardau. Situatia este extrem de tensionata!“, a spus vicepresedintele SIP Dolj, prof. Constantin Lungulescu.


Nepasare si in 2006


Sindicalistii din invatamânt reclama faptul ca guvernul a alocat doar 9% din suma prevazuta, care ar fi trebuit sa fie de 1,1 miliarde de euro. In plus, proiectul de lege a salarizarii personalului trebuia finalizat pâna la 15 aprilie, iar federatiile sindicale ar fi trebuit sa desemneze specialisti care sa participe la elaborarea legii. „Cerintele din 2005 sunt actuale si in 2006. La acestea putem adauga si celelalte doleante ale noastre: finalizarea negocierilor pe proiectul Legii salarizarii care sa conduca la dublarea salariilor personalului din invatamânt pâna la finele lui 2006; acordarea premiilor aferente distinctiilor «Gheorghe Lazar» si diplomelor de excelenta, lucruri promise, dar nerealizate nici pâna in prezent“, a spus George Pruna, profesor de geografie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS