29.3 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljConditii umane pentru copiii cu dizabilitati

Conditii umane pentru copiii cu dizabilitati

Numarul copiilor cu dizabilitati neuropsihice dati in ingrijirea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Dolj este ingrijorator de mare. In centrele de recuperare ale directiei au fost investite sute de miliarde, iar spatiul de cazare este ocupat integral de copiii cu dizabilitati.


Imaginile prezentate in presa americana ce vizau conditiile inumane in care s-ar fi gasit copiii internati in institutii din Braila si Timisoara nu se pot regasi si in Dolj. Afirmatia le apartine chiar celor care ii au in grija pe micutii cu dizabilitati. O „radiografie“ a principalelor centre doljene de recuperare si de cazare a copiilor cu dizabilitati si nu numai scoate in relief si un lucru ingrijorator: numarul extrem de mare al copiilor cu dizabilitate neuropsihica, doar cei aflati in ingrijirea DGASPC ajungând la câteva sute. Numarul total al acestor copii, din judetul Dolj, depaseste câteva mii.


Standarde peste cele existente la nivel european


Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Dolj are in subordine patru centre de recuperare pentru copilul cu dizabilitati. Copiii parasiti, fara familii, au fost dati in ingrijire la asistenti maternali, iar restul invata sa se autogospodareasca, in apartamentele de tip familial. Doar cei cu diverse dizabilitati, care nu au fost luati de nici un asistent maternal in ingrijire sau care din cauza handicapului de care sufera nu se pot descurca fara o supraveghere permanenta, se afla internati in spatiile directiei. „Unul dintre centrele noastre este pentru copiii intre zero si doi ani, situat lânga Parcul «Nicolae Romanescu». Acesta este destinat copiilor care au nevoie permanenta de asistenta. In aceeasi curte cu acest centru se afla si Centrul de Recuperare a Copilului Mic cu Handicap Sever, in care sunt cazati copiii cu vârste intre trei si sapte ani. Exista apoi Centrul «Noricel» din cartierul Bariera Vâlcii, unde sunt ingrijiti copii cu vârste mai mari de sapte ani, care au in special dizabilitati neuropsihice si motorii. Cel mai nou centru de recuperare il avem insa pe strada General Dragalina – Centrul «Sfântul Apostol Andrei», care este dotat cu aparatura de ultima generatie si ale carui standarde sunt peste cele existente la nivel european“, a mentionat Victoria Croitoru, director adjunct al DGASPC Dolj.


Investitii de sute de miliarde in centrele de recuperare


Din cele mentionate de reprezentantii DGASPC Dolj, doar in acest ultim centru au fost investite peste 35 de miliarde de lei, investitiile totale la centrele directiei depasind sume fabuloase, de ordinul sutelor de miliarde de lei, bani proveniti in principal din sponsorizari ale fundatiilor nonguvernamentale, din fonduri europene pe programe si din sustinerea Consiliului Judetean Dolj. De remarcat este faptul ca la serviciile de recuperare existente in aceste centre, pe lânga copiii cu dizabilitati aflati in ingrijirea Directiei Copilului Dolj, apeleaza si familii obisnuite, care sunt indrumate de medic sa-si aduca micutii sa faca kinetoterapie, logopedie, recuperare educationala, deoarece spitalele nu dispun de o asemenea aparatura performanta. „Este inuman sa ii respingem pe acesti oameni, care vin cu copiii lor sa ne solicite sprijin. I-am primit de fiecare data si, spre bucuria noastra, in câteva luni, copiii au facut progrese remarcabile. Centrele sunt dotate cu aparatura pe ultrasunete, pe rezonanta magnetica, la care copiii lucreaza. In plus, exista chinetoterapeuti, logopezi, psihologi, copiii participa la cursuri de terapie ocupationala. Pentru aducerea micutilor la recuperare am pus la dispozitia lor doua microbuze. Pe viitor urmarim sa formam chiar o echipa mobila de specialisti care sa mearga la domiciliul copiilor“, a adaugat Victoria Croitoru. Doar patru-cinci locuri mai sunt libere in centrele mentionate, toate fiind ocupate de copii cu dizabilitati. La sfârsitul anului, 31 de tineri care implinesc vârsta de 18 ani trebuie sa paraseasca centrele de recuperare pentru copii, fiind transferati la departamentul directiei, care se ocupa de adultii cu handicap.


Iulian are doar sapte anisori si sufera de tetrapareza spastica, are probleme de vorbire si motricitate. Este adus de mama lui de doua ori pe saptamâna la Centrul de Recuperare si Reintegrare a Copiilor cu Dizabilitati „Sfântul Apostol Andrei“. In doar câteva saptamâni, a facut progrese remarcabile: s-a obisnuit cu personalul centrului, comunica, raspunde cerintelor specialistilor. Fiecare dintre specialistii centrelor se lauda cu progresele copiilor pe care i-au preluat. „Laurentiu are noua ani si jumatate. Când a fost adus in centrul de recuperare mergea doar câtiva pasi, dar sustinut… Acum, dupa câteva luni de exercitii, baiatul merge singur zeci de metri, poate nesustinut sa dea un tur de sala, ceea ce inseamna deja foarte mult“, a spus Andreea Lulelaru, chinetoterapeut. Copilul s-a apropiat atât de mult de specialisti, incât acestia i-au oferit chiar si o tricicleta, care sa-l ajute la dezvoltarea musculaturii.


Pe lânga personalul angajat, la centrele de recuperare a copiilor cu dizabilitati exista si numerosi specialisti care muncesc voluntar. Desi centrele de recuperare si de cazare a copiilor din Dolj au dotari la standarde occidentale, reprezentantii DGASPC Dolj se asteapta la noi controale.


Anchete


Premierul Calin Popescu Tariceanu a cerut evaluarea situatiei din institutiile in care sunt ingrijiti copiii abandonati. Decizia a fost luata ca urmare a semnalelor prezentate in raportul organizatiei internationale Mental Disabilities Rights, potrivit carora copiii abandonati in spitalele din România au parte de un tratament inuman.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS