20.5 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalIn câtiva ani, doar pensionari sexagenari

In câtiva ani, doar pensionari sexagenari

Cei peste 200.000 de vârstnici doljeni care au apucat sa iasa la pensie se pot considera norocosi, deoarece, cu timpul, se incearca o esalonare a vârstei de pensionare. Astfel, in numai câtiva ani, femeile vor astepta postasul acasa cu pensia doar dupa ce au atins vârsta de 60 de ani, iar barbatii 65 de ani.


Numarul mare de pensionari din tara, dar si dorinta de a alinia România la legislatia Uniunii Europene in ce priveste vârsta legala de la care barbatii si femeile se pot pensiona au dus la „indexarea“ vârstei de pensionare. Pe lânga vechime, cu care oamenii deja se obisnuisera, acum sunt nevoiti sa adauge de la câteva luni la câtiva ani stagiul de cotizare. In plus, legea stipuleaza ca persoanele care nu au stagiul minim de cotizare sa fie aspru penalizate la calcularea pensiei sau chiar sa nu aiba posibilitatea sa solicite indemnizatia. „In momentul de fata, facând o raportare stricta la luna mai 2006, vârsta de pensionare, cu stagiul complet in munca, este de 57 de ani si zece luni pentru femei, iar pentru barbati – 62 de ani si zece luni. Avem, in Dolj, un numar insemnat de pensionari – 63.732 de pensionari agricoli, iar restul – 157.705 pensionari, platiti din sistemul asigurarilor sociale de stat, in total peste 221.000 de oameni care primesc bani. Perioada de munca necesara la pensie pentru salariati va creste cu câteva luni bune pe an, incercându-se ca pâna in 2014 sa se ajunga la vârsta standard de pensionare, de 60 de ani pentru femei, respectiv 65 de ani pentru barbati“, a mentionat Ileana Ciutan, director executiv al Casei Judetene de Pensii (CJP) Dolj.


„Lucram de la 15 ani…“


Atât tinerii, cât si vârstnicii craioveni s-au aratat extrem de nemultumiti de faptul ca perioada de munca a salariatilor va creste cu câteva luni bune pe an, in perioada urmatoare. „Asta lipsea… Noi am apucat 40 de ani de munca, pentru ca am muncit de copii, de la 15-16 ani, dar saracii tineri de astazi, care termina una sau chiar doua facultati si abia dupa 25 de ani, cu mare noroc sau pile, isi gasesc un loc de munca… Degeaba am muncit atâtia ani, pentru ca primesc o pensie de mizerie, de doar 3.250.000 de lei, bani care de abia imi ajung sa-mi platesc datoriile la bloc. Cât o sa mai traim, un an-doi, dar pacat de bietii tineri de astazi care sunt foarte stresati, traind vremuri extrem de grele!“, a spus Mioara Petre, pensionara din Craiova.


„Noi nu mai apucam pensia…“


Si tinerii au aceeasi parere, considerând ca mediul stresant si greutatile pe care le intâmpina zilnic nu le vor mai permite nici macar sa ajunga la vârsta pensionarii bunicilor lor. „Am 35 de ani si am in cartea de munca vechime de cinci ani, desi am muncit inca din timpul facultatii, insa patronii nu mi-au facut contract de munca… Am studii superioare in Finante, am un master, dar nimeni nu tine cont de diplome… In prezent sunt contabil la o firma, dar nu pot sa stiu ce-mi va rezerva viitorul. Trebuie sa muncesc inca 30 de ani cel putin, ca sa ma pot pensiona la vârsta legala… Chiar vorbesc cu prietenii, de multe ori, ca noi nu mai apucam pensia. Pe de alta parte au dreptate si legiuitorii nostri; exista persoane care s-au pensionat din diverse motive de la 45-50 de ani, primind pensie de peste 20 de ani…“, a spus Marius Firica, din Craiova.


Pensionati dupa 2015


O tânara nascuta in 1970 va trebui sa aiba un stagiu de cotizare de 30 de ani sau minim de 15 ani, pentru a solicita la 60 de ani pensionarea. Dosarul de solicitare a pensiei il va putea depune in 2030.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU