28.4 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDascalii si-au scos pârleala din meditatii

Dascalii si-au scos pârleala din meditatii

Haosul din invatamântul doljean provocat de greva generala a continuat si ieri. In asteptarea unui rezultat la negocierile cu guvernul, profesorii incearca sa faca bani din meditatii


Din cele spuse de liderii sindicali, care nu se arata deloc optimisti, este posibil ca harababura din sistemul educational sa ia proportii. Iar pâna când guvernantii nu se vor decide in privinta invatamântului si a oamenilor de la catedra, greva generala continua pe termen nelimitat. „Suntem decisi sa continuam actiunea de greva atâta timp cât va fi nevoie. Mai exact, pâna când invatamântul va primi 6% din PIB“, a spus Ion Bebe Cepoi, lider de sindicat. De asemenea, acesta a precizat ca s-a ajuns la un consens ca pe intreaga perioada de greva copiii sa stea acasa.


Bani de bani din meditatii


Si, in timp ce o parte a cadrelor didactice se lupta cu morile de vânt pentru a obtine mai multi bani de la guvern pentru educatie, alta parte se descurca asa cum poate. Desi fiecare zi de greva inseamna teoretic mai putini bani la salariul unui profesor, acestia nu par extrem de suparati. Din cele spuse chiar de ei, banii pot fi recuperati din meditatii. „Meditatii s-au facut de când lumea. Iar acum se vor face in forta deoarece trebuie sa ne acoperim cheltuielile casei. Doar din munca la catedra nu faci bani la ora actuala“, a spus o profesoara de matematica din Craiova, care nu a dorit sa-si dezvaluie numele, fiind cadru didactic la unul din colegiile de renume ale Baniei.


Totodata, din cele spuse de ea, si bugetul familiei sporeste in functie de numarul de meditatii pe care profesorul le face, de disciplina pe care o preda sau, si mai simplu, „depinde foarte mult de cât de cautat esti“. In topul meditatiilor, se situeaza limbile straine (engleza, franceza, germana) secondate de materiile obligatorii la testele nationale (româna, matematica) si sporadic de istorie si geografie.


Pentru o sedinta de meditatie la limba engleza, care tine doua ore, cel mult doua ore si jumatate, un parinte este nevoit sa scoata din buzunar aproximativ 300.000 de lei. In cazul in care copilul are „ghinionul“ sa faca pregatire cu un cadru didactic de exceptie si cu „un palmares bogat“ suma se ridica chiar si la 500.000 de lei. Aproximativ aceleasi sume „se poarta“ pe sedinta si la celelalte discipline: româna si matematica 250.000 de lei, iar 200.000 de lei pe sedinta cere un profesor de la o scoala generala care nu se poate compara cu unul de liceu sau care face pregatire pentru admitere la facultate.


„Aoleu, ma omoara mama!“


Parintii platesc bani grei profesorilor pentru orele suplimentare, convinsi fiind ca fiul sau fiica lor nu pot promova un examen doar cu cunostintele acumulate la clasa.


„Aoleu, ma omoara mama, daca spun ceva! Bineinteles ca fac meditatie. Este deja o moda. Profa mea face cu patru elevi, dar mai sunt si grupe cu cinci. Cum sa nu se scoata cu banii?“, a spus un elev de la Colegiul National „Carol I“.


Unii profesori recunosc ca de la inceperea grevei numarul orelor de meditatii cu elevi aproape s-a dublat. Iar banii pierduti din salariu vor fi acoperiti de cei din pregatirea suplimentara la domiciliu. Insa, nu putini sunt aceia care spun ca daca salariile profesorilor ar fi motivante, nimeni n-ar mai dori sa faca meditatii dupa programul de scoala sau nu s-ar mai incarca si cu norme la plata cu ora.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII