23.4 C
Craiova
duminică, 2 iunie, 2024
Știri de ultima orăSanatateChirurgul Mihai Florescu salvează vieți într-un spital subfinanțat

Chirurgul Mihai Florescu salvează vieți într-un spital subfinanțat

Dr. Mihai Florescu spune că pentru performanță este nevoie de susținere financiară (Foto: Claudiu Tudor)
Dr. Mihai Florescu spune că pentru performanță este nevoie de susținere financiară (Foto: Claudiu Tudor)

Banii sunt puțini și condițiile departe de cele de țările occidentale, însă și în Craiova sunt medici care demonstrează că pot salva vieți chiar și cu aparatură învechită. Chirurgul Mihai Florescu de la Spitalul Căi Ferate Craiova spune că de multe ori atât el, cât și colegii săi au luat acasă instrumentele stricate să le repare ca să poată opera a doua zi.

Răbdare. Curaj. Profesionalism. Așa îl putem descrie pe medicul Mihai Florescu. Despre chirurgul care face operații grele și comunică ușor cu pacienții vorbesc chiar bolnavii tratați de acesta, care au trimis scrisori pe adresa redacției Gazeta de Sud.
Petrece mult mai mult timp la spital decât cu familia și speră ca unitatea medicală să fie finanțată mai bine, astfel încât calitatea actului medical să fie din ce în ce mai bună. „Tot timpul Spitalul CF a avut cazuri dintre cele mai dificile, care au fost rezolvate cu succes. În cadrul Clinicii de Chirurgie s-au desfășurat până nu de mult intervenții chirurgicale din cele mai dificile cum ar fi esofagoplastia, duodenopancreatectomii cefalice și multe alte intervenții care în multe alte clinici nu se fac“, a spus dr. Florescu.

„De aproximativ doi ani ne confruntăm cu o subfinanțare cronică“

În jur de 2.000 de intervenții pe an realizează dr. Florescu alături de cei colegii săi. Faptul că de doi ani spitalul se confruntă cu probleme financiare s-a răsfrânt atât asupra pacienților, cât și a cadrelor medicale.
„Până acum doi ani activitatea spitalului era foarte bună. Însă, de aproximativ doi ani ne confruntăm cu probleme financiare, cu o subfinanțare cronică. Nu s-au mai alocat bani de la bugetul de stat pentru activitatea medicală, mai ales cea din domeniul siguranței circulației și nu am mai avut exclusivitatea pe aceste servicii, apărând firme furnizoare de servicii medicale concurente. Și acest lucru s-a răsfrânt asupra noastră și a pacienților. De multe ori pacienții au preferat să meargă în altă parte, deși ar fi vrut să se trateze aici pentru personalul medical, dar costurile ridicate pentru desfășurarea în bune condiții a actului medical i-au determiat să se ducă acolo unde li se asigură gratuitatea actului medical“, a adăugat dr. Mihai Florescu.

Nu s-a mai achiziționat aparatură medicală de 20 de ani

Anul trecut, timp de șase luni, dr. Mihai Florescu a fost și director interimar al spitalului, dar a continuat și activitatea de medic chirurg. Spune că a încercat să găsească soluții, dar că nu a găsit înțegerea necesară la Ministerul Transporturilor, motiv pentru care și-a prezentat demisia.
„Am avea nevoie de bani suplimentari. Nivelul de plată al serviciilor medicale făcute de Casa de Asigurări în baza contractului încheiat este destul de redus. Iar fondurile obținute din plata serviciilor medicale nu sunt suficiente nici pentru plata utilităților și a salariaților, dar pentru achiziția de aparatură. Nu s-a mai achiziționat aparatură medicală de 20 de ani. Totuși, mai putem lucra, dar, ca să putem lucra la parametrii maximi, am avea nevoie de ajutor. Plimbarea spitalului de la Ministerul Sănătății la cel al Transporturilor s-a resimțit mai ales pentru pacienți. Bolnavii au început să-și cumpere medicamente“, a explicat medicul chirurg.

„Cea mai mare bucurie a mea este că redăm sănătatea oamenilor“

Dr. Florescu însă trăiește din bucuria de a reda sănătatea bolnavilor. S-a specializat și în chirurgie laparoscopică și încearcă să facă intervenții cu metode cât mai avansate, astfel încât pacientul să aibă cât mai puțin de suferit. De multe ori a sacrificat timpul pe care ar fi trebuit să-l petreacă în familie pentru pacienți. Dar nu regretă nimic. După ani buni de la operație, sunt oameni pe care i-a salvat și care nu încetează să îi mulțumească de oriunde ar fi.
„Îmi place foarte mult chirurgia laparoscopică. Mulțumirea este că oamenii se recuperează repede și că nu mai suferă. Cea mai mare bucurie a mea este că redăm sănătatea oamenilor“, adaugă medicul chirurg.
Își aduce aminte ca și cum s-ar fi întâmplat azi de prima operație făcută. Era medic rezident în anul I, fiind în serviciul de Urgență la Spitalul Județean Craiova a făcut o operație de apendicită acută purulentă, care a avut și complicații. Dar a reușit să rezolve cu succes situația.
„Sunt bolnavi operați de 15 ani care trăiesc și acum. Îmi amintesc de una dintre operații. Eram în 1998, tânăr, și am avut emoții când am intrat în sala de operație; bolnavul avea o formațiune tumorală de colon care invada și splina și avea cam 20 de centimetri. Am reușit cu un coleg să facem această operație. Omul este bine, s-a mutat acum la Turnu Măgurele și îmi transmite mereu salutări“, a povestit dr. Florescu.
Apropierea medicului de pacient este unul dintre motivele pentru care bolnavii îl apreciază pe dr. Florescu. „Este foarte important să fii apropiat de pacient. Și eu am fost pacient și am simțit nevoia să fiu apropiat și să comunic cu medicul. Eu le vorbesc pacienților, le explic ce am făcut în timpul operației și ce urmează. Practic, programul meu zilnic de dimineața până seara este la spital, cu excepția a două ore după masă. De multe ori am luat din instrumente acasă, eu și colegii mei, și de multe ori am stat până seara târziu să le reparăm ca să putem să le avem în stare bună a doua zi să operăm“, conchide chirurgul Mihai Florescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS