Obezitatea infantilă, la cote alarmante în România

stire 1.Still013
Dr. Flavia Dinu, medic specialist în diabet și boli de nutriție, spune că obezitatea infantilă este o boală a societății moderne care face multe victime

Nu tot ce este gustos este și bun, atrag atenția medicii. Românii sunt în fruntea clasamentului în Europa la majoritatea bolilor, iar de cele mai multe ori cauza este aceeași, alimentația nesănătoasă.

Gras, frumos și sănătos este și în prezent concepția după care sunt crescuți mulți copii din România. Medicii atrag însă atenția că această gândire nu este sănătoasă și că trebuie să fim mult mai atenți la ceea ce punem în farfurie. Agitația zilnică și societatea de consum în care trăim ne-au îndepărtat de stilul de viață sănătos al bunicilor. Cele trei mese pe zi în care se mânca numai mâncare gătită în casă au fost înlocuite de alimentele procesate care ni se vând „la ofertă“ sau „la promoție“. Toate acestea ne costă bani, dar mai ales sănătatea. Medicii ne atrag atenția și spun că alimentația este de multe ori principalul factor incriminat în apariția multor boli, dar că acestea pot fi prevenite dacă mâncăm sănătos. Dr. Flavia Dinu, medic specialist în diabet și boli de nutriție, spune că pacienții cunosc mai multe informații despre alimentația corectă față de anii trecuți, dar că nu aplică ceea ce știu. „Se întâmplă acest lucru pentru că alimentele nesănătoase sunt mai gustoase, pentru că sunt îmbunătățite cu diverși componenți care le cresc gustul. Mulți oameni nu rezistă acestei tentații deși știu că aceste alimente nu le fac bine. În plus, majoritatea oamenilor ajung seara târziu acasă și atunci mănâncă tot ce prind, iar în timpul zilei au mâncat plăcinte și covrigi de la fast-food. E un cerc vicios, de care poți fugi dacă ții la sănătatea ta“, a precizat medicul nutriționist.

„O farfurie sănătoasă trebuie să cuprindă jumătate legume“

Conform datelor publicate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), principalele cauze de mortalitate în lume sunt legate de alimentația nesănătoasă. 14 milioane de decese sunt cauzate anual, la nivel global, de o alimentație dezechilibrată. În România, situația este mai gravă cu cât nu există programe de durată pentru prevenția și educarea populației. „S-au încercat tot felul de campanii, dar din lipsă de fonduri nu au avut continuitate. În plus, felul de a mânca reflectă și statutul socio-economic al omului, reflectă și gradul de civilizație și de informare. O farfurie sănătoasă, în linii mari, trebuie să cuprindă jumătate legume cât mai variate și colorate, un sfert din farfurie să cuprindă carne făcută la grătar sau fiartă și în nici un caz carne prăjită în ulei sau în grăsime. În restul farfuriei este bine să avem un aliment care conține o cantitate mai mare de amidon care să ne dea energie pe o perioadă mai lungă de timp, precum cartoful și orezul. Românii nu sunt însă obișnuiți cu alimentele fierte, ci mai mult cu cele prăjite“, atrage atenția dr. Flavia Dinu.

„În România, putem vorbi chiar de o epidemie a obezității“

Situația îngrijorătoare apare în cazul copiilor, atât la nivel mondial, cât și la nivel național. Obezitatea infantilă a crescut foarte mult. La nivel mondial, cam 40% dintre copii suferă de obezitate. În Europa, sunt 14 milioane de copii obezi, iar România ocupă locul trei la obezitatea infantilă, arată OMS. Vorbim de copii care sunt predispuși din copilărie la boli cardiovasculare și diabet, boli care se găseau până acum la adulți, dar care în ultimul timp apar din ce în ce mai des și la copii. „În România, putem vorbi chiar de o epidemie a obezității atât în cazul copiilor, cât și în cazul adulților. Trebuie să avem grijă la alimentația copiilor pentru că ei vor fi bolnavii de mâine dacă nu facem nimic. În mod normal, diabetul de tip II acum câțiva ani nu era prezent la copii. Acum apare la mulți dintre ei. Este o boală cronică pe care copilul o va duce toată viață. Nu este indicată cura de slăbire clasică în cazul copiilor. Este total greșit să scoți din alimentația copilului pâinea ca să scadă în greutate. Copilul poate mânca și cartofi, și orez, și pâine, dar preparate cât mai sănătos, nu dăm copilului cartofi prăjiți, ci îi dăm piure sau cartofi fierți. Este bine să se asigure zilnic cantitatea de proteine din ouă, carne și zilnic trebuie să mănânce și lactate. Sunt principii pe care trebuie să le respectăm cu toții“, explică medicul nutriționist.


„Trebuie să învățăm să citim etichetele produselor“

Americanizarea societă­ții și, implicit, a alimentației a introdus printre tineri o nouă modă: hamburgeri, pizza, sucuri acidulate, cartofi prăjiți. Sunt adevărate bombe calorice care ne ucid treptat organismul, atrag atenția medicii, care spun că este foarte important cum alegem mâncarea de zi cu zi. Există tot felul de strategii de marketing folosite de marile branduri al căror scop este să ne atragă cu orice preț. „Alegi alimentele nu pentru că sunt sănătoase, ci pentru că îți atrag atenția prin reclame, prin ambalaj. Prin publicitate ți se induce ideea că atunci când cumperi un produs ești mai puternic, mai bun. În plus, firmele folosesc și programe de fidelizare, cumperi ceva și ți se dă al doilea produs gratis, deși produsele nu sunt dintre cele sănătoase. Iar oamenii profită și cumpără cam orice. Trebuie să învățăm să citim etichetele produselor. Oamenii trebuie să știe că primul ingredient care apare pe etichetă este cel de bază. Dacă avem un pateu de ficat și primul produs trecut este slănina de porc trebuie să știm că în proporție de peste 50% pateul conține asta. Trebuie să știm să alegem între un cașcaval care are o cantitate mare de calciu, dar o cantitate mult mai mare de grăsimi și calorii, și brânza de vacă, care este mai sănătoasă, sau un pahar de lapte. Trebuie evitat cât mai mult fast-food-ul. Este foarte greu, dar trebuie să stabilim o regulă prin care să consumăm acest gen de mâncare doar o dată pe săptămână sau chiar mai rar“, spune medicul nutriționist Flavia Dinu.

Alimentația nesănătoasă ucide treptat

La nivel mondial, consumul scăzut de fructe şi legume produce aproximativ 1,7 milioane de decese, arată statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Consumul insuficient de fructe şi legume reprezintă cauza a 14% din decesele prin cancer gastrointestinal, 11% din decesele survenite prin cardiopatie ischemică şi 9% din cele produse prin infarct miocardic acut.




Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 9 decembrie 2014

Actualitate

» ASOCIAȚIA „CRAIOVA CAPITALĂ CULTURALĂ EUROPEANĂ 2021“ – COMUNICAT DE PRESĂ
» Curtea Constituţională din Republica Moldova a validat rezultatele alegerilor parlamentare din 30 noiembrie
» Silviu Ionescu, fost consul al României în Singapore, a murit în Spitalul Penitenciar Rahova
» Aproape 1.500 de hectare de teren şi sute de gospodării inundate în judeţul Olt
» Sorescu, omagiat la Biblioteca “Aman”
» Apele Tesluiului au blocat un drum la Pieleşti
» Proiectul privind introducerea votului prin corespondenţă a fost respins
» Camera Deputaţilor a încuviinţat arestarea preventivă a deputatului Cătălin Teodorescu
» Klaus Iohannis va depune jurământul ca preşedinte al României pe 21 decembrie
» Afaceristul Cătălin Chelu, decedat în Iordania, ar urma să fie înhumat la Craiova
» România, Grecia şi Bulgaria vor să construiască o infrastructură regională de gaze

Publireportaj

» Activitate intensă pentru consiliul judeţean în ultimul trimestru al anului

Local

» Mehedințiul, fără centru de procesare a laptelui
» Cornel Stroescu – preşedinte Asociaţia Producătorilor Agricoli Mehedinţi: Fermierii din Mehedinţi nu au unde să vândă laptele animalelor
» Mehedinţi: 54 de centre pentru efectuarea analizelor la carnea de porc

Dolj

» DNA sapă după retrocedările ilegale de la primărie
» Străzile Craiovei, sub domnia gropilor
» Monografia “Irinel Popescu sau triumful transplantului hepatic in România”, lansată la Craiova
» Turism durabil la Dunărea de Jos
» Alaiul datinilor „din bătrâni, din oameni buni“ sosește în Bănie
» Codul galben de ploi a alertat autoritățile
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Judecat pentru complicitate la fraudarea fondurilor europene
» Un copil de cinci ani şi jumătate are nevoie de sprijinul nostru
» Mergeţi la medic pentru consultaţia preventivă gratuită!
» Reținuți pentru furt de benzină și motorină
» Turism durabil la Dunărea de Jos
» Capcane în bălţile de pe străzile Craiovei
» Comuna Melinești, ocolită de investitori
» Trupa Compact concertează la Craiova şi la Drobeta Turnu Severin

Gorj

» Fost primar condamnat la închisoare cu suspendare
» Soţia suspectului de crimă din Bărbăteşti ameninţă că îşi dă foc
» Spitalul Judeţean Târgu Jiu ar putea pierde o parte din fondurile alocate pentru achiziţia de aparatură medicală
» Gorj: Acuzaţie de viol la interviul de angajare
» Gorj: Târgujienii nu mai caută brazi de Crăciun naturali
» Gorj: Profesor reclamat la Poliţie pentru că ar fi bătut un elev

Sport

» Andreea Cârlig: Locul patru, unul amar
» Campionii Doljului, premiați cu 121.000 de lei
» Tilihoi: Echipa m-a făcut fericit!
» Handbal (f): România – Danemarca, scor 29-29, la EURO
» Fotbal – Pele: Nu mi-a fost teamă că o să mor
» DJST premiază cei mai buni sportivi
» Pomana porcului la CSU Craiova
» Fotbal – Sergiu Jurj şi Cristian Andrei, convocați la naționala Under 17
» Volei (f): România, printre cele 12 echipe calificate la Jocurile Europene
» Fotbal – Dusan Uhrin jr. a renunţat să o preia pe FC Braşov

Bani & Afaceri

» Craiova: Educaţie financiară la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor
» Gorj: CEO a ajuns la pierderi de 290 milioane de lei

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top