22.2 C
Craiova
vineri, 7 iunie, 2024
Știri de ultima orăSanatateLimba, un barometru al sănătăţii

Limba, un barometru al sănătăţii

Orice schimbare a aspectului limbii poate ajuta la diagnosticarea unor boli.

Limba este asociată de cei mai mulţi dintre noi cu deglutiţia, gustul şi vorbirea. Prea puţini ştiu însă că în medicina chineză limba este cel mai accesibil organ pentru depistarea diferitelor boli. Ea este un adevărat indicator al nivelului de hidratare a organismului. Se spune că limba este o oglindă a sistemului digestiv, arătând orice problemă de funcţionare a stomacului sau a intestinelor. Unii doctori examinează limba pentru a observa modificări în structura acesteia, de care ţin cont la stabilirea diagnosticului. Mărimea, forma, culoarea, umiditatea, gradul de acoperire sunt doar câteva indicii în acest sens.  
Iată unele modificări care arată că ar trebui să mergem la medic. Mişcarea involuntară a limbii poate fi rezultatul unei hemiplegii – paralizie pe o parte a corpului, limba mişcându-se spre zona paralizată. Tremurul involuntar al limbii apare în boli cum ar fi tirotoxicoza, delirium tremens sau Parkinson, dar poate fi şi un semn de nervozitate.
Dacă limba este uscată înseamnă că nu suntem hidrataţi corespunzător. Acest simptom poate să apară la pacienţii cu diaree, după o boală prelungită, şoc hipovolemic, şoc termic, epuizare fizică, înfometare.

Schimbările de culoare

Limba sănătoasă este de culoare roz, în timp ce limba albă arată că avem probleme cu digestia, iar cea netedă este specifică bolnavilor de diabet, tuberculoză sau celor cu leziuni ale limbii. Bolnavii de scarlatină au limba roşie. O nuanţă cianotică arată un deficit de oxigen în sânge, în cazul unui atac de cord, al insuficienţei respiratorii şi al anemiei. Aceeaşi nuanţă cianotică o vor avea şi buzele. Culoarea galbenă este semn de hepatită. Culoarea maro arată o cetoacidoză – acumulare de cetone la bolnavii de diabet. Fisurile sau crăpăturile limbii sunt semnul unui deficit de vitamina B2.
Limba stacojie arată un deficit de vitamina B3. Respiraţia urât mirositoare (halitoza) poate fi provocată de bacteriile rezultate din descompunerea alimentelor şi care se pot localiza la baza limbii.
Candidoza bucală este o infecţie micotică. La suprafaţa limbii va lăsa pete albicioase.
Cauzele leziunilor neregulate de alb şi roşu pe suprafaţa limbii, care îi dau un aspect de hartă, nu sunt cunoscute. Multe persoane se nasc cu această problemă.
Problemele de nutriţie se manifestă prin inflamaţii ale limbii care merg până la hipertrofierea papilelor gustative, urmată de o atrofiere a lor. Limba brăzdată arată un deficit de vitamina A.
Ulceraţiile limbii pot fi provocate de herpes simplex sau alergii. În cancerul limbii, ulceraţiile sunt însoţite de sângerări. Această boală este destul de frecventă la fumătorii înrăiţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS