19.2 C
Craiova
vineri, 7 iunie, 2024
Știri de ultima orăSanatateRemedii împotriva căderii părului

Remedii împotriva căderii părului

Căderea părului şi subţierea firului sunt câteva dintre problemele obişnuite ale unora dintre noi. Medicina tradiţională indiană, ayurvedică, oferă explicaţii şi soluţii.

Căderea părului este cauzată de excesul de Pitta Dosha, consideră medicina ayurvedică. Pitta Dosha este constituentul biologic al metabolismului, al transformării energiei. El guvernează digestia, absorbţia, metabolismul, vederea şi culoarea pielii. Intestinul subţire, stomacul, glandele sudoripare, sângele, grăsimea, ochii şi pielea sunt locurile în care este concentrată Pitta.
Se crede că excesul de Pitta Dosha poate cauza căderea părului, de aceea trebuie redus aportul unor alimente care favorizează creşterea acestui constituent biologic. Cu alte cuvine, mai puţină cafea, ceai, alcool şi carne. Pentru fumători, reducerea numărului de ţigări, dacă nu este posibilă renunţarea la fumat, ar face ca firul de păr să fie mai puţin friabil.
Pitta Dosha poate să crească foarte mult în cazul consumului exagerat de alimente prăjite, grase, picante sau acide. La fel se întâmplă şi în cazul administrării pe o perioadă îndelungată a medicamentelor, în circulaţia sanguină lentă, anemie, slăbiciune generală. Bolile cronice, cum ar fi febra tifoidă sau cancerul, prezenţa mătreţei, a păduchilor, circulaţia sanguină lentă, anemia sau un dezechilibru hormonal pot cauza căderea părului.

Tratament

Tratamentul constă în modificarea dietei şi a stilului de viaţă, astfel încât să se ajungă la o scădere a Pitta Dosha. Alimentaţia trebuie să conţină legume verzi (spanac, salată, varză), lapte şi fructe, drojdie de bere, germeni de grâu, soia, proteine şi vitamina A. Sucul de lucernă opreşte căderea părului.
Exerciţiile fizice regulate sunt benefice pentru echilibrarea constituenţilor biologici ai organismului.
Nu trebuie neglijată îngrijirea părului. Se recomandă şampoane sau săpunuri naturale, cu cât mai puţine chimicale. Sunt bune cele fără coloranţi, incolore, cu un miros delicat. În mod obişnuit, chimicalele au un efect de încălzire şi creştere locală a Pitta. În India se folosesc la spălarea părului plante cum ar fi Amala (Embilica officinalis) şi Shikakai (Acacia concinna).
Masarea scalpului cu ulei de nucă de cocos sau de muştar de cel puţin trei ori pe săptămână este utilă în stoparea căderii părului. Se pot folosi şi uleiuri medicinale „Mahabhringraj oil“, „Amala oil“ sau „Arnica oil“. Un preparat ayurvedic special din Bhringraj (Eclipta elba), Amala, corali, fier şi seminţe de susan negru este eficient, oprind căderea părului. Cu acest preparat se masează energic scalpul după spălarea părului. Stimulează circulaţia sanguină şi activează glandele sebacee.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII