22.2 C
Craiova
vineri, 7 iunie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMedicii fug de oraşele mici

Medicii fug de oraşele mici

Posturile de medici specialişti scoase la concurs de Ministerul Sănătăţii nu au căutare. În judeţul Dolj, s-au înscris doar 33 de candidaţi pe 43 de posturi. Pentru 16 posturi – aflate la spitalele din Băileşti, Calafat, Segarcea, Dăbuleni şi Poiana Mare – nu s-a înscris nici un candidat.

Doar 341 de candidaţi s-au înscris pentru cele 1.919 posturi de medici specialişti scoase la concurs de Ministerul Sănătăţii în întreaga ţară. Recordul de neparticipare îl deţin judeţele Harghita, Ialomiţa, Satu Mare şi Vrancea, unde s-a înscris câte un singur candidat. La polul opus este judeţul Dolj, cu 33 de candidaţi. Plasarea Doljului pe primul loc nu este însă un motiv de fală, susţin autorităţile medicale judeţene. Numărul de candidaţi este prea mic faţă de necesarul de medici al spitalelor din judeţ, în condiţiile în care au fost scoase la concurs 43 de posturi de specialişti. Potrivit conducerii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj, au avut căutare mai ales posturile din Craiova sau cele aflate mai aproape de reşedinţa de judeţ.
„Numărul de candidaţi este mare în Craiova, unde avem şapte candidaţi pe patru locuri în specialitatea medicină de urgenţă la Spitalul de Urgenţă Craiova. Mai avem 13 candidaţi pe nouă locuri la Serviciul de Ambulanţă Dolj, doi candidaţi pe un loc în specialitatea ortopedie la Spitalul Filiaş“, a declarat dr. Ştefan Popescu, directorul medical al DSP Dolj. Doi candidaţi pe un loc s-au mai înscris şi pentru postul de epidemiolog scos la concurs la Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare.

Toţi medicii vor să lucreze în centre universitare

Şi în timp ce la Craiova este bătaie pe posturi, la spitalele din judeţ nu se înghesuie prea mulţi să meargă. 16 posturi de medici specialişti rămân vacante pentru că nu s-a înscris nici un candidat la concurs. Este vorba de câte un post de specialist în diabet şi radiolog la Spitalul Băileşti, două posturi de cardiolog şi câte unul de anestezist, neurolog, balneolog şi radiolog la Spitalul Calafat, câte un post de anestezist, neurolog şi pediatru la Spitalul Segarcea, câte un post de internist şi pediatru la Spitalul Dăbuleni şi trei posturi din cele opt de psihiatru scoase la concurs la Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare.
Explicaţia pentru lipsa de interes a medicilor este că toţi vor posturi în Craiova pentru că este centru universitar, deşi salariile pe care le-ar primi ca specialist într-un spital orăşenesc nu ar fi tocmai de aruncat. „Un medic specialist în psihiatrie are un salariu de încadrare care porneşte de la 1.500 de lei, la care se adaugă sporurile şi gărzile. Cu sporul de 100% şi gărzi, poate să câştige chiar şi 5.000 de lei“, a menţionat dr. Ştefan Popescu.
Concursurile pentru ocuparea celor 1.919 posturi libere vor avea loc în perioada 25 martie – 6 aprilie în centrele universitare din întreaga ţară. Un nou concurs pentru posturile care rămân neocupate va fi organizat de Ministerul Sănătăţii începând cu 29 iunie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII