19.2 C
Craiova
vineri, 7 iunie, 2024
Știri de ultima orăSanatateDeshidratarea, o urgenţă medicală

Deshidratarea, o urgenţă medicală

Pierderea bruscă a apei din corp în perioadele de caniculă poate avea efecte devastatoare asupra organismului.
 

Potrivit site-ului www.topmedici.ro, deshidratarea este un caz de urgenţă medicală, a cărui gravitate trebuie să fie corect evaluată. Apa se elimină din corp prin urină, transpiraţie, scaun şi alte evaporări. Atunci când volumul de apă eliminat creşte peste valorile normale, din cauza transpiraţiei excesive, se produce deshidratarea. „Deshidratarea este un termen destul de ambiguu, care nu poate face diferenţa între simpla pierdere de apă şi pierderea de sodiu. Ambele condiţii sunt asociate cu scăderea volumului extracelular. Acesta este determinat de toată cantitatea de sodiu din organism şi nu numai de concentraţia lui plasmatică“, a susţinut dr. Mihaela Moise, de la Centrul de Diagnostic şi Tratament „Dr. Victor Babeş“.   
Un simplu deficit de apă reduce proporţional ambele componente – intra şi extracelulară.

Cauzele deshidratării

Deshidratarea poate să fie determinată de o hemoragie, o arsură cu transvazare de plasmă, pierderea de lichide gastrointestinale (prin diaree, vărsături), diuretice, diabet zaharat, alcoolism, reducerea aportului de apă, administrarea sărurilor de litiu, febră, evaporare excesivă prin transpiraţie sau pulmonar (ex. respiraţia artificială), tratament cu manitol, pierderi renale de sare prin insuficienţa suprarenală, acumulare de lichide în cavităţi – ileus, peritonită. Iniţial, pierderea de sare duce la cea de apă.

Simptomatologie

Pentru un adult de aproximativ 70 de kilograme, pierderea unui volum de doi litri de apă se manifestă prin sete (poate lipsi la bătrâni), pliu cutanat persistent (pielea atârnă), reducerea tensiunii oculare. La deficit mai mare, de doi – patru litri, apar reducerea cantităţii de urină eliminată, slăbiciune, mucoase uscate (limba crăpată, depuneri „scorsoase“), pliu cutanat persistent, febră, hipotensiune, tahicardie, dureri de cap, apatie. Dacă pierderea este mai mare de patru litri, atunci la simptomele anterioare se adaugă: confuzie, pierderea cunoştinţei, convulsii şi semne circulatorii: tahicardie, vene jugulare turtite, puls filiform, hipotensiune până la şoc.
Setea poate să însoţească sau nu celelalte simptome ale deshidratării. Deshidratarea este o urgenţă şi se tratează numai conform sfatului medicului. Pentru prevenirea ei, organismul trebuie să fie hidratat corespunzător printr-un consum zilnic de 2 – 2,5 litri de apă.

Suntem 50% apă
Corpul omenesc conţine apă în proporţie de aproximativ 50%. Femeile au cu 10% mai puţină apă în corp decât bărbaţii. Lichidul vital este concentrat în muşchi (50%), piele (20%), sânge (10%), alte organe (20%).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS