23.4 C
Craiova
sâmbătă, 8 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalMărunţiş pentru reabilitarea termică

Mărunţiş pentru reabilitarea termică

Guvernul le scoate ochii craiovenilor cu 457.000 de lei pentru reabilitarea termică a clădirilor de locuit cu mai multe etaje, bani care pot fi accesaţi abia din iulie 2008 şi numai dacă locatarii blocurilor care urmează să fie reparate scot şi ei din buzunare încă pe atât.

 

Campania străvezie de reabilitare termică a clădirilor de locuit multietajate a ajuns şi la Craiova. Guvernul a alocat 457.000 de lei pentru execuţia lucrărilor la opt dintre cele 4.000 de blocuri din Bănie, suma reprezentând însă abia a treia parte din fondurile necesare realizării integrale a investiţiei, estimate prin studii şi proiect. Potrivit unei adrese a Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor (MDLPL), aceşti bani pot fi folosiţi abia din trimestul III. Cele opt imobile cărora le-au fost destinaţi banii sunt incluse în programul naţional de reabilitare termică încă din 2006, de atunci MDLPL nemaiacceptând vreun bloc din Craiova în sistemul de finanţare. Reprezentantul Primăriei Craiova în acţiunea de izolare termică a clădirilor de locuit, Marian Giubelan, recunoaşte că programul a demarat greu, dar crede că e loc şi de mai bine. „A fost anevoios, ca orice început. Însă, primăria a transmis MDLPL altă listă cu solicitările asociaţiilor de proprietari, care vizează reabilitarea a 170 de imobile. Am înţeles că în 2008 este posibil să fie alocaţi bani şi pentru auditarea unora dintre aceste imobile“, a spus Giubelan.

Program cu două tăişuri

Pentru demararea lucrărilor de reabilitare termică la cele opt blocuri este nevoie de aproape 1,4 milioane de lei, dintre care două treimi vor fi suportate egal de Primăria Craiova şi locatarii blocurilor care vor fi reparate. Cum municipalitatea a prins în bugetul pe 2008 cheltuielile pentru reabilitarea termică, totul depinde acum de asociaţiile de proprietari implicate. Acestea trebuie să scoată şi ele 457.000 de lei, în unele cazuri partea unui proprietar ajungând şi la 10.000 de lei. „Unii dintre locatari au spus că vor plăti aceşti bani, iar alţii că se vor strădui. În general, sumele pe care ar trebui să le achite fiecare familie nu depăşesc 1.500 – 2.000 de euro. Pentru mulţi dintre craioveni e o sumă mare, dar izolarea termică înseamnă costuri mult mai mici la întreţinere de acum înainte“, este de părere Marian Giubelan.

Dacă, în trei ani, asociaţiile de proprietari nu contractează executarea lucrărilor, vor fi obligate să dea înapoi statului banii cheltuiţi pentru expertizare şi audit energetic. Astfel, deşi invocă grija faţă de oameni, guvernul, de fapt, le pune acestora sula în coaste.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS