18.4 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalInundatiile usuca padurile

Inundatiile usuca padurile

Padurile din Dolj risca sa se usuce, in proportie de 20%, din pricina inundatiilor. Singura sansa este ca apele sa se retraga in urmatoarele trei luni.


Pe lânga zecile de mii de hectare de teren agricol, inundatiile din aceasta primavara au afectat si aproximativ 20% din suprafata forestiera din judet. „Pâna in prezent, din cele peste 68.000 de hectare de fond forestier din judet, aflate in proprietatea statului, 13.500 de hectare au fost inundate. Cele mai mari suprafete de terenuri cu vegetatie forestiera (paduri) inundate au fost in raza ocoalelor Calafat si Poiana Mare. Grav afectate au fost si padurile din localitatile Ciuperceni, Desa, Nebuna, Rast si Ghidici“, a declarat Dan Purcarin, directorul Directiei Silvice Craiova.


In ceea ce priveste padurile particulare, in Dolj, acestea se intind pe o suprafata de aproximativ 15.000 de hectare. Potrivit informatiilor furnizate de Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si de Vânatoare Dolj, specialistii lucreaza deocamdata la un centralizator privind situatia fondului forestier privat afectat de inundatii.


Trei luni – termen limita


Cele mai afectate de inundatii vor fi plantatiile de copaci tineri. „Pagubele de pe plantatii vor fi observate abia dupa retragerea factorului de calamitate. Plantatiile de copaci tineri ai caror muguri terminali au stat in apa vor fi insa integral afectate (se vor usca), deoarece se sufoca“, a afirmat Purcarin. Astfel, acei copaci tineri ai caror muguri au fost in afara apei se vor usca numai daca apele nu se vor retrage in decursul a 90 de zile. Copacii batrâni la rândul lor se vor usca in aceleasi conditii. Exceptie fac salciile, carora le prieste apa.


In acest moment, aproximativ 18% din fondul forestier aflat in proprietatea statului este reprezentata de copaci tineri. „Prin ruperea digului de la Bistret au fost inundate aproximativ 1.000 de hectare de plantatii de ameliorare de la Macesu. La acestea se adauga inca 1.500 de hectare aflate in alte localitati“, a mai spus directorul Directiei Silvice Craiova.


Conform datelor furnizate de Prefectura Dolj catre Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Dolj, la mijlocul lunii martie erau afectate aproximativ 5.100 de hectare de suprafata forestiera. Cea mai mare suprafata de padure inundata a fost inregistrata in Bistret (peste 4.400 de hectare). Ca urmare a cresterii semnificative a debitului Dunarii si a ploilor din 12 aprilie, au fost inundate 420 de hectare de padure aflate in proprietatea statului in Brabova si tot atâtea in Rast, unde au fost acoperite de ape 170 de hectare de padure privata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS