32.8 C
Craiova
vineri, 7 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimaria se imprumuta la BRD

Primaria se imprumuta la BRD

Contestatia depusa de BCR in legatura cu modul de desemnare a bancii care va acorda imprumutul de 700 de miliarde de lei a fost respinsa ieri de membrii comisiei din Primaria Craiova.


Primaria Craiova a respins contestatia depusa, saptamâna trecuta, de BCR in legatura cu modul de stabilire a bancii care va acorda imprumutul de 700 de miliarde de lei. Comisia care a stabilit banca de la care municipalitatea se va imprumuta a decis ca solicitarea BCR este neintemeiata. Viceprimarul Sorin Iordache a tinut sa precizeze ca reprezentantii acesteia nu au fost de acord cu organizarea unei cereri de oferte in detrimentul licitatiei publice, pentru stabilirea câstigatorului. Dupa ce au incercat sa convinga „juriul“ sa isi amâne decizia, BCR a ramas pâna la urma cu buza umflata.


Prin urmare, cei care vor incheia contract cu autoritatile locale craiovene sunt tot reprezentantii BRD Groupe Societe Generale. Pentru a urgenta parafarea actului, saptamâna aceasta va lua fiinta o noua comisie formata din functionari din cadrul primariei, care sa stabileasca toate detaliile privind imprumutul.


„Deoarece a fost cerere de oferta, pe noi ne-a interesat doar dobânda care ne este perceputa, pentru departajarea ofertantilor. Abia acum, specialisti din primarie vor analiza amanuntele, urmând sa faca negociere pentru fiecare punct. Cei de la banca vor aduce un contract standard pe care functionarii il vor adapta la cererea noastra. Cel mai important aspect ar fi penalitatile percepute pentru neutilizarea creditului, care ne vor fi cerute“, a declarat Iordache.


Pe lânga contractul care va fi incheiat in aceasta luna pot fi semnate insa si alte acte aditionale, in care sa fie stipulate alte cerinte.


70 de miliarde de lei rata anuala


Imprumutul de 700 de miliarde de lei a fost contractat pentru 20 de ani, perioada de gratie fiind de trei ani. Acesta va fi garantat cu bugetul primariei pe urmatorii 20 de ani. Dupa ce va fi parafat, contractul urmeaza sa treaca pe ordinea de zi a Consiliului Local Craiova, pentru a intra in legalitate.


Pentru a putea beneficia de aceasta suma, primaria isi va stabili mai intâi proiectele in care urmeaza sa investeasca, dupa care va organiza licitatie de executie pentru fiecare.


De asemenea, municipalitatea va fi nevoita sa incheie si contractele cu firmele care vor fi declarate câstigatoare la aceste capitole.


„Spre exemplu, putem sa stabilim cu BRD sa ne dea 200 de milioane de lei in martie 2008, pentru a achita proiectul de reabilitare a zonei centrale. Daca pâna atunci firma care va câstiga acest proiect nu l-a finalizat, noi nu vom putea sa scoatem banii de la BRD, pentru ca nu putem face platile catre acea firma, din cauza ca nu a terminat lucrarea. Pe partea cealalta, banca ne percepe penalitati pentru ca nu ne folosim de cele 200 de milioane de lei la data pe care am stipulat-o in contract. Noi dorim sa imputam in acest caz penalitatile care ne vor fi cerute firmei care nu si-a indeplinit obligatiile“, a concluzionat viceprimarul Iordache.


Rata care va trebui platita din bugetul local ajunge la aproximativ 70 de miliarde de lei pe an. Potrivit viceprimarului, fiecare familie ar urma sa contribuie cu o suma anuala de 300 de mii de lei la plata imprumutului de 700 de miliarde de lei. De asemenea, termenele la care vor fi ridicati banii urmeaza a fi stabilite prin acte aditionale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS