23.4 C
Craiova
sâmbătă, 8 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalCanalizarea Craiovei inainteaza cu pasi mici

Canalizarea Craiovei inainteaza cu pasi mici

Implementarea programului ISPA da ceva batai de cap municipalitatii craiovene, care este nemultumita de stadiul introducerii retelei de canalizare in unele cartiere.


Reprezentantii Primariei Craiova sunt nemultumiti de stadiul lucrarilor de introducere a sistemului de canalizare in cartierele Brestei, Bucovat si Catargiu. Valoarea investitiei, la acest capitol, este de 25 de milioane de euro, bani proveniti din fondurile UE si acordati prin programul ISPA. Potrivit viceprimarului Gheorghe Nedelescu, cel care supravegheaza executarea lucrarii, consortiul care a câstigat licitatia internationala, format din SC HIDROCONSTRUCTIA SA Bucuresti, ALPINE GmbH si RABMER GmbH, nu se incadreaza in graficul pe care l-a semnat.


In aceasta situatie, municipalitatea este ingrijorata ca lucrarile ar putea sa se intinda pe o perioada mai mare de doi ani si jumatate, asa cum era stipulat in contract. Cei care vor avea insa de suferit sunt tot craiovenii care locuiesc in cartierele amintite, care vor fi nevoiti sa fie in alerta la fiecare ploaie. In cazul in care lucrarile nu vor fi terminate la datele stabilite, beneficiarul, Primaria Craiova, doreste chiar sa aplice penalitati consortiului responsabil. Autoritatile locale nu vor insa sa rezilieze contractul, chiar daca termenele sunt depasite, pentru a nu mai fi nevoie de organizarea unei a doua licitatii internationale.


Desi sunt de buna calitate, lucrarile intârzie


Pâna in prezent, angajatii consortiului au demarat lucrari concomitent in mai multe zone, fiind incepute si constructiile la cele patru statii de pompare a apei.


„Nu putem sa negam ca lucrarile nu ar fi de calitate, insa am impresia ca inainteaza cam greu. Nu a fost o iarna chiar atât de grea incât sa le stopeze pe o perioada semnificativa. Muncitorii au venit pe 9 ianuarie la munca, iar apoi si-au luat liber inca o saptamâna“, a declarat viceprimarul Gheorghe Nedelescu.


Deoarece contractul dintre consortiu si Primaria Craiova a fost semnat pe 20 august 2005, lucrarile au fost initiate abia la sfârsitul lunii septembrie, reusind sa fie incepute lucrari pe strada Râului, unde au fost introdusi, pâna acum, 100 de metri liniari de retea de transport apa menajera, catre statia de epurare de la Facai. In acelasi timp, au fost incepute lucrari si pe strada Doljeana, unde au fost introdusi 600 de metri liniari de conducta de transport apa menajera de la statia Lascar Catargiu – Stadion, catre strada Râului.


De asemenea, a fost realizat si un racord intre strada Râului si caminul de deversare din incinta Unitatii Militare de la Facai. Nici statiile de pompare nu au fost uitate, fiind initiate lucrari in acest sens pe strada Fulgerului, strada Râului la intersectie cu stadionul, strada Catargiu, dar si la cea mai mare statie de pompare din Craiova, de pe strada Râului. Precizam ca termenul de finalizare a lucrarilor este 5 martie 2008.


Constructorul sustine ca isi va respecta contractul


In timp ce viceprimarul Gheorghe Nedelescu este ingrijorat de starea lucrarilor, reprezentantul ISPA la Craiova, Ovidiu Mihalcea, a precizat ca intreruperea lucrarilor este de inteles.


„Unele au fost executate, insa altele nu, in principal din cauza frigului. Nu e cazul sa intram in panica. Noi avem sedinte periodic cu reprezentantii consortiului. Sunt la inceput si le-a luat ceva timp pâna s-au mobilizat. Eu cred ca se vor descurca si, in cei doi ani si jumatate, vor termina proiectul“, a precizat Mihalcea.


Pe de alta parte, Aurel Rosca, seful proiectului din partea consortiului care a câstigat licitatia pe programul ISPA, afirma ca nu sunt motive reale de ingrijorare.


„Inteleg de ce ii este teama viceprimarului Nedelescu, dar timpul de executie variaza intre 24 si 30 de luni. Cât a fost mai frig, am realizat lucrari doar acolo unde conditiile meteo ne permiteau. Am intrerupt lucrarile pe perioada sarbatorilor de iarna si când a fost strict necesar“, a conchis Aurel Rosca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS