22 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024

Noblesse oblige

Reamintim, in 1974, Universitatea a cucerit primul titlu national din istoria clubului oltean, ultimul meci al acelei editii de campionat, Petrolul – Universitatea (0-0), desfasurându-se pe 19 iunie 1974. Au retrogradat atunci: Petrolul Ploiesti, SC Bacau si Rapid. Oltenii, sub comanda cuplului de antrenori Cernaianu – Otet, au reusit sa „invinga“ in acel sezon si luptele de culise duse, ca de obicei, de Dinamo. Eternul club departamental al fostului Minister de Interne in 1973, prin metode specifice, ca sa zic asa, ne-a facut sa pierdem ultimul meci din campionatul ’72/’73, cu UTA, si implicit titlul acelei editii. In sezonul ‘73/’74, Universitatea a câstigat si campionatul echipelor de tineret sperante.


In urma opiniilor de pe forumul site-ului www.stiintacraiova.com, cât si a unui sondaj al acestui site, sustinatorii oltenilor au decis ca 19 iunie, când Stiinta a câstigat primul titlu, sa devina Ziua Suporterilor Universitatii Craiova. „Este o zi incarcata de semnificatii profunde. In acea zi (19 iunie 1974 – n.r.) au ridicat pentru prima oara trofeul de campioni, alaturi de ceilalti coechipieri, atât legendarul Ion Oblemenco, tunarul Baniei si simbolul ridicarii echipei noastre pe plan intern, cât si Ilie Balaci, genialul fotbalist al Olteniei si simbolul echipei care a intrat pentru totdeauna in istorie sub titulatura de «Craiova Maxima», prima echipa din România care a darâmat granite in fotbalul european. Suporterii alb-albastri au ocupat de mult si incontestabil primul loc intre gruparile de suporteri din tara prin pasiunea si devotamentul total fata de culorile clubului. Prin alegerea unei zile, noi, suporterii Universitatii, cream la rândul nostru istorie, fiind prima si singura grupare româneasca de suporteri care se defineste si in acest fel. Fie ca aceasta zi sa fie un simbol al unitatii noastre atât fata de valorile adevarate din trecutul, prezentul si viitorul Craiovei fotbalistice, cât si al unitatii noastre impotriva nedreptatilor majore din fotbalul românesc, nedreptati generate de existenta cluburilor militare si departamentale. Coincidenta, pe 19 iunie 2006 s-a reunit lotul Universitatii, echipa care a dus o lupta ingrata pentru readucerea noastra pe prima scena, acolo unde ne este locul de drept. Inca o data, felicitari pentru toti aceia care si-au facut datoria fata de culorile clubului si sa nu uite nici un moment faptul ca noi, suporterii, suntem alaturi de ei, cât si faptul ca performantele trecutului ii obliga enorm“.


Revenirea oltenilor pe prima scena s-a produs, iar acum, asa cum toata lumea stie, incepe greul. Finantatorul Universitatii a a afirmat de nenumarate ori ca obiectivul minim pentru acest sezon competitional este accederea in Cupele Europene, ba chiar ar putea fi atacat si titlul… In aceasta perioada s-au implinit si 15 ani de la ultima performanta a Universitatii, eventul din 1991. Din pacate, 1991 este ultimul an in care o echipa din provincie a câstigat titlul! Craiova a mai câstigat de atunci doar o Cupa a României, in 1993. Putem spera la un sezon 2006/2007 revolutionar in provincie, iar „protagonistul“ sa se numeasca Universitatea Craiova? Asta-i intrebarea verii in Banie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII