22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024

Un pol, doi poli

PSD a trecut putin in umbra de când cu inundatiile, cu boala lui Basescu, cu gripa aviara. Nimeni nu prea stie ce mai face acest partid. Scandalurile au cam incetat. Nastase e undeva retras, nu iese in public. Geoana mai face unele declaratii, mai ales lunea, dar nu pare sa anunte ceva serios. Ba o motiune, o apropiere de PRM, ba o critica a guvernului ca nu face nimic sa combata dezastrele, ba strânge semnaturi pentru una, alta.


Partidul nu prea convinge in aceste ultime luni. Convalescenta anuntata de dupa boala pierderii Cotrocenilor si a guvernului acum un an jumate pare ca se prelungeste. PSD are un congres la anul si toate fortele stau la cutie, asteptând greselile adversarului. Incearca sa se plaseze cât mai bine, pentru votul de atunci. Va supravietui Geoana acestui Congres? Nastase va dori, dupa un an de penitenta, un come back. Mitrea va dori sa iasa din culise, pentru a arata ca este liderul cel mai influent in organizatii. Iliescu isi va juca sigur cartea lui. El va incerca sa apara in postura de mediator, de om al tuturor factiunilor, singurul capabil sa impace pe toata lumea. Miza acelui congres va fi mai mare decât cea de anul trecut. Cine câstiga sefia va face listele cu parlamentari in 2008 si isi va asigura astfel controlul partidului. Anul trecut se trageau niste concluzii dupa o infrângere, acum se vor ascuti sabiile pentru campanie. PSD are o sansa reala sa revina, sa aiba o majoritate parlamentara si sa formeze guvernul. Nu singur, asta e clar, cu alt partid. PSD va guverna, daca o va face, asadar intr-o coalitie. Cu PD? Cu PNL? Cu PRM? Nu stim azi, e mult prea devreme. Dar politica de aliante se pregateste de pe acum. Pozitionarea fata de PRM, PD, PNL o observam inca din acest an. Zvonurile despre apropierea de PD, mai mult de Basescu, as spune, nu sunt o farsa. Tentativa de a forma un bloc al opozitiei cu PRM a esuat in urma reactiei internationale, dar si dinauntrul partidului si din zona societatii civile. Cu PNL, de asemenea, s-a spus ca exista anumite intelegeri. Sunt si declaratii oficiale ale câtorva lideri PSD, ca s-ar putea face ceva impreuna cu liberalii, macar sustinerea unui guvern minoritar PNL, daca PD dezerteaza din Palatul Victoria. In plus, pe la Cotroceni mai trec din când in când lideri marcanti ai PSD, cu diferite probleme. De pilda, cele legate de DNA si diverse anchete si dosare. Dar si pentru ca se cauta sprijin politic de ambele parti. Basescu are un interes la PSD, dar si invers.


PSD urmareste aceasta politica, pentru ca nu e sigur pe viitorul sau si vrea sa isi lase toate usile deschise. Si nu e sigur pe sine pentru ca are mari probleme in interior. Calmul care a cuprins acest partid e doar aparent. Diverse factiuni si lideri isi disputa intâietatea. Cei mai multi insa stau in expectativa, vrând sa vada cum evolueaza lucrurile, cine se va degaja in câstigator. Pentru ca nimeni, e limpede, nu mizeaza pe mâna perdanta. Pâna atunci, arta manevrei face scoala. Polul social este un asemenea episod. O batalie dintr-un razboi mai lung. Neputând conduce PSD, pierdut la congres, zic adversarii ideii, Iliescu a inventat o constructie politica mai larga, care sa cuprinda, sa subordoneze PSD. Iar aceasta cupola sa fie dirijata de Iliescu pe post de guru al stângii. Or, asta inseamna sa ne intoarcem la trecut, ceea ce nu se poate. Sustinatorii ideii au alt discurs. Stânga este in declin, pierde rapid teren si trebuie facut ceva urgent. Intr-un an, de la 34-35% in sondaje, a cazut la doar la 19-22%. Ca sa revina la putere trebuie sa ofere electoratului alta imagine, alta structura, alt partid. In afara PSD exista forte de stânga, care trebuie aduse pe aceeasi platforma politica. Se cere unitatea stângii.


Deocamdata, cadrul e tulbure si nu se intrevede iesirea din criza a PSD. Polul social este un surogat pentru lipsa de solutii. Dezbaterea, desi umple un gol, e falsa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII