10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinHadiza, regină într-o lume a bărbaţilor

Hadiza, regină într-o lume a bărbaţilor

În Nigeria de Nord, ţara shariei – dura lege a Coranului -, există „un regat“ unde de 200 de ani guvernează, conform tradiţiei, o femeie.

În partea de nord a Nigeriei, o ţară unde singura lege care contează este sharia, exigenta lege a Coranului, există un regat unde, de 200 de ani, conform tradiţiei, guvernează o femeie. Bărbaţii care au încercat să pună mâna pe putere au murit. Supuşii reginei tribale Hajiya Hadiza Ahmed sunt convinşi că aceştia au fost „scoşi din joc“ prin intermediul vrăjilor. La 58 de ani, cu o rochie lungă, în stil african şi cu un văl islamic ce îi acoperă discret chipul, regina micului regat Kumbwada este foarte iubită şi respectată chiar şi de preotul islamic local. Potrivit tradiţiei tribale, ea guvernează peste 33.000 de supuşi, cei mai mulţi dintre ei ţărani săraci. „Palatul“ regal este o cabană ceva mai arătoasă, iar în interior, unde o căldură sufocantă îţi taie respiraţie, domină un fotoliu extralarge, care ţine locul unui tron. La exterior, originalul „palat“ este înconjurat de animale domestice. În realitate, Hadiza nu are doar un rol ornamental. Ea este cea care judecă toate litigiile între supuşi, cum ar fi certurile între vecini, micile acte de violenţă, furturile sau problemele între soţi.
„Mă ocup de chestiunile locale într-un alt mod decât ceilalţi şefi de trib. Sunt  femeie, mamă şi îmi dau mai bine seama de problemele reale ale unei căsătorii şi despre ce înseamnă să duci înainte o familie“, a explicat „regina“. Cu divorţul nu prea este de acord, iar ceea ce nu tolerează în nici un chip este violenţa asupra femeilor. În plus, nu îi place să oblige tinerele să ia de soţ un bărbat mai bătrân, la ordinul familiei. În primul şi unicul său caz de maltratare, nu a simţit nici un fel de milă faţă de un soţ vinovat.
„Dacă şi-ar mai fi lovit încă o dată soţia, l-aş fi condamnat la închisoare şi aş fi anulat căsătoria“, a promis Hadiza. Din ziua aceea, ea le repetă supuşilor, ori de câte ori are ocazia, că „femeile nu sunt sclave, iar căsătoria nu este un joc“. Bărbaţii par să îi ştie de frică. În nordul Nigeriei, unde este aplicată sharia, aceasta este un fel de revoluţie.

Păreri împărţite

Patru sute de kilometri mai departe, la Kano, capitala Nigeriei septentrionale, imamul local, şeicul Aminuddeen Abubakar, nu o vede cu ochi buni pe „regină“. El este convins că Hadiza a recurs la magia neagră, „absolut condamnată de islam“, pentru a ţine bărbaţii departe de putere. Musa Mohammed, imamul din Kumbwada, susţine la rândul său că ar fi imposibil „să trăieşti fără un lider. Orice bărbat a încercat să urce pe tron a murit apoi în condiţii misterioase“. Regina însăşi aminteşte că tatăl său, principele Amadu Kumbwada, a încercat să o detroneze pe când era doar o fetiţă.
„În prima săptămână la putere, s-a îmbolnăvit atât de rău încât a fost nevoit să abdice. Obligat la exil, el a murit o lună mai târziu“, a explicat Hadiza. Potrivit legendei, micul regat a fost fondat în urmă cu două secole de principesa războinică africană Magajiya Maimuna, ajunsă cu armata sa în nord. Pe tron a urcat fratele său, însă acesta a murit după şapte zile. Aceeaşi soartă a avut-o şi celălalt frate al prinţesei, la final aceasta hotărând să preia chiar ea puterea. Din acea zi, pe tronul regatului Kumbwada s-au succedat doar femei. În unele cazuri, acestea au fost incredibil de longevive, cum a fost bunica actualei regine care a guvernat timp de şapte de ani. Într-o ţară unde în nord reprezentantele sexului frumos sunt excluse din funcţiile importante, povestea regatului Kumbwada merge oarecum împotriva curentului. Hadiza încearcă să rezolve toate disputele potrivit tradiţiilor din trib, pentru a evita ca supuşii săi să ajungă la tribunalele islamice.
„Sunt apropiată de oameni. Liderii tradiţionali se bucură de încrederea poporului“, a explicat regina. Hadiza este căsătorită cu un negustor local şi are cinci copii. Mâna sa dreaptă este Idris, fiica sa cea mare, care va prelua atribuţiile după moartea mamei sale. Danjuma Salihu, moştenitorul de sex masculin, nici nu visează să ajungă pe tron.
„Ştiu foarte bine că nici un bărbat nu poate să ajungă la putere în acest regat şi să şi supravieţuiască“, a explicat „prinţul“.

Mă ocup de chestiunile locale într-un alt mod decât ceilalţi şefi de trib. Sunt femeie, mamă şi îmi dau mai bine seama de problemele reale ale unei căsătorii şi despre ce înseamnă să duci înainte o familie“.

Regina tribală Hajiya Hadiza Ahmed

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU