16.4 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinCravata - mai mult decât un accesoriu

Cravata – mai mult decât un accesoriu

Cravata, un accesoriu-simbol al eleganţei masculine, revine la modă. Însă ea nu mai este privită ca un simplu accesoriu, ci a devenit un nou mod pentru o confruntare cu partenerul, pentru a comunica, pentru a obţine promisiuni sau, de ce nu, pentru a fi respins.

Deşi la prima vedere este un simplu accesoriu înnodat în jurul gâtului, la bine şi la rău, cravata poate transmite emoţii extraordinare. În opinia stiliştilor, această „fâşie“ de material poate fi un instrument pentru un limbaj subtil, metaforic şi poate transmite mesaje subliminale, aşa cum spun specialiştii. Simbol falic, cravata satisface de secole gusturile şi fanteziile a milioane de bărbaţi şi de femei de pe mapamond. Indiferent dacă e vorba de stil uni, regimental, a pois, versiune trendy, cravata poate fi prinsă în jurul gâtului în 85 de feluri: în stil britanic, „sticlă“, Windsor (invenţie atribuită lui Edward al VIII-lea), Onassis, Prince Alberty, Chanel) sau „shrinker“, un omagiu adus psihologului american Brain Shrinker.

Cravata – un mijloc de comunicare

Dincolo de aspectul estetic, există un adevărat alfabet al cravatei, greu de crezut la prima vedere. În opinia producătorilor de cravate reuniţi recent la Milano, acest accesoriu este o adevărată oglindă a unui bărbat, a intimităţii sale. De exemplu, un nod de cravată exagerat „trădează“ o persoană timidă, care se teme de apariţiile în public şi nu îi place să atragă atenţia. Nodul mic, aranjat, care face câteva cute, este tipic pentru un bărbat „neliniştit“, dornic de întâlniri, exuberant din punct de vedere emoţional. Dacă, în schimb, nodul este foarte strâns, mic, deformat, avem de-a face cu un bărbat în care nu trebuie să avem deloc încredere, care are multe temeri, reticenţe, mai ales când vine vorba de propria sexualitate. Dacă nodul de cravată este ridicat şi se curbează uşor la gât, avem de-a face cu un „vânător de fuste“.

Eleganţă şi clasă masculină

Oricum ar fi, cert este că şi în zilele noastre cravata rămâne unul dintre cele mai iubite, dar şi urâte accesorii. Cravata reprezintă prin excelenţă clasa, rigoarea ostentativă, siguranţa şi eleganţa formală. „Urăsc să port cravate. Le detest şi mă sufoc, mă simt încarcerat, sunt ca o închisoare psihologică. E ca şi cum m-ar strangula“, a spus stilistul Guillermo Mariotto. În acelaşi timp, stilistul a încercat să dezvăluie rolul cravatei în relaţia dintre reprezentanţii celor două sexe. „Simbolistica nodului de cravată este extrem de diversă. Mai ales dacă doamnele sunt cele care fac anumite gesturi. Dacă vrea să îşi marcheze teritoriul, să demonstreze că şi-a cucerit definitiv partenerul, ea va strânge nodul. Dacă, în schimb, ea slăbeşte nodul, mesajul e evident. Este o invitaţie imediată la relaxare şi plăcere. Oricum ar fi, sunt sigur că pentru orice bărbat cravata este un bilet de vizită. În cazul în care acest accesoriu este şifonat şi murdar, avem de-a face cu un bărbat neglijent. Dacă doriţi să impresionaţi, alegeţi cravatele cu paiete, ca vedetele din muzica rock, sau cu flori şi animăluţe. Atenţie însă, nu le puneţi pe pat. Aduc ghinon. Cravatele trebuie mereu atârnate“, a mai spus stilistul italian.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS