5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOltOltenii vor Căluș de Cartea Recordurilor (VIDEO)

Oltenii vor Căluș de Cartea Recordurilor (VIDEO)


O încercare îndrăzneață a oltenilor a avut loc la cea de-a XIX-a ediție a Concursului Național al Copiilor „Călușul Românesc“, oltenii dorindu-și să intre în Cartea Recordurilor cu cei mai mulți călușari care dansează fascinantul dans în același timp, dar și cu cei mai mulți participanți la un festival folcloric.

A XIX-a ediția a Concursului Național al Copiilor „Călușul Românesc“ a început  efectiv miercuri seara, la Slatina, județul Olt, cu parada portului popular, invitații din 15 județe ale țării și componenții ansamblurilor venite din peste 50 de localități ale județului Olt parcurgând după-amiază traseul Casa Tineretului – Prefectura Olt.
Călușul de Cartea Recordurilor a fost programat pe Esplanada de la Prefectură, puțin după ora 19,00, când observatorii au avut de numărat, au dat asigurări organizatorii,  1.050 de pălării de călușar.
S-a realizat cu siguranţă un nou record naţional, iar reprezentantul Cărţii Recordurilor a declarat că va face demersuri ca acesta să fie înregistrat la nivel internațional, în Guiness Book.

Un alt record certificat este al Concursului Național al Copiilor  „Călușul Românesc“, pentru cei peste 2.300 de participanți. Organizatorii au afirmat, cel puțin în ceea ce privește dansul de căluș, că vor încerca tot ei, peste câțiva ani, să-și doboare recordul. De menționat este faptul că oltenii nu s-au întrecut cu cineva anume, este un prim record, nimeni altcineva nu a mai încercat ceva similar.

Au dansat călușul atât dansatori care au în programul lor artistic renumitul dans popular intrat în patrimonial imaterial UNESCO, cât și membri ai ansamblurilor din țară familiarizați cu acordurile de căluș prin prisma participării la festivaluri și concursuri, dar care l-au dansat pentru prima dată. Repetiții în grup mare s-au desfășurat și marți după-amiază, cei care coordonează evenimentul de Cartea Recordurilor, coregrafii Nichita Dragomira și Iliuță Brăileanu, declarându-se mulțumiți.

La festivalul de la Slatina urmează să urce pe scenă, până vineri-seara, aproximativ 2.500 de dansatori, aceasta fiind a doua mare ambiție a oltenilor, anume aceea de a transforma festivalul care se organizează neîntrerupt de aproape 20 de ani în cel mai mare festival. Prima seară de concurs, conform programului, a fost cea de miercuri, după ce, în cursul zilei, călușarii au avut demonstrații în mai multe puncte ale municipiului și în fața mai multor oficiali din diverse instituții.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS