Șef din cadrul Primăriei Craiova, judecat pentru fals intelectual

Anchetatorii au reținut că un candidat la Primăria Ghindeni a încercat să fraudeze alegerile din iunie 2012 prin metoda vizelor de flotant (Foto: Arhiva GdS)
Anchetatorii au reținut că un candidat la Primăria Ghindeni a încercat să fraudeze alegerile din iunie 2012 prin metoda vizelor de flotant (Foto: Arhiva GdS)

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au dispus trimiterea în judecată a șefului Serviciului Urmărire Contracte Agenți Economici din cadrul Primăriei Craiova, dar și a secretarului comunei doljene Ghindeni. Cei doi inculpați sunt acuzați că, înainte de alegerile din iunie 2012, au ajutat un candidat la funcția de primar să obțină vize de reședință în comuna Ghindeni pentru 56 de persoane.

Gazeta de Sud a prezentat în mai multe rânduri un fenomen ciudat înregistrat înainte de alegeri în comunele doljene: mii de persoane își stabilesc reședința în diverse comune în baza unor vize de flotant. Înaintea alegerilor locale de pe 5 iunie 2016, peste 4.300 de persoane și-au stabilit reședința în comunele doljene, pe primele locuri fiind localitățile Vela, Perișor, Castranova, Drăgotești sau Gighera. Spre comparație, în aceeași perioadă a anului trecut, numai 930 de persoane au cerut și obținut vize de flotant în comunele doljene. Întâmplător sau nu, la alegerile de anul acesta, județul Dolj a fost pe primul loc pe țară privind votul pe listele suplimentare, devansând chiar și municipiul București.

Aceeași situație s-a înregistrat în Dolj și înainte de alegerile din iunie 2012. De exemplu, numai în perioada 1 ianuarie – 9 martie 2012, 237 de persoane au solicitat şi au primit viză de reşedinţă în Perişor. Într-un caz, la aceeaşi adresă au fost acordate nouă vize, iar în alte trei cazuri, la aceeaşi adresă au fost acordate şapte vize.

Înainte de alegerile din iunie 2012, polițiștii doljeni anunțau că au început cercetările într-un dosar penal privind eliberarea mai multor vize de reședință în Ghindeni, suspiciunile fiind la acea vreme că, de fapt, aceste persoane nu locuiau efectiv în comună. Dosarul a ajuns pe masa procurorilor craioveni, care au stabilit cum au ajuns 56 de persoane să se mute la o singură adresă și au dispus trimiterea în judecată a doi inculpați. Este vorba de Marian Gheorghe, secretarul comunei Ghindeni, și de Marius Gabriel Smaranda, șeful Serviciului Urmărire Contracte Agenți Economici din cadrul Primăriei Craiova.

Vrei să ajungi primar? Îți muți rudele în comună!

Procurorii craioveni au reținut că, la începutul anului 2012, consilierul local Gabriel Dobrița a hotărât să candideze la funcția de primar al comunei Ghindeni. „Apreciind că pentru a câștiga alegerile are nevoie de susținerea mai multor persoane, inculpatul a luat hotărârea de a determina diverse rude, prieteni și membri ai familiilor acestora, care aveau domiciliile pe raza altor localități, să își stabilească reședința la un imobil pe care îl deținea în comuna Ghindeni pentru a-l putea vota. În acest sens, inculpatul i-a determinat personal sau prin intermediul unor membri ai familiilor lor pe mai mulți martori (56 de persoane) să se deplaseze personal sau să îi remită cărțile de identitate pentru a se deplasa la SPCEP Craiova și a obține înscrierea în actul de identitate a mențiunii privind stabilirea reședinței în comuna Ghindeni“, se arată în rechizitoriul prin care s-a dispus trimiterea în judecată a celor doi inculpați.

Pentru obținerea celor 56 de vize, candidatul Dobrița l-a rugat pe secretarul Marian Gheorghe să elibereze tot atâtea adeverințe care să ateste că deține o locuință în Ghindeni. Cele 56 de adeverințe, care au primit numere fictive, nu au fost înscrise în registrul primăriei, iar Dobrița nu a achitat taxa de 3 lei pentru fiecare adeverință.

Mai departe, același Dobrița a mers cu adeverințele falsificate la Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor Craiova pentru a obține stabilirea reședinței pentru persoanele respective. „În perioada februarie-martie 2012, inculpatul Dobrița Gabriel s-a deplasat la sediul SPCEP Craiova și i-a solicitat inculpatului Smaranda Marius Gabriel, angajat în funcția de inspector în cadrul instituției respective, să înscrie în actele de identitate a 47 de persoane mențiunea privind stabilirea reședinței în comuna Ghindeni. Inculpatul Smaranda Marius Gabriel a consemnat în mod nereal în cuprinsul cererilor pentru obținerea vizei faptul că a verificat identitatea persoanelor respective și că certifică identitatea acestora, deși solicitările nu au fost depuse de ele, ci de către inculpatul Dobrița Gabriel“, au mai reținut anchetatorii.

Ulterior, când a aflat că poliția se interesează despre modul în care s-au mutat cele 56 de persoane în Ghindeni, Dobrița nu a mai candidat la alegerile din iunie 2012.

Dosarul a rămas însă, iar procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au dispus trimiterea în judecată a inculpaților Dobrița și Smaranda. În prezent, dosarul de fals intelectual este pe rolul Judecătoriei Craiova, în procedură de cameră preliminară.

Între timp, Marius Gabriel Smaranda a ajuns șeful Serviciului Urmărire Contracte Agenți Economici din cadrul Primăriei Craiova.


Autori

Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 2 septembrie 2016

Actualitate

» UNHCR: 4.176 de persoane au murit sau au dispărut în Mediterana în ultimul an
» MAI: 25 de milioane de euro pentru situații de urgență, printr-un contract finanțat din fonduri europene
» Drumul care sparge parbrize
» Parcul Romanescu – pro şi contra
» Moaşele, un ajutor nevalorificat
» Cine plăteşte gunoiul suplimentar?
» Stoltenberg: Rusia este cel mai mare vecin al NATO și nu îi putem închide ușa
» Ambasada SUA va fi închisă luni
» Ministrul Educaţiei a semnat ordinul de retragere a titlului de doctor în cazul lui Gabriel Oprea
» Cei trei români din dosarul “Sky News”, plasaţi în control judiciar. Decizia nu este definitivă
» Vremea va fi în general frumoasă şi caldă în weekend
» Ambasada SUA va fi închisă luni
» Ministerul Sănătăţii: Singurele documente necesare la înscrierea copiilor la grădiniţă sau şcoală sunt adeverinţa medicală şi avizul epidemiologic
» Turcia a eliberat circa 34.000 de deținuți, pentru a le face loc zecilor de mii de suspecți în legătură cu puciul
» CNATDCU: Ministrul demisionar al Afacerilor Interne, Petre Tobă, nu a plagiat
» Cererea DNA în cazul fostului vicepremier Gabriel Oprea a ajuns la Senat
» Trei persoane au fost arestate la Paris, după ce a fost descoperită o şcoală coranică clandestină
» Restricţii în centrul staţiunii Sinaia, cu devierea traficului pe DN1
» 1262 locuri de muncă vacante în Uniunea Europeană
» Astăzi este zi de doliu în România pentru victimele cutremurului din Italia
» Argeş: Coliziune între două autobuze. Bilanţul este de 13 victime
» Brokeri reţinuţi pentru un prejudiciu de 4.364.451 de lei

Dolj

» Dolj: Şofer care a comis două infracțiuni dintr-o lovitură, cercetat penal
» Dolj: La volan cu o alcoolemie de 1,32 mg/l alcool pur în aerul expirat
» Doljean sancţionat în Olt pentru transport ilegal de cartofi
» Minor din Dolj dispărut anul trecut, găsit de poliţişti la o fermă din Olt
» Craiova: Șoferii de taxi verificați de polițiștii rutieri
» Doljean reținut pentru şase infracțiuni la regimul circulației
» Secţia de Terapie Intensivă a SJU Craiova, redeschisă după igienizare
» Craiova: Se opreşte apa în cartierul 1 Mai
» Craiova: „Culorile lumii” – expoziție de pictură la Tradem
» Șef din cadrul Primăriei Craiova, judecat pentru fals intelectual
» Misterul asfaltărilor din Craiova

Gorj

» Gorj: Crimă între fraţi la o stână din Crasna
» Turnul CET de 256 de metri din Târgu Jiu, în atenţia presei internaţionale

Olt

» Olt: Bijuterii din aur confiscate de polițiști de la un amanet

Mehedinţi

» Razii pe şoselele din Mehedinţi
» Mehedinţi: Locuri de muncă sezonieră în agricultură în Spania
» Mehedinţi: Locuri de muncă vacante la data de 2 septembrie

Vâlcea

» Aniversarea a 529 de ani de atestare documentară a Orașului Horezu

Sport

» Tenis: Monica Niculescu joacă astăzi împotriva Carolinei Wozniacki la US Open
» Fotbal / Vlad Screciu a calificat România U17 în finala Syrenka Cup
» Fotbal / Pandurii Târgu Jiu l-a împrumutat din nou pe Antal
» Fotbal / Tineretul întâlnește Luxemburg în preliminariile CE din 2017
» Tenis / Begu şi Olaru au pierdut în primul tur al probei de dublu de la US Open
» CSO Filiași, cu motoarele turate la maximum
» CSU II Craiova, după puncte în Râmnicu Vâlcea

Educatie

» Femei de serviciu distribuie laptele şi cornul în școlile doljene

Magazin

» Horoscop

Opinii

» Cum şi-a ridicat premierul Cioloş magistraţii în cap printr-o mică gafă

Top