16.7 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljA început numărătoarea inversă - Zborurile de pe Aeroportul Craiova se reiau într-o săptămână

A început numărătoarea inversă – Zborurile de pe Aeroportul Craiova se reiau într-o săptămână

Pista Aeroportului Craiova a intrat în ultimele zile de execuție a reabilitării. Până pe 24 octombrie, lucrările trebuie să fie definitivate, pentru ca Wizz Air să poată relua zborurile pe 25 octombrie. Peste 800 de pasageri și-au cumpărat deja bilete pentru cursele din această zi, iar gradul de execuție al pistei este la 70%, în condițiile în care societatea spaniolă Azvi a lucrat, până acum, doar pe banii proprii. De vineri, muncitorii lucrează și noaptea, pentru a face uz la maximum de timpul care le-a rămas pentru definitivarea asfaltării.

De duminică într-o săptămână, zborurile de pe Aeroportul Craiova vor fi reluate.Societatea spaniolă Azvi, care a ajudecat contractul de reabilitare a infrastructurii de mișcare, a ajuns la o fază de execuție a asfaltării pistei de 70%, și asta în doar câteva săptămâni. „Avem șapte ani de garanție a lucrării și am implicat în proiectare atât experți de pe plan local, cât și din Italia și Spania, astfel încât să avem siguranța că aceste lucrări vor rezista cât mai mult timp. Dacă vor fi ploi abundente, cu un volum însemnat de apă, atunci ar putea fi o problemă. Pentru a preveni anumite întârzieri, în seara aceasta vom începe și un schimb de noapte. În acest moment, aproximativ 70% din lucrările de asfaltare sunt gata“, a explicat directorul de șantier Bogdan Mitache.

De la structură rigidă la structură elastică

La rândul său, directorul Aeroportului Craiova, Mircea Dumitru, a explicat în ce a constat, în ultimele săptămâni, munca de pe pista care are, mai nou, o structură elastică și nu una rigidă. Structura elastică, la aterizarea avioanelor, va fi mai puțin afectată. „S-au schimbat circa 300 de dale, toate cele care aveau cedări de fundație, după care toată pista a fost impactată și a fost transformată dintr-o structură rigidă într-una elastică. De acum două săptămâni s-a pus primul strat de asfalt, acum se lucrează la stratul de binder (stratul intermediar – n.r.), iar săptămâna viitoare începem cu stratul de uzură care mai înseamnă circa 4,5 cm de asfalt. Tot atunci, în spatele mașinilor, vor porni marcajele și repunerea pe poziție a balizajului vechi, deocamdată, urmând ca după reluarea zborului lămpile de ax pentru pistă și pentru calea de rulaj să înceapă să fie montate“, a explicat Dumitru.

Firma a lucrat pe banii ei

Președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, prezent într-o vizită pe șantierul de pe pistă, a declarat că firma a lucrat până acum exclusiv pe banii proprii, asumându-și faptul că va încheia lucrările de asfaltare a pistei până la 25 octombrie. „Vor rămâne în istorie realizarea și reabilitarea pistei Aeroportului Craiova, cu o lungime de 2,5 km și cu o lățime de peste 60 de metri, ceea ce înseamnă, pus cap la cap, un drum județean de peste 20-25 de kilometri. Toate lucrurile pe care le puteți vedea și care au însemnat un efort extraordinar cu sute de oameni și zeci de mașini, zi și noapte, pe timp mai bun sau mai puțin bun, dar iată că am ajuns într-o fază în care, pe 25, să se reia zborurile de la Craiova. (…) Am lucrat cu o firmă cum rar ne-a fost dat să întâlnim, una care s-a mobilizat atât de bine. Printr-o simplă strângere de mână, atunci când le-am cerut să facă tot posibilul, au spus că se angajează. Acești oameni au lucrat pe banii lor și vorbim despre peste cinci – șapte milioane de euro. Asta înseamnă firmă mare: să lucrezi pe banii tăi și la terminare să faci facturi și să ți-i recuperezi. Dacă era o firmă de apartament, nu ar fi putut să facă niciodată acest lucru. Este un cadou de sărbători pentru toți oltenii“, a spus Ion Prioteasa.
Firma a reușit perfor­manța să realizeze o mare parte din lucrare până în aceste zile, în condițiile în care termenul de execuție era mult mai mare. „Într-o lună au realizat lucruri incredibile. La momentul respectiv nu credeam că este posibil. Ceea ce vedeți că se realizează acum trebuia finalizat undeva în martie anul viitor. Atât calea de rulaj, cât și pista vor fi gata pe 24 octombrie. Noi am avut emoții, dar sperăm că dacă vremea va ține în continuare cu noi, vom reuși ca pe 24-25 octombrie zborurile să poată fi reluate pe Aeroportul Craiova“, a precizat și Alina Tănăsescu, vicepreședinte CJ Dolj.

840 de persoane, pregătite să zboare pe 25 octombrie

Până vineri, peste 800 de pasageri își cumpăraseră bilete pentru cele trei zboruri care urmează să fie operate pe 25 octombrie.
„Foarte multe firme, dar și pasageri ne-au solicitat foarte insistent să reluăm cât mai rapid zborurile, pentru că afacerile lor trebuie să se dezvolte și sunt strâns legate de reabilitarea acestei piste.
Această pistă arată foarte bine și cred că va reprezenta un argument în plus în această campanie constantă pe care o duce managementul Aeroportului Craiova de atragere a unor noi operatori aerieni. Mai este mult de lucru, dar sperăm că pe 25 octombrie, cei 840 de oameni care au cumpărat bilete pentru prima zi de zboruri de la Craiova către Londra, Roma și Bologna să nu fie dezamăgiți să zboare de pe acest aeroport.
Aeroportul din Craiova, alături de Spitalul nr. 1, constituie priorități investiționale pentru CJ Dolj și au în noi un suport foarte puternic“, a explicat Cristinel Iovan, vicepreședinte CJ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS