10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCartierul Aviatorilor din Deveselu se reabilitează

Cartierul Aviatorilor din Deveselu se reabilitează

Cartierul Aviatorilor situat chiar vizavi de baza militară în care se află amplasat scutul antirachetă al NATO a trecut, la începutul acestei luni, din administrarea municipiului Caracal, la comuna Deveselu. Primarul comunei spune că blocurile vor fi reabilitate cu bani europeni. În același timp, localnicii vorbesc despre faptul că acolo s-ar construi o sală de forță sau de fitness, unde să se recreeze militarii americani.

În anul 2000, printr-o ordonanță de guvern, semnată de primul ministru de atunci, Mugur Isărescu, cartierul Aviatorilor din Deveselu trecea la Caracal, deși acesta se afla pe teritoriul administrativ al comunei Deveselu. Pe vremuri, cartierul era dedicat celor care lucrau în fosta unitate militară de aviație care este chiar peste drum de respectivul cartier și în care se află acum amplasat scutul antirachetă al NATO, respectiv baza militarilor americani, bază în care își desfășoară activitatea aproximativ 200 de militari din Armata SUA. În tot acest interval, administrația din Caracal nu a investit nici un ban în cartierul de blocuri care devenise ca o extensie a orașului. Între timp, blocurile s-au dărăpănat, fosta cantină a militarilor a ajuns o ruină, baza sportivă a rămas neamenajată, iar locul de joacă pentru copii a fost distrus.
La începutul acestei luni, printr-o hotărâre a Consiliului Local Caracal, cartierul respectiv care mai găzduiește peste 120 de familii, a trecut din nou în „ograda“ comunei Deveselu, pe al cărei teritoriu administrativ se află respectivul cartier, pe care localnicii îl știu drept Cartierul Aviatorilor. „Cartierul de blocuri al MApN, în care sunt nouă blocuri de locuit și 20 de hectare de teren, a fost scos, la vremea respectivă, din administrarea MApN și dat în administrarea Consiliului Local Caracal. După un an de eforturi, pe 1 octombrie am fost chemat la Consiliul Local Caracal și cartierul de blocuri MApN a trecut în administrarea comunei Deveselu. (…) Vrem să reabilităm toate acele blocuri pe fonduri europene și să mergem să construim acolo ceva frumos. Este vorba de baza sportivă, care conține două terenuri de sport, e vorba de piscină, de fosta casă a armatei și pentru care am promisiuni să le reabilităm cu fonduri europene. Nu pot să spun mai mult. Din 2016 vom avea bani alocați pentru aceste reabilitări“, a precizat primarul comunei Deveselu, Ion Aliman.

Localnicii se bucură că aparțin din nou de Deveselu

În cartierul Aviatorilor trăiesc circa 120 de familii, majoritatea fiind dintre cei care au lucrat la unitatea militară din Deveselu, care ulterior au devenit proprietari ai imobilelor. Localnicii se bucură că aparțin din nou de Deveselu, pentru că vor plăti impozite mai mici la primărie, pe proprietate, deoarece trec de la oraș la comună. „Cartierul acesta de blocuri s-a construit în 1952-1953, odată ce a apărut aeroportul de la Deveselu și erau cazați piloții aici. E mai bine că a trecut la Deveselu, că avem și noi un coteț, o anexă sau altele și la Caracal plăteam impozite foarte mari. Plăteam impozite de «buricul târgului». Acum o să vină Primăria Deveselu să ne asfalteze drumurile și să ne bage gaze. Urmează să ia o clădire de aici și să facă o sală de fitness, din câte am înțeles. Acum, dacă o să vină și americanii pe aci, sunt bineveniți“, a povestit Vasile Geantă, fost pilot la unitatea din Deveselu, în prezent pensionar. El a spus că se zvonește că în vechea cantină în care odinioară serveau masa piloții de la Deveselu se va face sală de fitness (de forță) pentru militarii americani din baza de la Deveselu. Deocamdată, totul este la stadiul de discuții.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS