21.8 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDouă utilaje asigură permanența la Rânca

Două utilaje asigură permanența la Rânca

Două utilaje au fost urcate deja la Rânca pentru a interveni în caz de ninsoare
Două utilaje au fost urcate deja la Rânca pentru a interveni în caz de ninsoare

Drumarii gorjeni au mobilizat utilajele în zona Rânca pentru a putea interveni în caz de ninsori. Potrivit conducerii Secţiei de Drumuri Naţionale Târgu Jiu, cele două utilaje au fost trimise în Rânca duminică dimineaţă, pentru a asigura permanenţa în baza din zonă şi pentru a putea interveni în caz de nevoie. „Din cauza faptului că Institutul Naţional de Meteorologie şi Hidrologie a emis avertizarea de cod galben pentru ploi şi ninsori la peste 1.800 de metri altitudine, conducerea Secţiei de Drumuri Naţionale Târgu Jiu a dat dispoziţie de a se asigura permanenţa pe perioada avertizării în baza Rânca. Duminică dimineaţă, două utilaje echipate cu lamă şi răspânditor au efectuat o revizie de drum până la Obârşia Lotrului. Motivul principal este acela că Transalpina este încă deschisă circulaţiei publice“, potrivit unei informări a Secţiei de Drumuri Naţionale Târgu Jiu.
Drumarii sunt pregătiţi să intervină inclusiv pe Transalpina, astfel încât să nu fie probleme legate de accesul conducătorilor auto. Reprezentanţii Drumurilor Naţionale Târgu Jiu au precizat că şoseaua cea mai înaltă din România va rămâne deschisă şi pe perioada lunii octombrie, însă totul depinde de starea vremii.

Vreme rea

Începând de ieri, de la ora 10.00, până în această seară, la ora 18.00, toate județele din Oltenia se află sub avertizare de cod galben de ploi însemnate cantitativ, ninsori, intensificări ale vântului, polei și răcire accentuată. „Va ploua şi se vor acumula cantităţi de apă care vor depăşi local 25…30 l/mp, iar în nordul Olteniei şi al Munteniei, în sudul Moldovei şi Dobrogea, izolat 50 l/mp. În Carpaţii Orientali va ninge şi se va depune un strat de zăpadă, dar temporar vor fi şi precipitaţii mixte şi se va forma polei. Precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare se vor semnala şi în zonele montane înalte din restul ţării, dar şi în nordul Moldovei şi în estul Transilvaniei. Vântul va avea intensificări cu viteze de 55…60 km/h, mai ales în regiunile sudice, iar în sudul Banatului, estul Munteniei şi Dobrogea, precum şi la munte, vor fi rafale de peste 70 km/h. Procesul de răcire se va accentua, vremea devenind deosebit de rece în toate regiunile, dar cu precădere în cele extracarpatice“, potrivit avertizării INMH.

Drumarii au la dispoziţie nouă utilaje

Conducerea Secţiei de Drumuri Naţionale Târgu Jiu a mai precizat că în caz de nevoie sunt pregătite deja toate utilajele care se află în baze. Acestea au reviziile făcute şi sunt alimentate cu motorină. Ion Tudor, şeful Secţiei de Drumuri Naţionale Târgu Jiu, a precizat că în dotarea instituţiei se află inclusiv două autofreze performante noi, care vor fi utilizate în zonele cu cele mai mari probleme. „Rânca este zona unde noi ne pregătim iarnă de iarnă să intervenim, pentru că aici este punctul nevralgic. Fiind şi zonă montană, este normal să fie mai multe probleme, dar în ultimii ani nu am mai avut dificultăţi în asigurarea serviciilor de deszăpezire, deşi vremea s-a schimbat şi nu mai este predictibilă. Dacă înainte aveam maximum patru viscole mari la Rânca, anul trecut, de exemplu, am avut pe toată perioada. Suntem pregătiţi deja cu utilajele proprii, care au fost verificate, avem trei unimoguri, două ATB-uri, două freze şi două autofreze. Pentru Rânca pregătim modernizarea bazei şi vrem ca acolo să funcţioneze un centru operativ – cu pompieri, salvare, jandarmi şi poliţie“, a declarat Ion Tudor, şeful Secţiei de Drumuri Naţionale Târgu Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS