21.8 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCertificatele de dioxid de carbon pot pune pe butuci activitatea CEO

Certificatele de dioxid de carbon pot pune pe butuci activitatea CEO

Laurenţiu Ciurel, managerul Complexului Energetic Oltenia
Laurenţiu Ciurel, managerul Complexului Energetic Oltenia

Administraţia Complexului Energetic Oltenia (CEO) consideră că, dacă preţul certificatelor de dioxid de carbon nu se va stabiliza, întreaga activitate a companiei va fi pusă în pericol. Dacă preţul va continua să crească până la sfârşitul acestui an şi la începutul anului viitor, energia produsă pe cărbune nu va mai fi rentabilă şi producătorii nu vor face altceva decât să investească sume de bani uriaşe pentru a putea achiziţiona certificatele de dioxid de carbon. Acestea le dau dreptul să producă energia electrică pe care şi-o propun an de an şi prin urmare să poată să polueze potrivit cotei de certificate de dioxid de carbon pe care o achiziţionează. Există însă varianta ca bugetul alocat pentru certificatele care le dau dreptul producătorilor de energie pe cărbune să polueze să fie mai mare decât profitul pe tot anul.

Cea mai mare cheltuială a CEO

Managerul Complexului Energetic Oltenia, Laurențiu Ciurel, a declarat că în raport cu situaţia anului trecut, preţul unui certificat de dioxid de carbon a crescut în medie cu aproximativ trei euro. Numai în anul 2015, Complexul Energetic Oltenia va trebui să achite în total suma de o sută de milioane de euro pentru achiziţia de certificate de CO2. Potrivit lui Laurenţiu Ciurel, este cea mai mare cheltuială din bugetul total al companiei. Rămâne de văzut dacă profitul Complexului Energetic Oltenia va egala măcar suma investită în certificatele amintite, deşi este puţin probabil că va fi aşa, având în vedere că este necesar să fie constituite provizioane cu achiziţia certificatelor necesare activităţii de producere a energiei electrice în anul 2016.

Preţul continuă să crească

Dacă anul trecut, au fost achiziționate certificate de CO 2 și la un preț de doi euro, media anuală fiind de cinci euro, în acest an, prețul a explodat. Laurenţiu Ciurel a mai declarat că, în medie, în prezent se plătește opt euro pentru fiecare certificat.
Potrivit aceleiaşi surse, există premise ca spre sfârşitul acestui an o mare parte din certificatele de dioxid de carbon să fie retrase de pe piaţă, iar preţul celor rămase să crească în mod exponenţial. Numai cine va deţine instrumentele respective va avea dreptul să mai polueze, deci să producă energie electrică pe cărbune.
„Dacă lucrurile vor merge în direcţia respectivă şi va fi retrasă o cantitate însemnată de certificate de dioxid de carbon de pe piaţă, atunci preţul va creşte semnificativ şi va trece de opt euro. Nici nu vreau să merg cu gândul până la situaţia în care preţul se va dubla. Asta ar echivala cu lacătul pe uşă. Chiar şi un preţ mai mic. Nimeni nu îşi va mai permite să producă energie electrică pe cărbune. Şi nu mă refer la producătorii din România, ci la cei din întreaga Europă. Trebuie făcute demersuri comune pe lână Parlamentul European şi Comisia Europeană, să arătăm importanţa energiei pe cărbune, mai ales în perioade de secetă cum a fost şi vara aceasta, când noi am dus greul“, a declarat Laurenţiu Ciurel, managerul Complexului Energetic Oltenia. Compania are 15.500 de salariaţi, 12 cariere miniere în Gorj şi Mehedinţi şi patru termocentrale în Gorj şi Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS