23.4 C
Craiova
duminică, 2 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjProfesor doctor în filosofie nu are loc de titular în învăţământ

Profesor doctor în filosofie nu are loc de titular în învăţământ

Alin Negomireanu, profesorul care vrea să devină titular cu ajutorul instanţei de judecată
Alin Negomireanu, profesorul care vrea să devină titular cu ajutorul instanţei de judecată

Alin Negomireanu, un profesor de filosofie din Târgu Jiu cu un doctorat în domeniu, nu îşi găseşte loc la catedră, deşi la examenul de titularizare a obţinut nota 9,40. Tânărul are 31 de ani şi este licenţiat în filosofie al Universităţii din Bucureşti. A urmat un masterat la Universitatea din Craiova şi doctoratul la Universitatea din Bucureşti. În ciuda faptului că este unul dintre cei mai tineri doctori în filosofie din judeţul Gorj, Alin Negomireanu a aflat cu surprindere că nu poate să predea întrucât nu există ore disponibile. Nu a crezut ceea ce i s-a spus de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj, iar în ultimii ani a pornit o luptă în instanţă pentru a deveni profesor titular. Acest drept l-a câştigat în urma unui examen naţional şi cu o notă foarte bună. Cu toate că i s-a spus că nu există ore suficiente pentru a deveni titular, după ce a trimis mai multe reclamaţii la Ministerul Educaţiei, Alin Negomireanu a făcut primul pas în sala de clasă, primind dreptul de a preda la câteva instituţii de învăţământ.

Unde sunt orele?

Potrivit profesorului, orele sunt ţinute ascunse pentru a fi oferite altor titulari sau unor suplinitori. Neavând nici un ajutor decât notele şi diplomele obţinute, Alin Negomireanu nu a putut avea acces la catedră: „Am luat nota 10 la inspecţia la clasă şi 9,20 la proba scrisă. Media ponderată a fost de 9,40 la titularizare, am fost în primii 6% din ţară cu această medie pe filosofie. Cei de la ISJ Gorj m-au felicitat, după care mi-au spus că nu au posturi. Eu le-am spus că au posturi la Colegiul Naţional «Tudor Vladmirescu» şi la «Coşbuc» la Motru. Eu pot să mă titularizez în două unităţi şcolare, conform metodologiei. Nu au recunoscut şi mi-au dat la Cărbuneşti, doar pentru patru luni, pentru că se întorcea titularul din concediul maternal. Am fost în audienţă la inspectorul general, i-am spus că sunt ore şi că au obligaţia să-mi dea acele ore. Mi-a spus că pot să am şi nota 10, şi 20, că dacă vrea el îmi dă, dacă nu, nu. După acest refuz, am mers la Direcţia de Resurse Umane din cadrul Ministerului Educaţiei, la doamna Corina Marin, unde am depus mai multe memorii şi chiar am fost în audienţă la dânsa şi i-am explicat abuzurile. Din păcate, tot nu m-am putut titulariza. M-am hotărât să dau ISJ în judecată. Este inadmisibil să spui că nu ai ore în timp ce orele suplimentare se dau tot profesorilor titulari, iar acest lucru nu este legal cât timp sunt alți profesori care au nevoie de orele respective. Titularul trebuie să aibă 18 ore, tot ce este peste se scoate la concurs“, a declarat profesorul.

A câştigat la prima instanţă

În anul 2014, profesorul de filosofie a dat în judecată Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Gorj şi, recent, a reuşit să câştige la prima instanţă, respectiv Tribunalul Gorj: „Soluția pe scurt: Admite acţiunea. Obligă Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj să titularizeze pe reclamant pe un post în specializarea filosofie şi logică, argumentare şi comunicare. Cu drept de recurs în 15 zile de la comunicare, ce se va depune la Tribunalul Gorj. Pronunţată în şedinţa publică“, potrivit Tribunalului Gorj. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj s-au ferit să comenteze situaţia profesorului Alin Negomireanu, precizând că instituţia va face recurs. Dacă recursul va fi respins, atunci profesorul va fi pus în drepturi, respectiv va beneficia de o catedră de titular.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS