32.3 C
Craiova
duminică, 9 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova are aeroport internațional

Craiova are aeroport internațional

Aeroportul Craiova a devenit, oficial, aeroport internațional. Un ordin al ministrului transporturilor, publicat pe 12 iunie în Monitorul Oficial, îi oferă această titulatură aeroportului din Bănie, odată cu care vor veni și mai multe beneficii legate de investiții, echipamente, dar și de felul în care acesta va fi privit de către operatorii aerieni.

Aeroportul Craiova a devenit, de pe 12 iunie, Aeroportul Internațional Craiova. Un ordin al fostului ministru al transporturilor, Ioan Rus, emis pe 4 iunie și publicat pe 12 iunie în Monitorul Oficial, atestă această certificare a aeroportului din Bănie, una care aduce o schimbare atât ca semnificație a statutului, cât și ca investițiii care vor fi realizate aici de Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA).
„Certificarea ca aeroport internațional înseamnă faptul că se recunoaște de către Ministerul Transporturilor că, la ora actuală, Aeroportul Craiova îndeplinește absolut toate standardele europene vizavi de tot ceea ce înseamnă procesarea pasagerilor. Totodată, asta înseamnă un statut care îți conferă alte posibilități de negociere cu operatorii aerieni și, foarte important, înseamnă că, la rândul lor, colegii noștri de la ROMATSA, cei care se ocupă de supravegherea traficului și de navigație, trebuie și ei să îndeplinească anumite criterii care să aducă Aeroportul Craiova la standarde europene și din punct de vedere al navigației“, a explicat directorul Aeroportului Craiova, Mircea Dumitru.

Echipamentele pentru aterizare, îmbunătățite

Investiții vor fi realizate la echipamentele care se referă la tot ceea ce înseamnă proceduri de aterizare. „Vorbim despre schimbarea actualelor echipamente VOR, care sunt foarte vechi și pe o singură direcție, cu echipamente noi, performante, pe ambele direcții. Aceste echipamente sunt cele care îi dau pilotului o informație despre axare și despre pragul unde să pună roțile în momentul aterizării. Vor fi întocmite toate procedurile de navigație prin satelit, va fi îmbunătățit ILS-ul actual, care este un echipament automat de aterizare, folosit și el în condiții de vizibilitate foarte redusă. Vorbim despre proceduri care să scadă foarte mult minima de aterizare aferentă aeroportului Craiova. Asta se referă la înălțimea minimă la care pilotul inițiază procedura de aterizare. Dacă, de la acel prag, pilotul nu vede balizajul pistei, nu se inițiază procedura și fie se așteaptă, fie se merge către alt aeroport, ceea ce la noi s-a întâmplat în condiții de ceață“, a mai precizat Dumitru.
ROMATSA a început deja să realizeze aceste investiții la Aeroportul Internațional Craiova, iar conducerea instituției a explicat că, cel mai probabil, ele vor fi gata în proporție de 90% până la sfârșitul anului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS