32.3 C
Craiova
duminică, 9 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPiețele pregătesc mutarea înapoi a Târgului Municipal Craiova

Piețele pregătesc mutarea înapoi a Târgului Municipal Craiova

SC Piețe și Târguri Craiova SRL nu a renunțat la ideea de a muta Târgul Municipal Craiova de pe strada Caracal. După ce a dat un ultimatum verbal proprietarului terenului pe care este amplasat târgul, societatea a spus că nu este mulțumită de lucrările de betonare făcute de acesta. Piețele au confirmat pentru GdS că se lucrează la un studiu de fezabilitate pentru un nou târg și au spus că doresc să pună în aplicare decizia Curții de Conturi a României, care a stabilit că există un prejudiciu de peste 100.000 de euro din contractul de închiriere.

SC Piețe și Târguri Craiova SRL vrea să mute Târgul Municipal Zilnic de pe strada Caracal într-o nouă locație. Scandalul dintre Piețe și societatea de la care a fost închiriat teren pentru amenajarea târgului, SC Texind SA, a luat start la începutul anului, atunci când Piețele au spus că vor rezilia contractul cu firma respectivă dacă aceasta nu își va respecta anumite promisiuni verbale legate de betonarea târgului. Toate acestea, deși într-un contract pe bani publici nu se pot invoca promisiunile, ci clauzele contractuale, care nu impun în nici un fel proprietarului să facă îmbunătățiri, dar nici nu permit chiriașului să facă același lucru. La acel moment, Andi Gaiu, care controlează firma Texind, și care primise până atunci, din chirii, 345.000 de euro, spunea că a betonat 4.000 de metri pătrați și că ploaia din toamna anului trecut și iarna l-au împiedicat să finalizeze lucrarea, dar că revine în forță din martie. Atunci, Piețele anunțau că în preajma datei de 1 iunie vor lua o decizie legată de mutarea târgului.

Se „coace“ un studiu de fezabilitate pentru un nou târg

Lucrurile legate de infrastructura târgului nu s-au schimbat prea mult de atunci și până acum. Asta poate vedea oricine trece pe acolo. Într-un răspuns transmis GdS, reprezentanții SC Piețe și Târguri Craiova SRL au spus că „amenajările pe care SC Texind SA le-a făcut în cursul acestui an în Târgul Municipal Craiova sunt departe de cele solicitate de societatea noastră“. Directorul general al Piețelor, Claudiu Neagoe, a declarat că lucrările nici nu pot fi cuantificate. „După cum se poate constata, în prezent au început anumite lucrări de betonare în Târgul Municipal, lucrări efectuate de către SC Texind SA, procentul acestora fiind mic față de solicitările noastre și necesitățile desfășurării în condiții normale a activității, astfel încât nu se pot evalua“, a spus Neagoe. Întrebat de ce nu a făcut investițiile, Andi Gaiu a răspuns că târgul are canalizare și se bucură de mulți vizitatori. „Terenul are canalizare industrială de 1.100 de milimetri pe întreaga suprafață. Sâmbăta și duminica sunt peste 20.000 de vizitatori și peste 2.000 de comercianți, de zece ori mai mult decât în cel vechi“, a spus Gaiu.
Întrebați despre zvonurile mutării târgului înapoi pe strada Dimitrie Gerota, de unde au fost plimbați comercianții la începutul anului 2013 fiindcă primăria intenționa să realizeze acolo un cartier de locuințe, reprezentanții Piețelor au răspuns că există în lucru un studiu de fezabilitate pentru alt târg. „Cu privire la eventuala mutare a Târgului Municipal de pe strada Caracal, în prezent se lucrează la un studiu de fezabilitate în vederea estimării costurilor privind realizarea unui târg zilnic pe raza municipiului Craiova. În momentul în care studiul de fezabilitate va fi finalizat, vă asigurăm că acesta va fi făcut public“, a specificat Neagoe.
În mai multe rânduri, și primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a dat de înțeles că târgul s-ar putea muta pe vechiul amplasament. „Proprietarul ne-a asigurat că în termen de două luni va fi asfaltat, betonat absolut tot târgul, dar nu exclud nici varianta de a-l muta pe vechiul amplasament, unde aveam de gând să facem un cartier de locuințe“, spunea primarul în luna martie, pentru GdS. Totodată, la întâlnirea „Fii vocea cartierului tău!“ din 1 Mai, primarul a declarat că se face o analiză și, dacă se va muta, târgul va fi întins pe o suprafață mai mare. „Suntem la faza de analiză, dar, oricum ar fi, dacă se mută târgul, va avea foarte multe locuri de parcare, pentru că vrem să ne extindem și pe terenul unde era Autobaza 2 a Regiei Autonome de Transport Craiova“, explica, atunci, Lia Olguța Vasilescu.

Ce se întâmplă cu prejudiciul?

Situația de la Târgul Municipal de pe Caracal este cu atât mai complicată cu cât raportul Curții de Conturi a României, publicat la începutul anului, a arătat că a existat un prejudiciu de 462.000 de lei (104.000 de euro) din contractul de închiriere încheiat cu SC Texind SA Craiova. Asta fiindcă în perioada februarie-iunie 2013, Piețele au acceptat și au plătit lunar chirie fără nici o justificare legală. Pe scurt, Piețele s-au angajat ca de la data semnării contractului (8 ianuarie 2013 – n.r.) să plătească o chirie lunară de 15.000 de euro, fără ca în contract să existe clauze concrete cu privire la obligațiile părților, iar proprietarul terenului, Texind SA, a obținut autorizația de construire abia în luna iulie, după ce GdS a atras atenția asupra lipsei acesteia, lucrările fiind începute de mai multe luni. Piețele au contestat aceste lucruri la Camera de Conturi Dolj. „Ulterior, printr-o nouă adresă, societatea noastră a solicitat soluționarea mai rapidă a contestației, în vederea punerii în aplicare a rezultatului acesteia. Camera de Conturi Dolj ne-a răspuns că a fost trimisă spre soluționare contestația noastră la Curtea de Conturi a României. După ce se va da o soluție în acest caz, SC Piețe va face toate demersurile necesare, în conformitate cu legislația în vigoare, în vederea punerii în aplicare a rezultatului contestației“, se arată în răspunsul transmis GdS. Concret, Piețele nu vor merge mai departe în instanță, ci vor să pună în aplicare cât mai repede decizia Curții de Conturi a României.
Tot în interviul acordat GdS în primăvara acestui an, întrebat cine este de vină în legătură cu situația de la târg, primarul Lia Olguța Vasilescu a spus că „de vină este cel care a semnat contractul. Toți cei care au semnat probabil că va trebui să răspundă dacă se va pierde procesul cu Curtea de Conturi“. Reamintim că, la vremea realizării contractului, director general era Cătălin Resceanu, iar printre semnatari se mai afla și actualul director, Claudiu Neagoe, director tehnic la acea vreme.

Chiria, diminuată

În același răspuns transmis GdS, Piețele au specificat că a fost modificată chiria de 15.000 de euro pe care societatea o plătea către Texind. „SC Piețe și SC Texind au stabilit modificarea chiriei din 15.000 de euro în 15.000 de euro cu TVA inclus, societatea noastră beneficiind astfel de o reducere a chiriei cu aproximativ 3.000 de euro pe lună, prin reducerea TVA-ului aferent“, se arată în răspuns. Reprezentanții Piețelor au spus că noul cuantum al chiriei a fost aplicat începând cu luna februarie a acestui an.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS