28.4 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiovenii au făcut noapte albă la muzee

Craiovenii au făcut noapte albă la muzee

Noaptea Muzeelor rămâne un punct de interes în calendarul cultural al craiovenilor, care, sâmbătă seară, au format cozi în faţa instituţiilor muzeale, pentru a vizita gratuit expoziţiile.

Craiovenii au luat cu asalt instituţiile muzeale din Cetatea Banilor în „Noaptea Europeană a Muzeelor“. Primul locaş de cult care şi-a deschis porţile pentru vizitatorii a fost Muzeul de Artă. Cei peste 6.000 de craioveni care au păşit în Palatul Jean Mihail s-au declarat plăcut impresionaţi de arhitectura locului, dar şi de operele adunate în spaţiile muzeale: galeria artei româneşti, Cabinetul „Constantin Brâncuşi“, expoziţia temporară din Sala Oglinzilor ce a adus în faţa iubitorilor artei lucrările pictorului Ipolit Strâmbu.
„Sunt multe exponate interesante. Merită văzut şi revăzut de cei care vor să admire operele lui Brâncuşi şi picturile unor artişti renumiţi“, ne-a dezvăluit Mihăiţă Geamănu, în vreme ce alt vizitator a precizat: „E foarte frumos. Pictorii români, curentele pe care le-au reprezentat sunt uimitoare. Construcţia în sine este o operă de artă, ca şi piesele expuse. Totul este deosebit, foarte frumos. Îl mai văzusem şi săptămâna trecute, dar am zis să profit de ocazie. A fost o întâlnire plăcută la ceas de seară“.

Secţia Ştiinţele Naturii, preferata publicului vizitator

Şi în acest an dintre cele trei secţii ale Muzeului Olteniei, Secţia de Ştiinţele Naturii s-a bucurat de cea mai mare popularitate în rândul craiovenilor care au trecut pragul instituţiei de cultură în cadrul evenimentului „Noaptea Muzeelor“. La nici o jumătate de oră de la deschiderea oficială, numai la Secţia de Ştiinţe ale Naturii a Muzeului de Istorie 320 de persoane vizitaseră spaţiile expoziţionale.
„5.361 de vizitatori a avut Secţia de Istorie-Arheologie, în vreme ce 6.750 de craioveni au trecut pragul Secţiei de Ştiinţele Naturii. Casa Băniei a înregistrat 4.122 de vizitatori. În total 16.233 de craioveni au ales să-şi petreacă seara de sâmbătă în spaţiile Muzeului Olteniei, un număr în creştere faţă de ediţiile precedente ale evenimentului“, a precizat directorul Muzeului Olteniei, Florin Ridiche.
Punctele de atracţie din cadrul Secţiei Ştiinţele Naturii au fost, ca şi în anii trecuţi, peştera şi Planetariul.
Şi iubitorii istoriei au călătorit cu plăcere prin spaţiile muzeale ale Secţiei de Istorie – Arheologie, unde au putut admira exponatele reunite în cadrul expoziţiilor „Mărturii ale civilizației romane din Oltenia“, „Muzeul Olteniei – 100 de ani de istorie“, „Oltenia Boierilor Craiovești“, „Comori pierdute, comori regăsite“, „Reprezentări antropomorfe și zoomorfe în preistorie și antichitate“, „Salonul internațional de artă fotografică a României“, „Istoria la feminin“ şi „Manuscrise din Colecția Muzeului Olteniei“.
„Îmi place istoria. Sunt lucruri deosebite, numismatica, reproducerea camerelor Aman şi Romanescu este încântătoare“, am aflat de la unul dintre vizitatorii Secţiei. Nu a lipsit de la lecţia de istorie de la ceas de seară nici Tiberiu Nisiparu, alt vizitator, care s-a declarat încântat de piesele de patrimoniu expuse: „Mă pasionează istoria. Exponatele sunt foarte interesante. Elevilor le dă altă perspectivă asupra istoriei“.

Protest în Noaptea Muzeelor

Noaptea Muzeelor a fost marcată şi de un protest inedit în toată ţara. Vizitatorii au descoperit în spaţiile expoziţionale lucrări acoperite cu o pânză neagră sau socluri lăsate goale. A fost modul simbolic prin care peste 120 de instituţii de cultură s-au alăturat unui protest insolit prin care au vrut să atragă atenţia asupra situaţiei în care se află multe dintre aceste locaşuri. La Muzeul de Artă piesa lui Brâncuşi, Sărutul, a fost luată de pe soclu în semn de protest. Şi Muzeul Olteniei s-a alăturat muzeelor din România prin acoperirea simbolică a uneia dintre cele mai importante piese de patrimoniu aflat în expunere în Noaptea Muzeelor.
„Ne alăturăm protestelor împotriva retrocedărilor a peste 120 de sedii de muzee şi a zeci de mii de piese, un protest care îşi doreşte să atragă atenţia autorităţilor guvernamentale, dar şi Uniunii Europene în vederea salvării acestor sedii şi piese de patrimoniu. Muzeul Olteniei are acoperit un vas antropomorf descoperit la Cârcea. Este vorba de reprezentarea unei femei gravide, considerată în prezent cea mai veche manifestare religioasă de pe teritoriul României din epoca neolitică“, a precizat Florin Ridiche, managerul Muzeului Olteniei.
Ajuns în 2015 la a 11-a ediţie, Noaptea Muzeelor este unul dintre cele mai populare şi longevive evenimente culturale destinate publicului larg, sărbătorit la nivel european.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS