16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMititelu: Universitatea va face partidele politice să tremure

Mititelu: Universitatea va face partidele politice să tremure

Adrian Mititelu şi Ionuţ Teodorescu, la conferinţa de presă în care s-a anunţat intenţia  de înscriere a Universităţii Craiova în liga a patra
Adrian Mititelu şi Ionuţ Teodorescu, la conferinţa de presă în care s-a anunţat intenţia
de înscriere a Universităţii Craiova în liga a patra

Adrian Mititelu a declarat miercuri la emisiunea „Subiectul Zilei“ de la Alege TV că proiectul de reînființare a Universității Craiova prin cooptarea ca acționari a zeci de mii de suporteri este ca o bombă atomică ce va face partidele politice din zonă să tremure, deoarece va avea un impact social foarte mare. Mititelu a precizat că, deși nu se va implica direct în administrarea clubului, va supraveghea toate deciziile pe care le va lua partenerul din proiect, Asociația „Știința Suntem Noi“. De precizat că rezultatul alegerilor din 2012 pentru Primăria Craiova a fost influențat decisiv de aproximativ 5.000 de persoane. Prezent și el la emisiune, reprezentanul asociației, avocatul Ionuț Teodorescu, a spus că vor fi discuții aprinse cu Adrian Mititelu în privința intervențiilor acestuia în conducerea clubului. Întrebat dacă are încredere în fostul finanțator al Universității Craiova, Teodorescu a spus că nu poate da un răspuns exact și a precizat că acest lucru ține de imaginația, caracterul și cunoștințele practice și teoretice pe care le are. GdS vă prezintă principalele răspunsuri ale celor doi invitați prezenți la emisiunea „Subiectul Zilei“ de la AlegeTV.

 

Adrian Mititelu, despre greșelile comise în trecut:

În 2005 eram într-o situație asemănătoare, numai că nu a trebuit să o luăm din liga a patra, ci din a doua. Va fi foarte greu acum, dar, după zece ani de războaie, de erori, cred că îmi este mult mai ușor. Nu mai pot suporta ca Fotbal Club Universitatea Craiova să mai stea un an sau doi-trei până se termină procesul cu FRF, presiunea suporterilor este imensă. Încă de la preluare am gândit ca un suporter, m-am preocupat să nu le înșel așteptările și m-a făcut să fiu radical, să cred că simplul fapt că ești oltean și joci pentru Universitatea ești cel mai bun. Am refuzat foarte multe oferte, de milioane de euro, care m-ar fi scutit de problemele financiare. Am căzut în cealaltă extremă. M-am gândit că, păstrând lotul, va veni și vremea să dominăm fotbalul românesc, că jucătorii se vor maturiza și apoi vom lua campionatul doi-trei ani la rând. Numai că nu am mai apucat să ajungem în această situație.

Avocat Ionuț Teodorescu, reprezentant al Asociației „Știința Suntem Noi“:

Suntem o asociație fondată numai din suporteri. Fără domnul Mititelu nu puteam să realizăm renașterea Universității Craiova. Am pornit destul de greu, cu câțiva suporteri, ne-am extins prin internet. Am strâns o mie de membri cotizanți, care plătesc 200 de lei pe an și sunt cu plata la zi. Mai sunt alți 1.000 – 1.500 care plătesc trimestrial. Având în vedere situația echipei, am luat legătura cu domnul Mititelu și am solicitat o discuție și o conciliere privind aducerea echipei în iarbă. După îndelungi discuții și poate negocieri am ajuns la o concluzie: vom prelua 25% din acțiunile FC Universitatea Craiova SA, urmând ca noi să asigurăm administrarea clubului cel puțin un an.

Mititelu, despre acționarii clubului:

Societatea sportivă se numește U Craiova SA. Activitățile fotbalistice se desfășoară sub denumirea de Fotbal Universitatea Craiova SA. La U Craiova SA, 75% din acțiuni le deține Comunitatea Investitorilor SRL care îi are ca asociați pe copiii mei, iar celelalte 25% le deține Asociația „Comunitatea Suporterilor Universitatea Craiova“, făcută de mine încă din 2008. Aceste acțiuni vor ajunge în scurt timp la Asociația „Știința Suntem Noi“. Dorința mea este ca pachetul majoritar al acestui club să ajungă sub controlul marii mase a suporterilor. Universitatea Craiova nu poate să fie deținută de nimeni, pentru că oltenii sunt foarte posesivi, invidioși, orgolioși și fiecare se consideră proprietarul Universității. Am creat un cadru ultrademocratic și ultracinstit ca acest club să ajungă sub controlul suporterilor. Dar trebuie parcurse niște etape. Nu puteam să le dau din prima clubul, pentru că nu știu cine sunt. Cu Asociația voi încheia un contract de administrare care va avea anumite clauze vizavi de ceea ce pot și nu pot să facă.

Mititelu își păstrează dreptul de veto:

Dacă se va ajunge la 50.000 de membri, atunci eu îmi voi lua un angajament autentic și eu ca persoană, și copiii mei ca persoane fizice, dar și societatea comercială care deține cele 75% din acțiuni că vom ceda pachetul de 55%. Mie îmi va rămâne un drept de veto pentru ca lucrurile să se petreacă cum ne-am înțeles, adică să nu ne trezim că vând acțiunile la altcineva sau că se alege praful de proiect. Eu zic că vom avea o discuție să micșorăm plafonul pentru a deveni majoritari. Vreau să văd și eu că există dorință și un număr important și impresionant de suporteri care vor să participe la acest proiect. Așa, dacă sunt 4.000-5.000 de suporteri, nu se justifică. Nu este un test, pentru că termenul pentru a ajunge la obiectivul de zeci de mii de suporteri poate să dureze trei-cinci ani, poate că oamenii au rezerve vizavi de noi, poate zic că e vrăjeală de-a mea. 50.000 este un număr cam mare. Eu zic 30.000 pe dimensiunea noului stadion care se va face.
Eu zic că am drept de veto și în perioada aceasta de minimum un an, pentru că am această autoritate morală. Ei au entuziasm și bună-credință, dar eu am experiență. Asta nu înseamnă că eu încep să fac mofturi sau ce cred eu că este mai bine. Nu pot să-i las să facă prostii. Am făcut eu prea multe. Eu trebuie să-mi păstrez dreptul de veto, pentru că nu pot să dau clubul numai așa de dragul de a-l da unor suporteri. Eu nu că-l administrez (clubul), eu îl supravegehez. Dacă semnează vreun contract și mă trezesc cu o pagubă de cinci milioane de euro? Nu le-am cerut nici o garanție, sunt de bună credință și eu. Nu ne jucăm cu chestiile astea. Eu sunt garantul că treaba e bună.

Replica lui Teodorescu:

Asta presupune ca noi să administrăm în următoarea perioadă, cel puțin un an, echipa de fotbal. După un an, în funcție și de condițiile pe care le vom stabili, ne vom pune din nou la masă. Eu cred că vom avea discuții foarte aprinse pe acest subiect cu domnul Mititelu. Vom ține cont de experiența dânsului, dar și de entuziasmul nostru.

Mititelu despre jucători și contracte:

Până se pune proiectul pe roate, eu sunt cel care îi ajută cu sfaturi. Nu putem să vorbim de jucători astăzi pentru că avem mai mulți pași. Președintele sau managerul clubului va putea să vă răspundă la aceste întrebări. Am fi neserioși să vă spunem de jucători, pentru că vrem să facem lucrurile profesionist. Punem un manager, sper să fie agreat de cât mai mulți dintre simpatizanți și acel om va răspunde. El va face echipa. Chiar dacă suntem în liga a patra, fiecare echipă va dori să ne bată. Există și varianta pe care o bănuiesc, ca CSU să-și facă o echipă de Liga a patra, ca să ne blocheze. Eu zic că la 1 august putem avea o echipă foarte bună care să nu piardă nici un meci. La juniori sunt foarte mulți tineri care vor să vină la noi. Sunt vreo 50 de jucători care ne-au contactat, unii dintre ei vor să vină și gratuit. Și sunt foarte buni pentru Liga a patra.

Teodorescu despre bani:

Avem cotizațiile membrilor. Banii există în prezent în contul asociației. Plus cotizațiile celorlalți la nivel de jumătatea anului. Banii vor intra numai în conturile Asociației „Știința Suntem Noi“. Urmează să primim fonduri din sponsorizări de la persoane fizice și firme, sunt și din București, din străinătate. Am avut discuții pe sume, s-au stabilit anumite plafoane minime sau maxime.

Mititelu despre buget:

Universitatea Craiova nu este Recolta Ostroveni sau altă echipă, deci va avea un buget mai mare, de 200.000 de euro. Altfel nu se poate pentru condiții decente. Sunt 10.000 de tricouri ale Universității Craiova pe care trebuie să le cumpere suporterii ca să ajute echipa. Dacă nu exista această inițiativă, eu așteptam un an sau doi până se termina procesul cu FRF sau până când mă deblocam financiar. Cel mai optimist lucru era anul viitor.

Despre stadion:

Anul acesta s-ar putea să fie o problemă și să jucăm pe un stadion mai puțin bun, de țară. Sunt mai multe variante. Legal, putem juca chiar pe Extensiv, pentru că nu poate fi închiriat numai unei echipe. Putem și noi plăti chiria de 2.000-3.000 de euro. Am înțeles că terenul „Petre Deselnicu“ va rămâne în picioare. Primarul nu poate face discriminare. Vom lămuri problema unde jucăm în următoarele săptămâni.

Teodorescu, întrebat dacă are încredere în Mititelu:

Este o întrebare destul de relativă. Un răspuns exact nu vă pot da. Bineînțeles, atât cât un om poate avea încredere în celălalt și atât cât îți permit imaginația, caracterul, cunoștințele teoretice și practice. În timp,  vom vedea care va fi situația exactă.

Mititelu, despre influența suporterilor

Când se va ajunge la 10.000 de suporteri, se schimbă situația pentru că atunci e foarte greu să mai controlezi. O să am grijă ca și statutul Asociației să aibă foarte multe pârghii de verificare și control. Imaginați-vă ce va fi la votul celor 10.000 de membri. Va fi un proces electoral. Ceea ce vrem să facem noi este o bombă atomică și le e frică la mulți de ea. O să fie multă dezbinare și multe răutăți ca nu cumva să se realizeze acest proiect. Dacă acest proiect se pune pe picioare, în următorii patru-cinci ani va fi cel mai puternic club din România de departe. Un club cu zeci de mii de membri asociați, care la rândul lor au familii. Partidele politice din zonă o să tremure în cazul unui club cu zeci de mii de membri asociați, care la rândul lor au familii, pentru că va fi o forță mai puternică decât un partid politic din punctul de vedere al impactului social.

Suporterii la putere

Pe 11 mai, membrii Asociației „Știința Suntem Noi“ și Adrian Mititelu au anunțat că vor să înscrie Univesitatea Craiova în Liga a patra din acest an. Mititelu a anunțat că va preda pachetul majoritar de acțiuni al societății care va opera clubul către Asociație în momentul în care va ajunge la 50.000 de membri asociați. Echipa de fotbal ar urma să fie susținută financiar din contribuțiile suporterilor și ale sponsorilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS