6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAnul 2015, cu schimbări de taxe la Piețe

Anul 2015, cu schimbări de taxe la Piețe

Taxele din Târgul Municipal vor fi modificate din 2015 (FOTO: Claudiu Tudor)
Taxele din Târgul Municipal vor fi modificate din 2015 (FOTO: Claudiu Tudor)

SC Piețe și Târguri Craiova SRL intenționează să modifice anumite taxe practicate în piețele din Craiova, dar și în Târgul Municipal Zilnic de pe strada Caracal. Totodată, pentru a realiza venit, societatea introduce o nouă taxă pentru comercianții care doresc să le fie întocmită evidența contabilă și să le fie transmise declarațiile la ANAF. Proiectul va fi supus votului consilierilor locali la ședința ordinară de mâine.

Consilierii locali vor avea pe masă, la ultima ședință ordinară din acest an, un proiect de hotărâre ce vizează aprobarea taxelor din spațiile administrate de SC Piețe și Târguri Craiova SRL. Acestea vor fi schimbate pe alocuri, cu un ușor avantaj pentru cei care doresc să vândă în Târgul Municipal Craiova, dar și în Piața din Valea Roșie.

Taxa pentru mesele și tonetele din Târg, de trei ori mai mică

Concret, conform proiectului de hotărâre, se propune diminuarea taxei din Târgul Municipal pentru amplasarea de mese și tonete pe bază de acord cu plată lunară de la 9 lei/mp/zi la 3 lei/mp/zi.
„Deși au existat mai multe cereri pentru acest tip de comerț, nu toate s-au concretizat, întrucât comercianții au apreciat că taxa de 9 lei/mp/zi este prea mare, pentru că această taxă a fost aplicată în vechiul târg pentru un metru pătrat în vederea comercializării legumelor și fructelor, însă în prezent se aplică unui comerț divers“, se arată în raportul Direcției Patrimoniu a Primăriei Craiova.
Tot pentru comercianții din târg se va introduce o nouă taxă pentru spațiile de sub halele din beton. Aceasta va fi diferențiată în funcție de suprafața închiriată, astfel: pentru suprafețe mai mici sau egale cu 100 mp, 30 lei/mp/lună, pentru cele mai mari de 100 mp, 15 lei/mp/lună, iar pentru cele mai mari sau egale cu 500 mp, 10 lei/mp/lună.

Creșteri și scăderi de taxe în alte piețe

În ceea ce privește celelalte schimbări, taxele vor fi modificate în două piețe ale Craiovei. Comercianții din Piața Valea Roșie vor plăti o taxă redusă de la 9 lei/mp/zi la 7 lei/mp/zi, „întrucât în această piață, în ultimii ani, s-a dezvoltat comerțul cu legume-fructe în magazinele private aflate pe terenuri private situate în piață, fapt ce a condus la reducerea solicitărilor agenților economici și producătorilor agricoli pentru comercializare pe platoul pieței“, se arată în raportul atașat proiectului de hotărâre. Pe de altă parte, taxa va crește în Piața Dezrobirii, de la 4 la 7 lei/mp/zi. Motivarea acestei creșteri este dată de efectuarea unor investiții care ar urma să fie făcute în anul 2015. „Se va amenaja un platou agroalimentar, cu o configurație modernă ce va crea posibilitatea comercianților să-și desfășoare activitatea în condiții optime, iar o serie de terenuri din această piață au fost scoase la licitație pentru închiriere, prin această politică de dezvoltarea fiind atrași comecianți pe platoul care se va amenaja în piață“, se explică în raport.

Tarife pentru construcții provizorii

SC Piețe și Târguri Craiova SRL mai propune tariful de 30 lei/mp/lună pentru închirierea spațiilor din zidărie și alte construcții provizorii mai mari sau egale cu 100 mp, dorind să mențină tariful de 50 lei/mp/zi pentru cele mai mici de 100 mp. Totodată, pentru spațiile de depozitare se propune taxa de 30 lei/mp/lună.

Sursă nouă de bani: evidența contabilă pentru comercianți

Pentru a-și lărgi domeniul de activitate și pentru a-și crește veniturile, societatea a propus și o taxă pentru întocmirea evidenței contabile și transmiterea declarațiilor la ANAF. Taxa are o valoare de 200 lei/lună și se adresează comercianților care vând în spațiile administrate de SC Piețe și Târguri Craiova SRL.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS