12 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalUn cablu TV al RCS-RDS, pericol de electrocutare

Un cablu TV al RCS-RDS, pericol de electrocutare

Locatarii unui bloc din cartierul craiovean Rovine au fost în pericol pe 6 iulie, când o scurgere de curent electric a alimentat cu tensiune cablul TV al RCS-RDS. Un locatar al blocului spune că s-a electrocutat când a pus mâna pe cablu şi a fost aruncat doi metri. Specialiştii susţin că respectivul cablu nu avea împământare. Reprezentanţii RCS-RDS lasă să se înţeleagă că… a fost furtună, dar confirmă că se vor face verificări interne.

În seara de 6 iulie 2010, familia Miertescu din blocul D 13, cartier Rovine, a vrut să privească la televizor. Deoarece semnalul nu era grozav, Mihai Miertescu s-a gândit că este ceva în neregulă cu spliterul care separa cablurile, dar când a pus mâna pe cablul TV al RCS-RDS a fost trântit la pământ, fiind aruncat circa doi metri în mijlocul camerei. Bărbatul spune că a fost în stare de şoc şi a avut gust sălciu în gură, specific persoanelor electrocutate.
„După ce mi-am revenit din şocul electric, am scos toate aparatele din priză, atât televizoarele, cât şi calculatorul, şi am sunat la RDS, spunându-le că este tensiune electrică în cablul TV. Mi s-a răspuns că acest lucru nu este posibil. Atunci am măsurat, împreună cu un vecin, tensiunea cablului exterior de la toate apartamentele de pe palier, făcând masă cu un element din calorifer. Am constatat că aparatul de măsură arăta 227 şi 228 de volţi pe cablul TV de la toate apartamentele, adică toţi locatarii din bloc erau în pericol de electrocutare“.
Între timp, au fost sunaţi de la RDS, o persoană îndrumându-i să scoată toate aparatele din priză şi să aştepte că în 20 de minute va veni o echipă de intervenţie de la companie. Echipa nu a ajuns nici la două ore după incident. Speriaţi de situaţie, soţii Miertescu au sunat la numărul unic 112, fiindu-le teamă pentru viaţa lor. Oamenii au fost îndrumaţi să se adreseze celei mai apropiate secţii de poliţie.

Echipa RDS a ajuns a doua zi

Deşi ştiau că este vorba despre o situaţie inedită, care putea pune în pericol mai multe vieţi, reprezentanţii RCS-RDS au ajuns la blocul D 13 a doua zi, în jurul prânzului. Soţii Miertescu spun că exact în acelaşi loc în care s-a electrocutat Mihai Miertescu cu o seară înainte s-a curentat şi unul dintre tehnicienii RCS-RDS. „Au măsurat tensiunea şi au spus că nu erau 220 de volţi pe cablul TV, ci «doar» 80 de volţi. Ceea ce este tot foarte mult“, a spus Mihai Miertescu.

Un televizor defect, la două etaje mai jos

Din spusele locatarilor, echipa tehnică a operatorului de cablu ar fi găsit „defecţiunea“ cu două etaje mai jos de apartamentul soţilor Miertescu, care locuiesc la etajul patru al imobilului. „Ni s-a spus că au găsit unde era problema. La etajul întâi, un televizor care avea o scurgere de tensiune şi întorcea tensiunea pe cablul TV al RDS. Deci, tot blocul era în pericol, pentru că nu aveau ei, cei de la RDS, cablul în siguranţă. Şi dacă ar fi fost un televizor defect la etajul întâi, nu trebuia să mă electrocutez eu la etajul patru“, a spus locatarul.
„De la reţeaua lor eu mor în casă şi pe ei îi doare-n 14. Nu pui în utilizare comună o reţea care nu este protejată împotriva scurgerilor accidentale. Dacă era un copil care punea mâna pe cablu sau un bolnav de inimă, ce se întâmpla?“, a arătat bărbatul din blocul D 13.

Ce spun specialiştii  

GdS a contactat un specialist în domeniu, întrebându-l în ce condiţii se putea întâmpla să existe tensiune electrică de 227-228 de volţi pe cablul TV.
„Conform normelor, ar fi trebuit ca respectiva «cămaşă» a cablului RDS să aibă împământare. Chiar dacă în bloc era un televizor defect şi operatorul de cablu ar fi avut împământarea făcută, atunci ar fi trebuit să sară siguranţele de la apartamentul cu televizorul defect. Dar dacă era tensiune pe tot cablul din bloc înseamnă că nu exista împământare“, a spus specialistul contactat de GdS.
El a arătat că reţelele se protejează cu împământare tocmai pentru a nu pune în pericol tot blocul: „Poate fi un nebun care taie cablul TV. Atunci trebuie să existe împământare ca să nu se curenteze tot blocul!“. Alt electrician a explicat pentru GdS de unde ar fi putut să apară pericolul unui cablu TV sub tensiune electrică: „Dacă în bloc este fibră optică, atunci problema apare la stâlp, unde firma de cablu are distribuitorul şi înseamnă că transformatorul (sursa de alimentare) avea o defecţiune. Dacă era cablul coaxial, atunci ori o izolaţie nu era bine făcută, ori lipsea împământarea, adică protecţia la atingere. Dacă, într-adevăr, era de la un televizor defect, atunci tresa metalică de la cablul coaxial nu avea împământare“.

RCS-RDS răspunde hilar: ar fi fost furtună…

După ce timp de trei zile redactorii GdS au încercat să afle adevărul, în cele din urmă, compania a venit cu un răspuns cusut cu aţă albă, din care reiese că era tensiune pe cablul TV din cauza unei furtuni închipuite. Reprezentanţii RCS-RDS au lăsat să se înţeleagă că necazul craiovenilor din cartierul Rovine a fost cauzat de o furtună inexistentă: „Pentru astfel de situaţii (furtună, căderi de tensiune etc.), recomandăm scoaterea din priză a televizorului şi aşteptarea echipei noastre pentru remedierea problemei tehnice apărute. Echipa noastră este singura care poate evalua şi remedia corect problema tehnică. Este important acest aspect şi pentru a nu afecta şi alţi abonaţi, vecini cu apartamentul în care s-a semnalat o defecţiune tehnică“. Numai că în seara acelei zile nu a fost nici o furtună în Craiova. Şi nici căderi de tensiune în zona blocului D 13, după cum ne-au spus locatarii. În finalul răspunsului oficial al RCS-RDS, operatorul de cablu TV îşi recunoaşte, oarecum, vina pentru situaţia creată în cartierul Rovine şi spune că ar putea lua „măsuri de siguranţă“: „De asemenea, precizăm că analizăm intern, în detaliu, contextul creat şi că vom lua măsurile de siguranţă necesare în cazul în care acestea se impun“. Întrebat dacă se pot întâmpla chestiuni similare în alte blocuri din Craiova, operatorul spune că există împământare la instalaţiile de cablu: „Toate blocurile din Craiova dispun de împământare. RCS&RDS asigură împământări ale cutiilor de distribuţie şi ale amplificatoarelor montate în reţeaua exterioară“. RCS nu a spus dacă au mai existat astfel de cazuri în care oamenii să se curenteze la cablul TV.

CEZ dezminte spusele RCS-RDS

Dacă ar fi fost o furtună sau o cădere de tensiune şi din această cauză ar fi fost afectat cablul TV, RCS-RDS ar fi fost obligată să informeze furnizorul de energie electrică. Însă, CEZ a precizat că „în perioada 1.07 – 12.07.2010, RDS-RCS nu a semnalat nici un deranjament către CEZ Distribuţie în municipiul Craiova. Delimitarea instalaţiilor RDS-RCS se face la clemele de legătură din reţea, branşamentele RDS-RCS aparţinând consumatorului“. CEZ a relatat ca operatorul de cablu este obligat, prin contract, să anunţe defecţiunile, dar şi să respecte normele tehnice în vigoare. „Precizăm că CEZ Distribuţie impune prin contractul şi documentele anexe încheiate cu RDS-RCS respectarea tuturor normelor tehnice şi de securitate de către acesta. Astfel, RDS-RCS este obligat prin aceste documente să anunţe imediat CEZ Distribuţie asupra oricăror defecţiuni sau deteriorări constatate de personalul propriu, apărute la stâlpii suport ai liniilor electrice aeriene sau elementelor liniilor electrice aeriene pe care se află montate cabluri cu fibră optică şi/sau cabluri CATV, defecţiuni ce ar putea conduce la avarii sau accidente“, se arată în informarea CEZ, realizată la solicitarea GdS.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII