20 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinŞi fericirea are un preţ

Şi fericirea are un preţ

Fericirea are şi ea un preţ, iar acesta poate ajunge până la cel puţin un milion şi jumătate de euro, informează cotidianul italian La Stampa.

„Adevărata fericire înseamnă linişte interioară. Iar pentru a atinge acest deziderat nu trebuie să îţi trădezi propria natură“, era de părere regizorul italian Mario Monicelli. „Vreţi să fiţi fericiţi pentru o clipă? Răzbunaţi-vă! Vreţi să fiţi fericiţi pentru totdeauna? Iertaţi!“, spunea, la rândul său, Jean-Baptiste Henri Lacordaire. „Secretul pentru a fi nefericiţi este să aveţi timp să vă întrebaţi permanent dacă sunteţi sau nu fericiţi“, spunea George Bernard Shaw.
De la apariţia omului şi până în zilele noastre, o grămadă de filosofi, regizori, teologi, scriitori s-au dat peste cap pentru a afla ce e fericirea, pentru a o înţelege, pentru a o reproduce şi rezuma într-o definiţie. Având în vedere numărul incredibil de aforisme şi citate, morala este că fericirea este subiectivă, nu poate fi definită şi nu există cuvinte suficiente pentru a o putea descrie. Însă, se poate reda cu ajutorul numerelor. Cel puţin dacă ne luăm după un studiu al prestigiosului Financial Times, cel mai important cotidian financiar de pe Bătrânul Continent, care şi-a propus un obiectiv deloc uşor: să cuantifice în bani valoarea evenimentelor care se întâmplă în viaţa fiecăruia dintre noi: episoade fericite, cum ar fi o căsătorie reuşită, şi evenimente complicate, cum ar fi o despărţire. Pentru a evita suspansul, să spunem de la bun început faptul că prestigiosul cotidian confirmă aforismul „un prieten e o comoară“, acesta valorând 274.500 de euro. Cea mai mare bogăţie, care îi face pe toţi care o posedă adevăraţi miliardari ai planetei, este o stare fizică şi mentală impecabilă, aceasta valorând 1.551.000 de euro.

Calcule şi socoteli

Plecând de la presupunerea că jurnaliştii de la Financial Times, care sunt obişnuiţi să măsoare totul în numere, nu au luat-o cumva razna şi au schimbat complet pagina, dedicându-se altor subiecte, ci pur şi simplu s-au gândit să calculeze costurile fericirii, mai ales într-o perioadă de criză economică, în care aşa-numitele „health-economics“ (studii de economie) fac legătura între sănătate şi preţul de a o întreţine, ne dăm seama că studiul este destul de serios, mai ales că a fost supervizat de Nick Powdthavee, un economist şi mare specialist în fericire, profesor la Universitatea din York şi care este un adevărat guru pentru britanici. Profesorul a condus o echipă de psihologi care a calculat impactul emoţional al anumitor situaţii care apar în cursul vieţii, „greutatea“ acestora şi durabilitatea în memoria emotivă a fiecăruia. „Fericirea este un bun care poate fi cuantificat, mintea şi creierul, corpul şi psihicul formează un tot unitar. Unei dureri psihice nu îi corespunde o durere fizică. Astăzi, cuantificarea unei afecţiuni biologice a devenit o operaţiune necesară“, este de părere Mauro Porta, neurolog la Istituto di Ricerca Galezzi, din Milano.

Puţin câte puţin

Dincolo de cifrele dezvăluite de studiul britanic – care sunt categoric revelatoare pentru ceea ce valoarează cu adevărat în viaţă – de exemplu, perioada pensionării, dacă este trăită corect, valorează 136.000 de euro – sunt utile analizele specialiştilor care ne exemplifică, printre altele, de ce banii „nu aduc fericirea“, ci doar pot aduce momente efemere de bucurie. În acelaşi timp însă, este adevărat că banii îi fac fericiţi pe cei care nu au. Persoanele care au atins un statut social care le permite să îşi satisfacă nevoile primare nu obţin prea multă satisfacţie atunci când au portofelul plin. „Dimpotrivă, pentru ele, nefericirea este foarte aproape: siguranţa că îşi pot satisface mare parte dintre propriile lor dorinţe nu activează acele circuite care pun în circulaţie endorfina, o substanţă naturală produsă de creier, care are capacitatea de a conferi un pic de fericire“, a explicat Porta. Mult mai importanţi sunt prietenii, relaţiile sociale bune, care valorează mai mult decât o căsătorie: 274.000 de euro, faţă de 239.000.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU