20 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinO viaţă pe internet

O viaţă pe internet

Tot mai mulţi oameni folosesc internetul pentru a simţi că fac parte din comunitate, pentru a cunoaşte alte persoane şi, în unele cazuri, pentru a începe o adevărată viaţă virtuală în paralel cu cea reală.

Deşi navigarea pe internet este o activitate care se desfăşoară, deseori, în singurătate, la calculator putem cunoaşte mulţi oameni. Este suficient să ne gândim că la nivel mondial există peste un miliard de internauţi, adică o şesime din populaţia lumii, iar această cifră este în continuă creştere. Însă, în reţea nu există probleme de spaţiu şi, la urma urmei, cu cât mai mulţi, cu atât mai bine. În plus, de ceva timp, internauţii au fost cuceriţi de aşa-numitele social network on line, locuri unde pot trăi o adevărată viaţă paralelă. Forumul rămâne şi azi cel mai simplu mod de a comunica pe internet, fiind, de altfel, şi cel mai răspândit. Acest lucru se datorează faptului că, dat fiind că seamănă cu un avizier on line, sistemul asincron de mesaje (răspunsul poate fi oferit şi după câteva zile) permite o comunicare mai simplă decât pe chat, unde conversaţia se desfăşoară în timp real. Şi tocmai pe aceste formuri şi-a făcut apariţia şi avatarul, o imagine statică sau animată, al cărei scop este de a da un „chip“ fiecărui participant. Pentru cei care nu se mulţumesc doar să facă schimb de păreri şi comentarii on line şi caută ceva mai personalizat, a fost creat MySpace (www.myspace.com). Crearea unui cont în această comunitate poate fi „biletul“ spre celebritate, cel puţin în lumea virtuală. Cum? Simplu. Cu o pagină personală, unde utilizatorul poate introduce tot ce vrea, de la imagini, muzică, filmuleţe, blog, pe scurt, un adevărat jurnal on line, pe marginea căruia ceilalţi pot comenta. Iar aceşti „ceilalţi“ sunt de ordinul milioanelor, având în vedere că site-ul are peste 47 de milioane de utilizatori.

Prieteni on line

Şi dacă aţi reuşit să vă faceţi o reţea bogată de prieteni virtuali, pentru a-i păstra lângă dumneavoastră, trebuie să le povestiţi, pas cu pas, cum vă petreceţi ziua. Ciudatul site care vă va ajuta să vă atingeţi obiectivul se numeşte Twitter (www.twitter.com): aici, fiecare dintre noi poate deschide o pagină publică de anunţuri, al căror singur obiectiv este de a semnala orice tip de activitate desfăşuraţi în acel moment (cum ar fi, de exemplu: mă uit la un film, beau o bere cu prietenii…). Prietenilor noştri „voyeur“ le va fi trimis un mesaj de actualizare de fiecare dată când ne schimbăm tipul de activitate. În plus, şi persoanele care nu sunt prea interesate de viaţa noastră vor putea afla fără prea mari bătăi de cap la ce ore am băut cafeaua, pentru că activităţile noastre vor ajunge direct pe site. Acest tip de social network este atât de „curios“, încât în „blogosferă“ discuţia este deschisă: să fie acesta un mod de a putea fi mereu găsiţi sau este un atentat periculos la intimitate?

În vacanţă pe internet

Oricât ar fi de greu de crezut, există un hotel pe planetă care poate găzdui peste 66 de milioane de oameni din toată lumea. Numele lui este Habbo Hotel (www.habbo.it) şi este primul hotel virtual. Este suficient să intraţi pe site, să vă creaţi propriul personaj (un „habbo“) şi distracţia poate începe. Din acest moment, vă puteţi plimba prin spaţiile publice, cum ar fi holurile, saloanele sau piscina sau puteţi decide să vă faceţi o cameră personală. În chatroom (camere virtuale) vă puteţi invita prietenii dacă vreţi să discutaţi privat, să ascultaţi un pic de muzică sau să „dansaţi“ ca în discotecă. Iar distracţia nu se opreşte aici. Şi pentru că socializarea, întâlnirile pe chat şi expedierea de mesaje necesită un anumit efort, din când în când, este nevoie de un pic de vacanţă. Cum? Simplu. Synthravels (www.synthravels.com) este prima agenţie de turism virtual, care vă permite să vizitaţi „peisaje“ ale anumitor jocuri, fără însă a vă juca, parcurgându-le în deplină linişte, doar în calitate de turişti. Este suficient să vă imaginaţi un loc unde vă doriţi să mergeţi şi să vă înscrieţi pentru un tur cu tot cu ghid virtual. Întreaga călătorie este gratuită, iar alter ego-ul dumneavoastră virtual îşi poate în sfârşit lua o vacanţă de la frenetica viaţă on line.

Traiul pe Second Life

Pare o lume paralelă reală în adevăratul sens al cuvântului, unde cei patru milioane de utilizatori pot lega prietenii, pot sta la taclale şi să trăiască a doua viaţă. Second Life (www.secondlife.com) este forma de realitate virtuală cea mai în vogă în acest moment. Primul lucru indispensabil este „personajul“, însă pentru a crea un avatar este nevoie de fantezie şi de un pic de răbdare, pentru că, la prima vedere, această lume nouă poate părea complexă. Avatarul de bază poate fi modificat în cele mai mici detalii, de la colţul gurii şi până la arcuirea sprâncenelor. Alte caracteristici trebuie cumpărate, de la articolele vestimentare sau obiecte şi până la părţi anatomice. Însă, pentru asta este nevoie să cumpăraţi „bani“, aşa-numiţii Linden (L$), de pe site-ul www.linden.com, care este şi bursa Second Life. După ce aţi achiziţionat un pic de capital, puteţi începe cumpărăturile. Alegeţi un obiect, de exemplu o maşină, şi, după ce aţi plătit preţul stabilit, obiectul va apărea în inventarul dumneavoastră, gata să fie folosit.

La un pas de dependenţă

Oricât ar fi de amuzantă, această viaţă virtuală poate avea şi riscurile ei. Unii pot cădea victime IAD (Internet Addiction Disorder), o psihopatologie ale cărei simptome, spun specialiştii, seamănă destul de mult cu cele ale alcoolismului. Persoanele afectate simt nevoia permanent de a fi conectate la internet, izolându-se de realitate timp de mai multe ore pe zi, ajungând la adevărate crize de abstinenţă atunci când sunt departe de calculator.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII