30.6 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinOktoberfest în stil oltenesc

Oktoberfest în stil oltenesc

Timp de trei zile, craiovenii s-au putut distra la prima ediţie a festivalului lunii octombrie, găzduit de Palatul RSR. Muzica populară, dansul, surprizele, meniurile tradiţionale româneşti au făcut deli-ciul celor prezenţi.

Porţile Palatului s-au deschis vineri la ceasul serii pentru a primi artişti de seamă. Încă de la orele prânzului, berbecuţul şi viţelul fuseseră puşi la proţap, căci oaspeţii trebuia întâmpinaţi cum se cuvine. Pâinea dospea şi ea, căci, conform tradiţiilor româneşti, orice invitat de seamă cu pâine şi sare se întâmpină. Cărbunii ardeau mocnit, sarmalele fierbeau la foc mic. Şi vinul era pregătit pentru a bucura invitaţii cu gustul lui. Petrecerea putea începe. Şi pentru ca toate ingredientele unei petreceri reuşite să fie asigurate s-a ales şi un maestru de ceremonie: Axinte de la „Vacanţa Mare“.
Pe acordurile muzicale ale Tarafului lui Ştreaţă, Petrică Mâţu Stoian, invitat de seamă la Oktoberfest – nume pe care organizatorii au ales să-l dea acestui eveniment -, a dat cep la butoi şi a gustat din pâinea cu sare, aşa cum îi stă bine oricărui invitat.
Şi muzica a început a se auzi în difuzoare. „Mărioară de la Gorj“, „Lung e drumul Gorjului“, „Puşca şi cureaua lată“ au atras ca un magnet invitaţii de la Palat la un joc românesc, în seara muzicii populare.
Şi atunci când sărmăluţele calde cu mămăliguţă, smântână şi ardei iute sau berbecuţul la proţap şi carafa cu vin puteau fi cu greu părăsite în favoarea jocului, un îndemn pe muzică se făcea auzit: „Ăla care stă la masă/ Mai bine să bea acasă“.
Ionela Popa, Emilia Ghinescu, Constantin Măgureanu, Constantin Enceanu, Petrică Mâţu Stoian, Niculina Stoican au urcat rând pe rând pe scenă, dând glas celor mai îndrăgite melodii din folclorul românesc într-o frumoasă seară a muzicii populare. Nimeni nu a putut rezista în cele din urmă invitaţiilor la joc şi horele au început să se lege, sârbele, asemenea.

Lecţie de dans cu Edi Stancu

Distracţia a continuat şi sâmbătă. De această dată, muzica disco şi dansul au luat locul muzicii populare. Andreea de la Amadeus şi a ei vioară i-au condus pe cei prezenţi prin lumea muzicii: de la ritmurile cunoscutei piese „Money, money, money“ sau „French Can Can“ până la îndrăgitele acorduri ale unor melodii româneşti precum: „Frumoasă-i vecina noastră“, „Căsuţa noastră“, „Leliţă Ioană“, „Fată verde“, „Sanie cu zurgălăi“.
Atmosfera s-a încins. Cu mic, cu mare, fiecare invitat a fost la înălţime. Nimeni nu a putut rezista muzicii bune. Chiar şi apetisantele preparate culinare au fost lăsate deoparte pentru câteva minute.
Şi pentru că încălzirea fusese făcută, lecţiile de dans cu Edi Stancu şi o parte din trupa de balet a emisiunii „Dansez pentru tine“ au fost gustate din plin.
Pe acordurile piesei „Follow me“ a venit invitaţia lui Edi Stancu şi a colegilor lui la dans.
Nimeni nu a stat deoparte. Cu mişcări timide la început, coregrafiile au fost învăţate repede. S-a dansat pe „Mambo number 5“, „Life is live“, „Che sera sera“, s-a făcut trenuleţul. Pentru câteva minute bune, invitaţii la Palat au fost prinşi în mirajul dansului. Când vraja s-a rupt, au mulţumit călduros celor care îi primiseră cu braţele deschise într-un tărâm al lor, un tărâm în care mişcările puse pe muzică fac mai mult decât vorbele.

În lumea minunată a copilăriei

Ieri a fost rândul celor mici să guste distracţia. Le-au fost alături pe parcursul întregii zile Magicianul Augustin cu ale lui giumbuşlucuri, copiii de la Palatul Copiilor Craiova, Teatrul Junior Târgovişte, învăţăceii de la „Şcoala Micilor Vedete“ Târgovişte. Baloanele, picturile pe faţă, jocurile interactive, dar şi jocul cu focul al Trupei Flylight din Timişoara au fost ingredientele unei duminici reuşite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII