30.6 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCarul din stele e la Beharca

Carul din stele e la Beharca

Am onorat zilele trecute invitaţia unor prieteni de a gusta câteva preparate cu specific românesc, în ambianţa unui restaurant de gen. Am luat în considerare menţiunea preţuri acceptabile, dar şi amplasarea, undeva în afara Craiovei, la Beharca, pe drumul ce duce spre Filiaşi. Ne-am urcat în maşini şi am purces la drum. Mai călcaserăm pragul unui restaurant cu specific românesc, se pare al aceluiaşi cuplu de patroni, cu aceeaşi denumire ca şi cel spre care porniserăm, „Carul din stele“, situat în inima Craiovei. Am descoperit, în schimb, după o jumătate de oră de mers, un local total schimbat, cu adevărat cu specific românesc. Chelnerii erau în port popular românesc, mobilierul era din lemn, iar scaunele purtau, în loc de clasicele pernuţe, îmbrăcăminte din blană. Câteva ulcele stăteau aşezate  într-un colţ al grindei, iar stâlpii de susţinere înconjuraţi de nuci aduceau cu imaginea unor sobe de la ţară. Decor de vis! Pe masă, o lampă fără gaz, doar aşa, să fie potrivită cu specificul locului. Nici un element nu făcea notă discordantă, doar toaleta localului te ducea cu gândul la modernism. Am vizitat-o, căci aşa era prevăzut. Şi aici, lucrurile erau puse la punct, ca-ntr-o gospodărie care se respectă.

Preparate gustoase, ca la bunica

Întoarsă la masă, l-am găsit pe chelner împărţind meniuri. Nu câte unul, cel mult două la masă, cum este obiceiul pe la restaurantele noastre, ci câte unul pentru fiecare, căci mesajul casei trebuie citit de fiecare oaspete, tot astfel cum meniul trebuia studiat cu atenţie. Am trecut rând pe rând prin dreptul fiecărui preparat, nehotărâtă în privinţa comenzii pe care aveam să o fac. Aş fi gustat nişte sărmăluţe cu mămăliguţă sau un pui la ceaun cu mămăligă. Am optat însă pentru o ciorbiţă de pasăre cu ardei iute, pe care, deşi nu-l cerusem, venise să însoţească deliciosul preparat. Pe un platou de lemn, ca al bunicii de la ţară, trei bucăţi de pită, turte făcute în ţăst, te ispiteau. Pentru felul doi am ales specialitatea casei, un platou cu ficăţei, o bucată de muşchi de vită, una de muşchi de porc, un rulou de pui, toate alături de garnitură de cartofi ţărăneşti. Preţul acestor preparate, 21 de lei. Nici ciorbiţa nu a fost scumpă, doar cinci lei, iar pita – 0,8 lei bucata. Am stat destul de mult în local, ca la o întâlnire între prieteni, ba o vorbă, ba o înghiţitură de mâncare, aşa că spre sfârşitul vizitei ni se deschisese apetitul şi pentru un desert. Am cerut clătite braşovene. Lipseau însă din meniu. Plita le dădea de furcă bucătarilor, a venit completarea din partea chelnerului. Ni s-au oferit prăjiturile casei: plăcintă cu mere sau cu brânză, tort de cremă de zahăr ars. Gândul ne era la clătite, aşa că am refuzat politicos oferta gazdelor. Am părăsit la scurt timp localul, extrem de mulţumiţi de alegerea făcută.

Carul din stele

Beharca

Preparatele        Româneşti sută la sută
Personalul        Atent
Atmosfera        Ca la bunica acasă
Preţuri        Acceptabile
Toaleta        Curată

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII