30.5 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinBucătăria braziliană

Bucătăria braziliană

Este aproape imposibil să defineşti în câteva cuvinte bucătăria braziliană. Originile acesteia stau în vechile reţete ale indigenilor combinate şi adaptate de coloniştii portughezi şi îmbogăţite de sclavii africani aduşi în această ţară.

Bucătăria braziliană nu are nimic în comun cu cea a altor ţări sud-americane. Brazilia este singura ţară unde negii aduşi din Africa şi-au putut perpetua tradiţiile şi au contribuit semnificativ la evoluţia culturii şi civilizaţiei braziliene şi implicit a gastronomiei. Atunci când portughezii au colonizat Brazilia, la începutul secolului al XVI-lea, aceasta era locuită de indieni care trăiau în pădurea amazoniană. Hrana acestora consta în peşte, carne de tapir, fructe sălbatice, manioc şi tot felul de rădăcini pe care le pregăteau în mod rudimentar. Pe lângă manioc, indigenii cultivau grâu, cartofi şi arahide. O dată cu colonizarea portugheză, în bucătărie au fost introduse carnea de găină şi ouăle. La început, acestea erau oferite sclavilor bolnavi deoarece se credea că sunt alimente revigorante. Încet, încet au început să fie prezente aproape în orice casă şi să fie ingredientele de bază ale unor feluri de mâncare precum Vatapá sau Xinxin de galinha.
Înainte de venirea portughezilor, carnea consumată de localnici provenea doar din vânat. În călătoriile lor, portughezii au adus în Brazilia diverse alimente şi, de asemenea, produse pe care le-au găsit aici le-au transportat în Africa. Maniocul şi arahidele au cucerit continentul negru, iar bananele şi nucile de cocos au fost „integrate“ în meniul brazilian. Din Europa, portughezii au adus găina, oaia, raţa, porcul şi vitele. 

Mari consumatori de carne

În zilele noastre, preparatele braziliene sunt renumite pentru nenumăratele sortimente din carne (vită, peşte, pui) şi garnituri în care predomină orezul şi fasolea. Se spune că în Brazilia numai carnea de vită se prepară în jur de 50 de feluri. În restaurantele tradiţionale, churrascaria (carnea prăjită pe grătar şi jar) nu poate lipsi din meniuri. Alături de carne, crevetele şi fructele de mare sunt nelipsite din mâncărurile tradiţionale braziliene.
Deşi fiecare regiune are particulărităţile sale, fejioada (tocană de fasole) este considerată mâncarea tradiţională braziliană. În general, fasolea se serveşte separat de carne, alături de varză călită şi felii de portocale proaspete. Alt preparat cunoscut este caruru, realizat pe bază de raci şi un amestec de legume, printre care quiabo.
În bucătăria braziliană se folosesc foarte mult nucile şi laptele de cocos, precum şi uleiul de palmier, care dă preparatelor o inconfundabilă culoare portocalie. Zona unde se mănâncă cel mai bine este considerată Bahia, unde se întâlneşte cel mai mult influenţa africană. În partea de sud, chiar dacă această influenţă nu se pierde complet, aceasta este diminuată, astfel că în Rio de Janeiro (situat la 1.200 de kilometri de Bahia) se poate vorbi despre mâncare europeană.
Sucurile naturale din fructe proaspete constituie baza aperitivelor, iar sucul verde din nucă de cocos este una dintre cele mai populare băuturi şi este comercializat de numeroşii vânzători ambulanţi. Brazilienii beau puţin vin, multă bere şi bineînţeles multă cachaça, un fel de brandy din lămâie şi zahăr. Sunt un popor foarte ospitalier şi, o dată intrat în casa unui brazilian, nici nu vă puteţi gândi să plecaţi mai devreme de trei dimineaţa. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS