31.7 C
Craiova
vineri, 7 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalBrăţările dacice, asigurate la preţ de nimic

Brăţările dacice, asigurate la preţ de nimic

Cele cinci piese din Tezaurul Muzeului Naţional de Istorie ce vor fi expuse la Craiova sunt asigurate la valoarea de inventar. Aceasta este de 27 de ori mai mică decât valoarea lor reală.

 

Brăţările dacice care vor fi expuse la Muzeul Olteniei din Craiova în perioada 28 februarie – 17 martie au fost asigurate la o valoare de 27 de ori mai mică decât cea reală. De altfel, asigurarea este mai mult simbolică şi apare ca o măsură impusă de Ministerul Culturii, timp în care autorităţile locale se bazează pe sistemele de siguranţă de la Muzeul Olteniei. Piesele de tezaur, confecţionate din aur pur şi cu o greutate cuprinsă între 800 de grame şi un kilogram fiecare, au fost asigurate atât pentru transportul de la Bucureşti la Craiova, cât şi pentru expunerea în Bănie.

Din păcate, firmele de profil asigură bunurile la valoarea de inventar, şi nu la cea de piaţă, din moment ce nu au existat ataşate expertize care să arate valoarea reală a bunurilor în cauză. Brăţările au intrat în evidenţele muzeului craiovean la o valoare de inventar de 200.000 de lei pe piesă. Ceea ce înseamnă un milion de lei pe toate cele cinci brăţări, afirmă directorul Muzeului Olteniei, Mihai Fifor. În acelaşi timp, valoarea de piaţă a bijuteriilor din Tezaurul Muzeului Naţional de Istorie este de 1,5 milioane de euro pe bucată, adică 7,5 milioane de euro în total (27 de milioane de lei). Cu alte cuvinte, în eventualitatea unui jaf, s-ar recupera de la firma de asigurări a 27-a parte din valoarea reală a brăţărilor. „În cazul în care s-ar întâmpla ceva cu brăţările – ceea ce nu este posibil -, firma de asigurări ar plăti o primă de 200.000 de lei pe bucată, pentru că se asigură la valoarea de inventar“, a declarat Mihai Fifor.

Acesta a adăugat că valoarea de piaţă a fost dată de expertize ale Ministerului Culturii şi chiar de expertize internaţionale, atunci când una dintre brăţări a fost scoasă la vânzare la o celebră casă de licitaţii. Poliţa de asigurare plătită de Muzeul Olteniei a fost o nimica toată – 5.000 de lei pentru toate cele cinci piese expuse la Craiova -, achitată obligatoriu înainte de a transporta brăţările de tezaur.

Pază excesivă

„În calculul poliţei s-a ţinut cont de sistemele de siguranţă ale Muzeului Olteniei: supraveghere video, antiefracţie, antiincendiu, pază înarmată 24 de ore din 24. Ministerul Culturii ne-a impus să asigurăm brăţările, iar în momentul în care le-am ridicat a trebuit să prezentăm dovada că sunt asigurate şi pe perioada transportului, şi pentru depozitarea pe durata expoziţiei“, a spus Mihai Fifor. Pe lângă sistemele de supraveghere a Muzeului Olteniei, autorităţile desfăşoară forţe importante de ordine pentru paza instituţiei pe perioada expoziţiei. Reamintim că brăţările dacice au fost descoperite prin braconaj arheologic în zona cetăţilor dacice din zona Munţilor Orăştie, au fost scoase ilegal din ţară, apoi au fost răscumpărate pe rând, de statul român, cinci din şase asemenea piese.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS