18.4 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalMulte scoli ramân fara autorizatii sanitare

Multe scoli ramân fara autorizatii sanitare

Multe unitati de invatamânt din Dolj isi vor deschide portile pentru elevi in prima zi de scoala chiar daca nu au autorizatie sanitara. Situatia este neschimbata de multi ani, iar autoritatile in masura sa vegheze la respectarea legilor dau din umeri neputincioase.


„Cele mai multe scoli din mediul rural nu indeplinesc conditiile sanitare de functionare. Cu toate acestea, nu vor putea fi inchise, pentru ca elevii va trebui sa mearga la scoala. Iar cei care ar trebui sa se ocupe de renovarea acestor scoli vor motiva, ca de obicei, ca nu au bani pentru reparatii“, a declarat ieri dr. Emilia Cornea, sefa Inspectiei Sanitare din cadrul Autoritatii de Sanatate Publica Dolj.


In fiecare an, inspectorii sanitari fac controale in scolile din mediul rural, insa problemele par de nerezolvat. Lipsa canalizarii face ca WC-urile sa fie niste haznale mizerabile ascunse prin fundul curtii, iar apa calda sa fie imposibil de procurat in conditiile in care si apa rece se obtine destul de greu. In unele sate, acolo unde nu sunt sapate puturi sau apa nu corespunde din punct de vedere calitativ (vezi comuna Podari), copiii vin la scoala cu sticluta cu apa sau iau apa de la fântâna din curtea scolii.


Iar pentru a obtine autorizatie sanitara, o unitate de invatamânt trebuie sa poata oferi copiilor conditiile igienice de baza, adica sa le ofere macar posibilitatea de a se putea spala pe mâini.


Nici unitatile autorizate nu sunt scutite de controale


Nici unitatile scolare care au obtinut autorizatie nu sunt scutite de controale. Acestea trebuie sa solicite la sediul ASP Dolj viza anuala care sa ateste ca scoala indeplineste conditiile sanitare. Pâna acum, potrivit reprezentantilor ASP Dolj, au solicitat aceasta viza doar 10 % din crese, gradinite si scoli (toate din mediul urban) si 83% dintre licee si colegii. Toate unitatile scolare au primit aviz favorabil cu exceptia Grupului Scolar CFR, Colegiului National „Carol I“ si Liceului Teoretic „Traian Vuia“ din Craiova. Inspectorii sanitari sustin ca aceste unitati de invatamânt nu indeplinesc conditiile pentru a obtine viza anuala, din cauza ca sunt in proces de reabilitare. „La «Carol I» se lucreaza inca la repararea vechii cladiri, Grupul Scolar CFR are mai multe cladiri in renovare, iar la «Traian Vuia» clasele mici functioneaza inca in fostul camin“, a precizat dr. Cornea. Aceasta a mai spus ca unitatile de invatamânt amintite vor putea solicita din nou avizul de la Inspectia Sanitara in momentul in care vor fi finalizate lucrarile.


Controale privind igienizarile


Inspectorii sanitari au inceput si controalele in unitatile de invatamânt din Craiova si din judet, pentru a verifica modul in care se face igienizarea pentru noul an scolar. Controalele se vor desfasura in perioada urmatoare, pâna in prima zi de scoala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS