26.7 C
Craiova
sâmbătă, 8 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum ne afectează viaţa creşterea euro

Cum ne afectează viaţa creşterea euro

Moneda europeană face ca românii să scoată mai mulţi bani din buzunar pentru ratele la creditele în euro, pentru factura la serviciile
de telefonie, pentru alimentarea cu benzină sau motorină. În scurt timp se scumpesc şi produsele de import.

Dacă se menţine trendul actual al euro, atunci la sfârşit de lună sau la începutul lunii viitoare, cheltuielile oamenilor vor creşte la multe capitole, din cauză că foarte multe servicii şi chiar produse sunt raportate la cursul leu-euro. Moneda europeană a urcat la 4,4421 lei pe un euro – curs oficial al Băncii Naţionale a României (BNR) valabil pentru luni, 21 mai 2012, astfel că o serie de facturi ale românilor vor fi umflate. În aceeaşi perioadă din luna trecută, euro fusese cotat la 4,37 lei pentru o singură monedă europeană. Şi la cursul BNR pentru ziua de astăzi, moneda europeană s-a menţinut în jurul a 4,4408 lei pentru un euro, cu doar 0,03% mai puţin decât cursul valabil pentru ieri.

Primii afectaţi, cei cu rate în euro

Persoanele care au contractat credite în valută au de suferit din cauza devalorizării leului din ultimele zile. Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR Mugur Isărescu, a precizat că aceia care au credite în valută ar fi „la mila Domnului“, din cauză că nu s-au împrumutat în moneda naţională, adică în moneda în care îşi încasează salariile sau alte venituri. „Este vorba de oamenii care au credite, este riscul pe care şi l-au asumat şi noi, la Banca Naţională, am spus să facă credit în moneda în care sunt plătiţi, pentru că altfel îşi asumă un risc valutar enorm“, a arătat Vasilescu, potrivit capital.ro.
Cine are rate scadente în această perioadă la credite în euro, în special persoanele care au credite ipotecare sau imobiliare în valuta europeană, trebuie să scoată mai mulţi bani din buzunar. De exemplu, o persoană care avea luna trecută de plată o rată de 200 de euro, după 20-21 aprilie, scotea din buzunar 874 de lei, dacă rata ar fi fost calculată la cursul BNR de atunci, de 4,37 lei pe un euro. Astăzi, persoana în cauză ar plăti la bancă 888 de lei, cu 14 lei mai mult decât luna trecută. Evident, suma se măreşte cu cât creşte şi rata bancară. La 500 de euro pe lună, o familie care şi-a cumpărat un apartament cu credit ipotecar a achitat în aprilie 2.185 de lei la bancă, iar luna aceasta plăteşte 2.220 de lei, deci cu 35 de lei în plus, într-o singură lună. Bancherii sunt mai temperaţi când vine vorba despre creşterea ratelor cauzate de euro. Ei spun că de la începutul anului a scăzut EURIBOR – un indice care stă la baza calculului dobânzii la creditele în euro – , şi că acesta aproape ar echilibra creşterea euro de acum. Adică o rată scade la termenul stabilit prin contractul de credit ca urmare a scăderii EURIBOR, dar creşte ca urmare a creşterii euro. Totuşi, şi bancherii recunosc că ratele clienţilor cresc uşor, din cauza riscului valutar. „Clienţii noştri cu credite ipotecare în euro sunt afectaţi în mică măsură de devalorizarea cursului de schimb. Ratele lor cresc cu până la 30-50 de lei pe lună, până la această dată. Costurile la creditele în euro sunt, în majoritatea cazurilor, calculate în funcţie de EURIBOR la trei luni, iar EURIBOR este în scădere de la începutul anului“, a spus directorul unei sucursale bancare din Craiova.
Cine stă cu chirie şi a negociat cu proprietarul plata în euro are numai de pierdut din devalorizarea monedei naţionale, plătind ceva mai mulţi bani luna aceasta.

Tarifele de telefonie, exprimate în euro

Operatorii de telefonie mobilă şi unii dintre cei de telefonie fixă au tarifele exprimate în euro. Până acum, creşterile nu sunt foarte mari, dar, adunate la mai multe abonamente sau mai multe servicii pe care persoanele le achită lună de lună, acestea se simt şi la buzunarul omului de rând. La un abonament de 10 euro, o persoană achita luna trecută 43,7 lei, iar luna aceasta va plăti 4,44 lei, de exemplu. Aceleaşi calcule se aplică şi pentru facturile emise către firme de diverşi prestatori de servicii, care au ofertele exprimate în euro.

Creşte preţul mărfii de import

Cea mai mare influenţă a creşterii euro se va vedea în perioada următoare, când mărfurile din spaţiul intracomunitar vor fi vândute în România. Marfa care este cumpărată acum şi pentru care se plătesc mai mulţi lei va fi vândută în țară la prețuri mai mari, pentru că firmele care fac achizițiile trebuie să acopere acel risc valutar. „Influenţa devalorizării leului se va vedea peste o lună, două, când mărfurile aduse de peste graniţă vor ajunge pe rafturile magazinelor. Atunci, preţurile vor fi mai mari, pentru că mărfurile importate se vor scumpi din cauza devalorizării leului în raport cu euro“, a precizat un bancher craiovean.

Urmează creşterea preţului carburanţilor?

Nici nu a început bine euro să urce în comparaţie cu leul, că au şi trecut la noi scumpiri companiile care vând combustibil pe piaţa românească. A devenit deja un obicei ca la cea mai mică fluctuaţie a euro comparativ cu moneda naţională, preţurile carburanţilor să crească. Dacă leul îşi va continua deprecierea, preţul benzinei şi al motorinei va fi şi mai ridicat. Tarifele mai mari la combustibil cresc cheltuielile de transport ale firmelor, iar de aici urmează deja cunoscutele scumpiri, care influenţează puţin câte puţin preţurile mărfurilor. Din istoria recentă se poate observa că repetatele scumpiri ale carburanţilor nu conduc la creşterea preţurilor alimentelor şi altor mărfuri cu acelaşi procent cu cât creşte euro.

Avantajele creşterii euro

Printre puţinii avantajaţi de creşterea euro sunt exportatorii, care încasează aceeaşi sumă în euro pe marfa vândută peste graniţă, dar, în momentul transformării acelei sume în lei, firmele respective încasează mai mulţi bani decât înainte de creşterea euro. Mai câştigă puţin cei care încasează chirii în euro, precum şi cei care au salarii negociate în euro. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS