13.4 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFurnizorii se înghesuie în curtea Ford

Furnizorii se înghesuie în curtea Ford

Pe lângă Johnson Controls, care a început chiar recrutările de personal pentru fabrica pe care o va pune în funcţiune în incinta Ford, alţi furnizori au ales să îşi deschidă operaţiuni în curtea fabricii auto din Craiova. Este vorba despre companii de calibru din industria componentelor auto. Multe dintre aceste firme îşi deschid pentru prima dată facilităţi de producţie în România. Aflaţi din GdS care sunt furnizorii ce vin la Craiova.

Companiile care urmează să lucreze cu Ford roiesc în jurul fabricii, pentru a-şi pregăti operaţiunile necesare lansării celui de-al doilea model Ford care se va produce la Craiova, începând din partea a doua a anului viitor. Pentru prima dată, oficialii Ford România au discutat în mod public, săptămâna trecută, despre furnizorii cu care va colabora Ford. Ei îşi vor deschide operaţiuni fie în fabrică, fie în jurul ei, fie vor aduce componentele auto de pe lângă Piteşti, unde au deja făbricuţe, pentru că mulţi dintre ei sunt şi furnizori Dacia. Preşedintele Ford România, Dionisio Campos, a anunţat, în cadrul unui eveniment auto (Auto România 2010), organizat în Capitală de Asociaţia Constructorilor Auto din România, că Ford are deja 20 de furnizori. „În total, în România avem aproape 20 de furnizori. Dintre aceştia, cinci sau şase sunt comuni cu Dacia şi sunt amplasaţi în Piteşti, dar cifra aceasta este relativă deoarece unii dintre ei au două sau mai multe amplasamente. De asemenea, vom vedea şi investiţii greenfield, aproape de uzină“, a spus Dionisio Campos. Faptul că 20 de furnizori au semnat deja contracte cu Ford arată că lucrurile încep să se mişte în ceea ce priveşte fabrica auto din Craiova. Unii furnizori recrutează deja personal, iar alţii îşi stabilesc locaţia în curtea uzinei craiovene. Venirea furnizorilor este un prilej pentru forţa de muncă superspecializată pe un anumit domeniu să îşi găsească locuri de muncă.   

Companiile care vin în incinta fabricii

În fabrică vor veni nume grele din industria componentelor auto. Potrivit unor surse apropiate fabricii, în incinta uzinei craiovene îşi vor deschide facilităţi de producţie: Johnson Controls (SUA), Lear Corporation, Kautex (Germania), Magna (Canada), Faurecia (Franţa), Handling & Lager (Spania). Aceleaşi surse susţin că nu va fi o problemă pentru noii furnizori să îşi găsească forţă de muncă, pentru că inclusiv dintre actualii angajaţi ai companiei Ford trimit CV-uri la firmele furnizoare de componente şi piese de schimb.

Johnson Controls, Lear şi Faurecia – deja cunoscuţi
 
Johnson Controls produce scaune şi sisteme interioare. Compania are deja trei făbricuţe deschise la Piteşti şi Mioveni, fiind furnizor pentru Dacia, iar de curând a publicat în GdS anunţuri de recrutare de personal din Craiova, pentru cea de-a patra fabrică din România, care se va deschide în curtea uzinei Ford din Craiova. Şi Lear Corporation are deschisă o fabrică în România, tot în zona Piteştiului. Compania are ca obiect de activitate „fabricarea de echipamente electrice şi electronice pentru autovehicule şi pentru motoare de autovehicule“ şi lucrează deja în uzina craioveană, potrivit surselor noastre. Faurecia este un grup francez cunoscut în lume pentru producţia de scaune auto. Grupul face afaceri în România, având două unităţi de producţie, una la Tălmaciu (Sibiu) şi alta la Mioveni, tot în apropiere de uzinele Dacia-Renault. 

Kautex, Magna şi Handling & Lager vin prima dată în România

Trei furnizori de componente auto îşi deschid operaţiuni pentru prima dată în România, chiar la Craiova. Ei se vor stabili pe platforma industrială a Ford. Este vorba despre Kautex Textron GmbH & Co, cu sediul central la Holzlar Bonn (Germania). Compania produce mai multe componente auto: rezervoare, conducte de aer (pentru sistemul de climă), arbori cu came etc. Potrivit datelor de pe site-ul propriu, Kautex a avut în 2009 o cifră de afaceri de 1,28 miliarde de dolari, dintre care 54% în Europa, informează compania.
Magna International Inc, cu sediul central în Ontario (Canada), este încă o companie importantă care va produce pentru Ford şi se va stabili pe platforma industrială a fabricii auto din Craiova. Magna produce mecanisme pentru scaune. De asemenea, compania se ocupă şi de testarea sistemelor auto interioare, a sistemelor de închidere şi altele.
Handling & Lager este o companie specializată pe micrologistică şi lucrează pentru fabrica Ford din Spania, în localitatea Almussafes, unde are deschise operaţiuni chiar pe strada Henry Ford, în zona industrială a fabricii Ford din Spania. În Craiova, compania ar urma să aibă adresa tot pe strada Henry Ford, adică acolo unde se găseşte şi uzina.
Nu se ştie exact ce activităţi vor desfăşura aceşti furnizori pentru Ford România, ce componente vor produce din gama lor de produse sau ce servicii vor presta, astfel de detalii nefiind publice, din motive lesne de înţeles. La nivel oficial, Ford nu poate confirma sau infirma venirea acestor furnizori în curtea fabricii auto. „Politica Ford este aceea de a nu oferi detalii despre reţeaua noastră de furnizori“, au precizat reprezentanţii Ford pentru GdS.   

Grupul suedez IAC deschide fabrică la Balş

Cel mai probabil, Grupul IAC (International Automotive Components) din Suedia va deschide operaţiuni de producţie la Balş, în judeţul Olt, la 20 de kilometri de Craiova, unde ar fi cumpărat deja 5,5 hectare de teren. Autorităţile locale apreciază că se vor crea circa 600 de locuri de muncă. Grupul IAC ar urma să producă subansambluri din plastic pentru interiorul noilor maşini Ford fabricate la Craiova: bord, volan, planşeu etc. Primarul din Balş, Mădălin Teodorescu, a confirmat că un furnizor Ford deschide fabrică lângă Balş, dar nu poate da detalii despre proiect, invocând confidenţialitatea datelor. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

34 COMENTARII