17 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFactura la căldură, împărţită cu vecinii

Factura la căldură, împărţită cu vecinii

Până în prezent, nici unul dintre opera-torii economici care exploatează repartitoare de costuri în oraşul Craiova nu a efectuat inventarierea suprafeţei echivalente termic din subsolurile blocurilor în care sunt montate repartitoare. Prin urmare, craiovenii vor fi puşi să împartă în perioada de iarnă împreună cu vecinii 30% din valoarea totală a facturii la căldură, iar din primăvară, jumătate, aşa cum cere Ordinul ANRSC nr. 343/2010.

O şansă ar fi ca firmele de repartitoare să facă, până la începutul sezonului rece, o trecere în revistă a instalaţiilor şi să stabilească exact ce cotă procentuală aferentă părţilor comune din factură are de plătit fiecare proprietar. Numai că reprezentanţii asociaţiilor de proprietari sunt sceptici în această privinţă şi, prin urmare, stabilirea acestui procent se va face conform Ordinului sau rămâne la latitudinea asociaţiei. „În asociaţia noastră avem contracte cu mai multe firme de repartitoare. Nici una nu a venit să inventarieze instalaţiile şi nici nu cred că vor veni până la începutul iernii. În acest caz, vom aplica Ordinul ad literam“, a declarat preşedintele Asociaţiei nr. 16 Rovine II, Dan Remus.
În schimb, alte asociaţii vor rămâne la procentul aplicat până acum, fie 10, fie 20 din totalul facturii, mai ales în condominiile unde nu sunt montate repartitoare de costuri. Multe blocuri nu mai au o sursă de căldură pe casa scării sau în uscătorie şi proprietarii scapă de aceste taxe. Cum noile reglementări consideră că inclusiv conductele din subsol sunt o sursă de căldură, şi chiar şi apartamentele vecine, procentul trebuie aplicat atât pentru abonaţii sistemului centralizat de încălzire al oraşului, chiar dacă au repartitoare sau nu, cât şi pentru cei care au centrale. „Nici la noi nu s-a făcut o inventariere. Dar nu putem aplica nici aşa, după ureche, proporţia de 30% sau 50%, pentru că fiecare bloc are particularitatea lui. Cum să le cer să plătească persoanelor care s-au debranşat pe tot palierul? Acolo nici conductele nu mai există. Dacă aceşti proprietari ne acţionează în instanţă, cum mă justific eu că le-am încasat nişte sume de bani pentru ceva ce nu există?“, a spus Marin Sorescu, administratorul de la Asociaţia Siloz-Înfrăţirii.

Cu o firmă… nu se stabileşte cota

O singură firmă susţine că a declanşat, în Bănie, acţiunea de inventariere, dar aceasta este posibil să nu se finalizeze nici în anul următor. Şi este, poate, mai bine, pentru că, din unele experimente, s-a constatat că sunt condominii care depăşesc cu mult proporţia de 50% şi ajung la 80%, cota procentuală aferentă părţilor comune. „Am demarat această acţiune, am înştiinţat asociaţiile pentru a vedea care sunt opţiunile acestora. În cartiere precum Lăpuş, Brazda lui Novac şi Calea Bucureşti am început chiar inventarierea instalaţiilor, dar nu am stabilit procentele. Pentru acest sezon rece, asociaţiile pot aplica prevederile Ordinului, chiar dacă proprietarii spun că sunt mai mari de 30 sau 50%. Sunt situaţii când s-a ajuns şi la 80%, noi am făcut acest experiment într-un bloc şi aceasta este cota rezultată“, a declarat reprezentantul Techem în Craiova, Cătălin Popescu.
Altă surpriză neplăcută în ceea ce priveşte stabilirea cotei aferente părţilor comune este aceea că, după inventariere, firmele trebuie să instaleze repartitoare martor şi pe branşament, al căror cost va fi suportat tot de către locatari. Preţul unuia este de 50 de lei şi ulterior montării va fi decontat de către proprietari.

„Cei care s-au debranşat nici nu vor să audă“

Cei mai afectaţi de noile prevederi vor fi proprietarii care şi-au instalat centrale de apartament şi cei care fac economie închizând robineţii termostatici. Reprezentanţii asociaţiilor de proprietari cred că reglementările vor declanşa un adevărat război între locatarii din blocuri învecinate, dar şi între proprietarii de apartamente şi angajaţii asociaţiei. „Cei care s-au debranşat nici nu vor să audă. Există în asociaţie blocuri care au anulat toate conductele. Susţin că este proprietate privată şi nimeni nu are dreptul să decidă în propriile imobile. Prevăd un adevărat război, nu ştiu cum vom aplica aceste reglementări“, este părerea administratorului de la Asociaţia Siloz-Înfrăţirii, Marin Sorescu. La aceeaşi concluzie a ajuns şi Traian Gruia, administratorul de la Asociaţia nr. 3 Nicolae Titulescu. „Vor fi mari probleme cu proprietarii. Ei s-au debranşat tocmai pentru a scăpa de costuri suplimentare. Vom avea mare scandal cu ei. Acolo unde au renunţat de tot la conducte nici nu mai avem ce să inventariem sau ce cotă să aplicăm. Până acum, cei cu centrale refuzau să plătească pentru părţile comune“, a spus Gruia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

30 COMENTARII