22.8 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBogaţii urbei, aşteptaţi la impozite!

Bogaţii urbei, aşteptaţi la impozite!

În Craiova sunt 7.356 de persoane care au două sau mai multe case. 22 dintre aceste persoane deţin câte şase sau mai multe apartamente. Lor le-au crescut şi impozitele pe proprietate, de la 1 iulie.

Craiovenii care deţin două sau mai multe locuinţe mai au două săptămâni la dispoziţie să îşi achite impozitele suplimentare pe clădiri cu o reducere de 10%, a spus noul director al Direcţiei de Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei Craiova, Sorin Marcu. Conform OUG nr. 59/2010, persoanele fizice care au încă o clădire în proprietate, în afara celei de domiciliu, trebuie să plătească un impozit cu 65% mai mare. La cea de-a doua locuinţă deţinută în plus, impozitul creşte cu 150% faţă de ceea ce plăteau înainte, iar la cea de-a treia şi următoarele, impozitul creşte cu 300%. Calcularea impozitului suplimentar se face în funcţie de ordinea dobândirii imobilelor, adică dacă o persoană şi-a cumpărat un apartament acum cinci ani, iar pe al doilea l-a achiziţionat anul trecut, asupra acestuia din urmă se calculează un impozit suplimentar, cu 65% mai mare decât ceea ce plătea până în prezent. De exemplu, cine are a doua locuinţă, pentru care plătea 200 de lei impozit, acum va achita la primărie 330 de lei. Dar dacă o persoană şi-a cumpărat al patrulea apartament, pentru care datora un impozit de 200 de lei pe an, acum va achita către municipalitate 800 de lei anual pentru acel imobil.

7.356 de craioveni
cu multe case

Potrivit datelor furnizate de Direcţia de Impozite şi Taxe, în Craiova trăiesc 7.356 de persoane fizice care au mai multe locuinţe. Cele mai multe dintre acestea, în număr de 6.256, deţin câte două proprietăţi. 844 de craioveni au câte trei case, iar 186 de concitadini au ajuns la performanţa de a deţine câte  patru locuinţe. Dar se poate şi mai mult! 48 de locuitori ai urbei au câte cinci case, iar alte 22 de persoane posedă câte şase sau mai multe proprietăţi (case sau apartamente). Până în prezent, nu se cunoaşte cu exactitate cât se va încasa în plus la bugetul local de la aceste persoane cu multe locuinţe. Tot ceea ce se ştie este că aproximativ jumătate dintre proprietarii cu mai multe case sau apartamente şi-au achitat deja impozitele majorate de la 1 iulie. Aşa cum spuneam, bogătaşii urbei pot plăti impozitul suplimentar cu o reducere de 10% doar până la 30 septembrie. „Majorările de întârziere vor fi calculate de la 1 ianuarie 2011“, a spus directorul Sorin Marcu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII