14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriEvaziune... cu banii angajaţilor

Evaziune… cu banii angajaţilor

Controlorii Fiscului doljean au înaintat organelor de cercetare penală dosarul unui administrator de firmă din judeţ pentru evaziune fiscală, mai exact pentru stopaj la sursă. Patronul reţinea banii din salariile angajaţilor, dar nu vira contribuţiile către stat.

Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj a descoperit pe luna octombrie două cazuri de evaziune fiscală în judeţ, cu prejudicii totale de 190.000 de lei, au anunţat şefii instituţiei la conferinţa de presă lunară. Cel mai mare dintre cazurile de evaziune fiscală este al unei firme al cărei reprezentant legal s-a „jucat“ cu banii angajaţilor, care trebuia plătiţi statului. „Primul caz de evaziune descoperit de noi este pentru reţinerea la sursă a unor sume şi nevirarea lor către stat, adică impozit pe salarii, impozit pe dividende, contribuţii ale salariaţilor la asigurările sociale de stat şi la asigurările sociale de sănătate reţinute şi nevirate. Prejudiciul total este de 118.910 lei“, a spus directorul coordonator adjunct al DGFP Dolj, care coordonează Activitatea de Inspecţie Fiscală (AIF), Ioan Filipescu. Cel de-al doilea caz de evaziune fiscală este al unei firme care comercializează floarea-soarelui şi a făcut o evaziune de 71.446 de lei, reprezentând impozit pe profit şi TVA. „Firma respectivă emitea facturi către terţi (12 facturi către o societate şi 21 de facturi către alta) fără a înregistra în contabilitate veniturile înregistrate, deci încă un caz clar de evaziune fiscală“, a spus directorul coordonator adjunct al Fiscului. DGFP Dolj a înaintat plângeri penale la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova pentru cele două cazuri de evaziune fiscală.

„E mai ieftin să plătiţi la stat!“

Şefii Finanţelor doljene au transmis mediului de afaceri local că impozitele trebuie plătite către stat şi, mai ales, la timp. În caz contrar, este mai scump pentru firme deoarece plătesc amenzi, penalităţi şi se aleg şi cu dosare penale. „Este mai ieftin pentru firme să declare veniturile la stat şi să plătească toate contribuţiile, decât să fie descoperiţi ulterior şi să plătească penalităţi sau să se aleagă cu dosare penale“, a spus Ioan Filipescu. În foamea după bani pe care o are bugetul de stat, finanţiştii storc orice bănuţ de la mediul de afaceri prin controale de fond şi alte verificări. Şeful Fiscului, Eugen Călinoiu, a precizat că în luna octombrie activitatea de control a instituţiei a mers destul de bine. Inspectorii fiscali au făcut 123 de verificări la firmele doljene, dintre care 96 au fost controale de fond. „Se observă în ultima perioadă o scădere a numărului evaziunilor fiscale“, a menţionat Călinoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII