27.5 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriNesiguranţa economică loveşte în piaţa imobiliară

Nesiguranţa economică loveşte în piaţa imobiliară

Scăderea dobânzilor şi lansarea programului „Prima Casă“ nu au determinat o deblocare a pieţei imobiliare. Speriaţi de nesiguranţa locului de muncă şi de situaţia economică actuală, craiovenii evită să investească banii în locuinţe.
Cu toate că, până la apariţia programului „Prima Casă“, mulţi craioveni şi-au arătat interesul să îşi cumpere un apartament, odată cu lansarea acestuia, oamenii şi-au mai pierdut din entuziasm. „Înainte de a se lansa programul, primeam în medie câte 15 apeluri telefonice pe zi de la persoane care se interesau de acesta. Acum însă, nu mai prezintă acelaşi interes şi primim, în medie, doar cinci apeluri zilnic. Cei mai mulţi preferă să aştepte înainte de a investi într-un imobil“, a declarat Nicu Răduţ, directorul agenţiei Unic Imobiliare. Acesta a explicat că majoritatea potenţialilor clienţi s-au speriat de situaţia economică actuală şi de nesiguranţa locului de muncă. La acestea se adaugă şi că faptul că sute de clienţi ai băncilor s-au trezit de la o lună la alta că au de plătit o rată de două sau trei ori mai mare decât avuseseră iniţial. „Oamenii sunt în permanenţă supuşi presiunii pierderii locului de muncă şi, indiferent de valoarea ratei, le e teamă că nu vor putea face faţă cheltuielilor. Au văzut că unele bănci au mărit exagerat ratele şi le e teamă“, a precizat Nicu Răduţ. În plus, oamenii se tem de faptul că, în timp, preţurile ar mai putea scădea şi, dacă îşi cumpără o locuinţă acum, vor pierde.

Craiovenii vor locuinţe de până în 50.000 de euro

Drept urmare, în cele mai multe cazuri, la baza cumpărării unei locuinţe nu mai stau alte criterii decât banii. „Clienţii vor în principal imobilele care se încadrează în programul «Prima Casă», adică de până-n 50.000 de euro“, a precizat Cristian Clenciu, directorul CDC Imobiliare. De altfel, se poate vorbi deja de un trend în acest sens. „În această perioadă nu-şi mai doresc nimic în mod special. Spun doar câţi bani au la dispoziţie. Cei mai mulţi vor locuinţe de până-n 40.000-42.000 de euro“, a precizat Nicu Răduţ. Proprietarii nu ţin însă cont de cererea din piaţă. Astfel, diferenţele de preţ pentru acelaşi tip de locuinţă au ajuns să fie exagerat de mari, în condiţiile economice actuale. Potrivit reprezentanţilor agenţiilor imobiliare, oferta de vânzare include garsoniere la preţuri între 30.000 şi 60.000 de euro, apartamente cu două camere de la 32.000 până la 70.000 de euro şi apartamente cu trei camere al căror cost se situează între 52.000 şi 100.000 de euro. „Acum, fiecare proprietar cere cât doreşte. Preţurile nu mai sunt stabilite logic şi foarte multe sunt exagerate. Înainte, pentru un anumit tip de apartamente, dintr-o zonă oarecare, diferenţele de preţ erau date de îmbunătăţiri şi erau de 5.000-6.000 de euro“, a adăugat Răduţ. Altfel spus, casele nu mai sunt evaluate în funcţie de valoarea lor, ci se ţine seama de nevoia de bani a vânzătorului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII