26.7 C
Craiova
vineri, 7 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriJucătorii pe Bursă au luat vacanţă

Jucătorii pe Bursă au luat vacanţă

Deşi toţi indicii bursieri au încheiat pe „verde“, adică în urcare, lichiditatea pe Bursa de Valori Bucureşti a atins ieri unul dintre cele mai mici niveluri din ultimele luni. Brokerii spun că investitorii au plecat în concediu.

Tranzacţiile totale pe piaţa bursieră au ajuns ieri la un nivel scăzut faţă de o zi normală, situându-se, în jurul orei 14.00, la numai 6,4 milioane de lei, adică aproximativ 1,5 milioane de euro, a spus George Ciobanu, directorul Societăţii de Servicii de Investiţii Financiare (SSIF) Invest Trust Craiova. În jurul orei 15.30, valoarea de tranzacţionare urcase la 2,2 milioane de euro, cu mult sub nivelul unei zile normale. Brokerul a precizat că într-o zi oarecare, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), volumul total al tranzacţiilor pe piaţa principală şi pe Rasdaq ajunge la 10-15 milioane de euro. „Chiar şi anul acesta au fost zile când lichidităţile pe cele două pieţe ajungeau la 15-20 de milioane de euro. Iar scăderea de astăzi (ieri – n.r.) o pun doar pe seama faptului că este vară şi mulţi investitori au plecat în vacanţă. S-a mişcat foarte greu Bursa până în jurul orei 14.00“, a spus George Ciobanu. Acesta este de părere că uşoara revigorare a BVB din ultimele zile (nu ca lichidităţi, ci doar ca mărire a cotaţiilor) se datorează creşterii pieţelor străine din SUA şi Asia. Indicii bursieri cei mai importanţi (BET, BEC-CE, BET-FI) au încheiat în uşoară creştere şi majoritatea companiilor au fost „pe verde“ ieri. Printre cele mai tranzacţionate societăţi s-a numărat şi SIF Oltenia, care a crescut cu 2,26% faţă de ziua precedentă. Acţiunile SIF au urcat la un preţ mediu de 0,89 lei, în uşoară creştere faţă de începutul lunii. Şi Alro Slatina a urcat uşor, la un preţ mediu de 1,63 lei pe acţiune, însă pe parcursul zilei de ieri au avut loc doar cinci tranzacţii.

Ford, singura mişcare pe Bursă

În ultimele zile, societăţile de servicii de investiţii financiare sunt uşor animate de faptul că Ford Motor Company cumpără acţiunile deţinute la Automobile Craiova (ACSA) de micii cuponari, fapt ce i-a determinat pe aceştia să meargă să-şi vândă cupoanele. Compania Ford a anunţat că a lansat pe 22 iulie 2009 o ofertă publică de cumpărare şi le oferă acţionarilor nesemnificativi un preţ mai mare decât cel al pieţei. Cuponarii care nu vând în această perioadă acţiunile riscă faptul ca aceste titluri să nu mai valoreze nimic în viitor, după ce ACSA va fi delistată de pe Bursă. Cotaţiile ACSA pe Rasdaq (simbol AUCS) au urcat uşor de la 17 lei pe acţiune la 17,3 lei, după ce Ford a anunţat că va cumpăra cu 17,65 lei pe titlu.

Chiar şi anul acesta au fost zile când lichidităţile pe cele două pieţe ajungeau la 15-20 de milioane de euro. Iar scăderea de astăzi (ieri – n.r.) o pun doar pe seama faptului că este vară şi mulţi investitori au plecat în vacanţă“.
George Ciobanu, director SSIF Invest Trust

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU