20.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRCA-ul, bun de daune morale

RCA-ul, bun de daune morale

Puţini români ştiu că asigurarea RCA a vinovatului de producerea unui accident rutier despăgubeşte victimele, fie că e vorba de vătămări corporale, fie de deces. Asiguratorii susţin că astfel de despăgubiri s-au plătit, dar nu se ştie câte.

Poliţa RCA are un plafon uriaş pentru despăgubirea persoanelor care au suferit vătămări corporale în urma unor accidente rutiere ori despăgubirea familiei persoanelor care şi-au pierdut viaţa în incidente pe drumurile publice. Plafonul acesta a crescut exponenţial de la un an la altul. În 2006 era de 200.000 de lei pentru fiecare persoană, în 2007 a crescut la 350.000 de euro, iar în 2008, la 750.000 de euro. În 2009, prin poliţa RCA se pot plăti despăgubiri pentru fiecare persoană până la 1,5 milioane de euro. Se estimează că limita maximă de despăgubire se va dubla anul viitor, astfel încât să fie aliniată la nivelul despăgubirilor plătite în Uniunea Europeană. În ciuda faptului că au dreptul să ceară daune morale, puţine persoane o fac.
„Nu pot spune în câte cazuri s-au plătit despăgubiri persoanelor pentru vătămări corporale sau decese pentru că acestea se fac de direcţiile generale, nu de către noi, dar ştiu că au fost situaţii. Majoritatea despăgubirilor se plătesc în urma unor procese penale în instanţă. Nu sunt foarte multe din cauză că oamenii nu îşi cunosc drepturile şi nu cer. Află despre aceste lucruri când merg la instanţe“, a declarat Cristian Paşol, directorul filialei din Craiova a Generali Asigurări.

Mai mici, dar se plătesc

Pe cale amiabilă, victimele sau rudele lor au primit daune morale numai în câteva cazuri. Pentru obţinerea despăgubirilor, mai sigur e ca victima sau rudele acesteia să se constituie parte civilă în dosarul penal deschis împotriva şoferului vinovat de producerea accidentului şi să solicite instanţei daune, demonstrând cu acte cheltuielile cu îngrijirile medicale sau pierderile materiale suferite.
Procesele în instanţă, fiind pe secţia penală, sunt anevoioase, iar din acest motiv alţi asiguratori preferă să facă înţelegeri cu beneficiarii despăgubirilor prin jurişti. „Despăgubiri se plătesc frecvent, după ce asiguratorii au început să accepte calea amiabilă de soluţionare a problemelor de acest fel. De regulă, se face o înţelegere între juriştii firmei şi avocaţii părţii vătămate sau rude şi se plătesc despăgubiri, chiar dacă acestea sunt mai mici. Este o soluţie bună, prin instanţă ar trebui ca victimele sau rudele victimelor să aştepte soluţia într-un proces penal care durează mult. S-au plătit şi despăgubiri de 30.000 de euro, spre exemplu, la nivelul limitelor maxime din 2007“, au declarat surse din cadrul Asirom Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU